Rusko vysiela ďalších vojakov k hraniciam Ukrajiny, zachytávajú satelitné zábery

Satelitné zábery, ktoré zverejnila súkromná americká spoločnosť Maxar Technologies, zachytávajú rozmiestnenie nových ruských jednotiek na rôznych miestach v blízkosti Ukrajiny. Tieto zábery tak naznačujú, že Rusko pokračuje v rozmiestňovaní nových jednotiek aj napriek prebiehajúcej intenzívnej diplomacii zameranej na zníženie napätia.

11.02.2022 11:42
Bielorusko Rusko Ukrajina satelitná krym Foto: ,
Satelitná snímka poskytnutá spoločnosťou Maxar Technologies zobrazuje pohľad na stanový tábor a vybavenia na letisku Oktyabrskoye na Kryme. 10.2.2022
debata (95)

TASR túto informáciu získala v piatok od agentúry Reuters, ktorá pripomenula, že nemá možnosť nezávisle preveriť zábery tejto spoločnosti.

Firma Maxar Technologies, ktorá už celé týždne sleduje vývoj zoskupovania ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, uviedla, že na záberoch zachytených túto stredu a štvrtok možno vidieť rozmiestnenie nových ruských jednotiek a vojenského vybavenia na anektovanom polostrove Krym, na západe Ruska a v Bielorusku.

Spoločnosť zachytila pomocou satelitov na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, rozmiestnenie nových jednotiek a vojenskej techniky na letisku Okťabrskoje, ktoré sa nachádza severne od mesta Simferopol. Podľa spoločnosti na tomto mieste pribudlo 550 stanov určených pre vojakov a stovky nových vozidiel.

ukrajina Čítajte viac USA Američanom: Útok je blízko, opusťte Ukrajinu. Kryjete vlastnú agresiu, reaguje Moskva

Nové jednotky a vybavenie dorazili na Krym aj do blízkosti mestečka Novooziornoje a mesta Slavne, ktoré sa nachádza na severozápadnom pobreží polostrova.

V Bielorusku na mieste, kde v súčasnosti prebehajú rusko-bieloruské vojenské cvičenia, spoločnosť Maxar taktiež zaznamenala príchod nových vojakov, vojenských vozidiel a helikoptér na letisku Ziabrovka v blízkosti mesta Homeľ. Toto miesto je vzdialené len asi 25 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Spoločnosť Maxar okrem toho vo štvrtkovom vyhlásení uvádza, že nové jednotky nedávno pribudli aj vo výcvikovej oblasti Kursk na západe Ruska, ktorá sa nachádza asi 110 kilometrov východne od ukrajinských hraníc.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front

Rusko nezverejnilo, koľko vojakov kde rozmiestnilo, a trvá na tom, že má právo presúvať vojenské jednotky po svojom území, tak ako uzná za vhodné. Moskva zároveň trvá na tom, že tieto vojenské jednotky nepredstavujú hrozbu.

Rusko v súčasnosti organizuje spoločné rusko-bieloruské vojenské manévre na území Bieloruska a ďalšie námorné cvičenie v Čiernom mori. Aj tieto cvičenia sú súčasťou zvýšenej ruskej vojenskej aktivity v blízkosti ukrajinských hraníc, ktorá vyvoláva obavy z toho, že Rusko chystá inváziu na Ukrajinu. Moskva však popiera, že plánuje útok.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine