USA Američanom: Útok je blízko, opusťte Ukrajinu. Kryjete vlastnú agresiu, reaguje Moskva

Ruský útok na Ukrajinu by mohol začať kedykoľvek v nadchádzajúcich dňoch, pravdepodobne leteckými údermi. V piatok to uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan. Američania, ktorí ešte Ukrajinu neopustili, by tak podľa neho mali urobiť do 24 až 48 hodín, pretože ruský letecký útok by ich odlet sťažil. Rusko útok odmieta a obvinilo Západ, že šíri klamlivé informácie.

10.02.2022 23:44 , aktualizované: 12.02.2022 06:45
ukrajina Foto:
Ukrajinskí vojaci rozbaľujú v piatok 11. februára 2022 na letisku Borispol pri Kyjeve protitankové strely Javelin dodané v rámci bezpečnostnej pomoci Spojených štátov Ukrajine.
debata (1808)

Sullivan uviedol, že Rusko už má v tejto chvíli dostatok síl na uskutočnenie veľkej vojenskej operácie proti Ukrajine. Bez uvedenia konkrétnych dôkazov dodal, že americké spravodajské služby sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol nariadiť inváziu ešte pred koncom zimných olympijských hier v Pekingu a že je možný rýchly útok aj na hlavné mesto Ukrajiny Kyjev, ktorý by podľa denníka The Guardian mohol byť obkľúčený s cieľom vynútenia si zmeny režimu.

Ruská invázia by mohla sa podľa poradcu mohla začať bombardovaním. „Ak sa útok odohrá, pravdepodobne sa začne leteckým bombardovaním a raketovými útokmi, ktoré by zjavne mohli usmrtiť civilistov,“ upozornil Sullivan.

Spojené štáty chystajú evakuáciu svojho veľvyslanectva v Kyjeve. Podľa agentúry AP reagujú na varovanie západných tajných služieb, že sa ruská invázia blíži. Americkí úradníci podľa AP tvrdia, že ministerstvo zahraničia v sobotu plánuje oznámiť, že všetci americkí zamestnanci na kyjevskej ambasáde budú musieť opustiť krajinu pred obávanou ruskou inváziou. Ministerstvo zahraničných vecí sa k tomu nevyjadrilo.

Úradníci, ktorí s AP hovorili pod podmienkou anonymity, pretože neboli oprávnení sa o tejto záležitosti verejne vyjadrovať, uviedli, že obmedzený počet amerických diplomatov môže byť premiestnený na západ Ukrajiny blízko hraníc s Poľskom, ktoré je spojencom v NATO. USA by si tak mohli udržať diplomatickú prítomnosť v krajine.

Krytie vlastnú agresiu

Moskva v reakcii na tvrdenia z USA poprela, že by sa chystala susednú krajinu napadnúť a ruské ministerstvo zahraničia obvinilo západné krajiny, že sa „klamnými informáciami“ o bezprostredne hroziacej ruskej invázii na Ukrajinu snaží zakryť „vlastné agresívne akcie“.

Ruský minister obrany zároveň vyzval Západ, aby prispel k zníženiu napätia tým, že prestane vyzbrojovať Ukrajinu. „Zo všetkých strán sa to deje, robí sa to verejne. Robí sa to demonštratívne. Dosť dobre nie je jasné, kvôli čomu,“ povedal Sergej Šojgu pri stretnutí s britským ministrom obrany Benom Wallacom v Moskve.

Ukrajinská ofenzíva? Fikcia

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexij Danylov uviedol, že jeho krajina nepristúpi k násilnému zabratiu území Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré nie sú pod jej kontrolou. Neurobí tak v obave pred veľkými stratami v radoch civilného obyvateľstva.

„Nemôžeme to urobiť, pretože sme zodpovední za civilné obyvateľstvo, ktoré sa tam dnes nachádza,“ vyhlásil Danylov, citovaný agentúrou TASS.

Tvrdenia, že Ukrajina je pripravená prejsť v Donbase do ofenzívy, označil Danylov za fikciu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Donbas a Krymský polostrov, ktoré Kyjev označuje za dočasne okupované územia, sa vrátia Ukrajine. Dodal, že „je to otázka času“.

Bielorusko Rusko Ukrajina satelitná krym Čítajte viac Rusko vysiela ďalších vojakov k hraniciam Ukrajiny, zachytávajú satelitné zábery

V súvislosti s obranou územia štátu povedal, že „Ukrajina má dostatok síl a prostriedkov“.

Putin sa vraj už rozhodol

The Guardian odvolávajúc sa na nemenovaný diplomatický zdroj uviedol, že americký prezident Joe Biden počas piatkového virtuálneho rokovania povedal ostatným západným lídrom, že USA sa domnievajú, že Putin sa už rozhodol uskutočniť inváziu na Ukrajinu.

Bidenove slová spojencom v rámci Severoatlantickej aliancie a Európskej únie nasledovali po tom, ako prezident USA dostal najnovšie informácie od amerických spravodajských služieb v suteréne západného krídla Bieleho domu, v miestnosti známej ako Situation Room. Nemenovaní diplomati, ktorí sa brífingu zúčastnili potvrdili slová Sullivana a tvrdia, že Washington sa domnieva, že ruská invázia by sa mohla začať už „v priebehu niekoľkých dní“.

3-tisíc ďalších vojakov

Spojené štáty pre obavy zo skorého útoku Ruska na Ukrajinu v nadchádzajúcich dňoch pošlú do Poľska ďalších 3 000 vojakov. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na štyri nemenované činitele.

Presuny amerických vojakov do Poľska sa začali už pred niekoľkými dňami. Pôvodne sa to malo podľa Pentagónu týkať asi 1 700 príslušníkov armády zo základne Fort Bragg v Severnej Karolíne, predovšetkým z 82. výsadkovej divízie.

F-15C Eagle / stíhačka / lietadlo / bojové lietadlo / Čítajte viac Na poľskej základni Lask pristáli americké stíhačky F-15

Uplynulú sobotu priletel do Poľska veliteľ tejto divízie generálmajor Christopher Donahue s niekoľkými lietadlami s americkou vojenskou technikou a s predsunutou jednotkou. V nedeľu potom pristálo ďalšie lietadlo s výsadkármi.

Okrem toho vo štvrtok prileteli na poľskú leteckú základňu Lask pri Lodži americké stíhačky F-15. Presunuli sa zo základne Lakenheath vo Veľkej Británii.

Aj Americký minister zahraničia Antony Blinken potvrdil, že invázia ruských síl na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj v čase konania zimných olympijských hier, ktoré končia 20. februára.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov pritom len vo štvrtok vyzvalo amerických občanov, aby bezodkladne opustili Ukrajinu a do krajiny necestovali. Podobnú výzvu dnes vydali mnohé ďalšie krajiny, vrátane Británie, Holandska, Japonska, Lotyšska či Estónska.

Americká diplomacia argumentovala nielen zvýšenou hrozbou ruského vojenského zásahu, ale aj ochorením covid-19, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva. Medzi Moskvou a Západom v posledných týždňoch narastá napätie kvôli hromadeniu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Rusko odmieta, že by sa chystalo susednej krajine napadnúť.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov pripustil dočasnú čiastočnú evakuáciu ruských diplomatov z Kyjeva

„Necestujte na Ukrajinu kvôli zvýšenej hrozbe zásahu ruskej armády a covidu-19; ľudia na Ukrajine by mali ihneď odcestovať,“ napísalo ministerstvo zahraničia USA.

Na okamžitý odchod z východoeurópskej krajiny Američanov v rozhovore so stanicou NBC vyzval aj americký prezident Joe Biden. „Môže sa to rýchlo zvrtnúť,“ uviedol k súčasnej bezpečnostnej krí­ze.

Spojené štáty už na konci januára nariadili rodinám zamestnancov amerického veľvyslanectva na Ukrajine, aby krajinu kvôli hroziacej ruskej invázii opustili. Svojich pracovníkov z veľvyslanectva stiahla aj Kanada a Británia.

Pridala sa aj Británia

K USA sa v piatok pridala aj Veľká Británia a svojim občanom odporučila, aby opustili Ukrajinu, kým na to môžu ešte využiť komerčné prostriedky. Zároveň varovala pred akýmikoľvek cestami do tejto krajiny. Ak sa predsa len niektorí britskí občania rozhodnú na Ukrajine zostať, mali by podľa Londýna zostať v strehu, sledovať médiá a odporúčania britského ministerstva zahraničia a uistiť sa, že majú platné cestovné doklady.

Ukrajina Doneck armáda cvičenie Čítajte viac Vysvetlite aktivity na hraniciach, máte 48 hodín. Kyjev dal Moskve ultimátum

Britský premiér Boris Johnson dnes pri virtuálnom rokovaní s lídrami USA, Talianska, Poľska, Rumunska, Francúzska, Nemecka, NATO, Európskej rady a Európskej komisie podľa svojej kancelárie v súvislosti so situáciou na Ukrajine vyjadril obavy o bezpečnosť v Európe. Johnson podľa toho istého oznámenia hovoril o tom, že spojenci v NATO „musia dať úplne jasne najavo, že ak Rusko urobí zničujúce a deštruktívne rozhodnutie napadnúť Ukrajinu, bude pripravený veľký balík ekonomických sankcií“.

Kolujúci mail

K opusteniu Ukrajiny vyzvala svojich zamestnancov s výnimkou kľúčového personálu aj diplomatická služba Európskej únie, informoval o tom v piatok večer portál Politico.

"Zamestnanci dostali možnosť opustiť Ukrajinu. Situáciu naďalej vyhodnocujeme,“ povedal hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Peter Stano.

Jeden z diplomatov pre Politico uviedol, že veľvyslanec EÚ v Kyjeve Matti Maasikas poslal zamestnancom interný e-mail, v ktorom napísal, že vyzýva všetkých zahraničných pracovníkov, s výnimkou kľúčového personálu, aby čo najskôr opustili Ukrajinu.

Izrael evakuuje rodiny

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí zase v piatok informovalo, že sa chystá evakuovať rodinných príslušníkov svojich diplomatov a zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kyjeve, čo zdôvodnilo „zhoršením situácie“ na Ukrajine.

Denník The Times of Israel uvádza, že sa Izrael k takémuto kroku pristúpil v súvislosti s obavami z ruskej invázie na Ukrajinu, hoci ministerstvo vo svojom odporúčaní tento konkrétny dôvod neuvádza a nezmieňuje ani Rusko.

Izraelský rezort diplomacie vo vyhlásení zároveň vyzval Izraelčanov, aby sa vyhýbali cestám na Ukrajinu. Izraelským občanom, ktorí sa v tejto krajine už nachádzajú, zase odporučil, aby zvážili odchod z tejto krajiny a „v žiadnom prípade“ sa nepribližovali k oblastiam, kde je obzvlášť vyhrotená situácia. Ministerstvo tiež vyzvalo takýchto Izraelčanov, aby sa zaregistrovali na jeho webstránke.

K oznámeniu izraelského ministerstva došlo v čase, keď britský týždenník Jewish News informoval, že židovské charitatívne organizácie sa chystajú z Ukrajiny v prípade vypuknutia vojnového konfliktu evakuovať ukrajinských židov.

Prišli tony munície

Spojené štáty v piatok letecky dopravili na Ukrajinu ďalších 90 ton munície, oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Celkovo USA prepravili do Kyjeva podľa ministra už viac ako 1 300 ton vojenskej pomoci, napísal denník Ukrajinska pravda na svojom webe. O deň skôr na Ukrajine pristáli dva lietadlá so 130 tonami vojenského materiálu z USA.

Ide o dodávky z balíka vojenskej pomoci vo výške 200 miliónov dolárov poskytované Ukrajine. Prvé americké lietadlo s vojenským nákladom pristálo v Kyjeve 22. januára, potom nasledovali ďalšie. Zásielky obsahovali okrem iného odpaľovacie zariadenia a protitankové riadené strely Javelin, ktoré by podľa niektorých analytikov mohli účinne ničiť ruské tanky T-90, hoci sú chránené aj reaktívnym pancierom a systémom vlastnej obrany Štora.

USA len vlani venovali Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote viac ako 650 miliónov dolárov a celkom za viac ako 2,7 miliardy dolárov od roku 2014, keď po vyhnaní proruského prezidenta z Kyjeva a nastolení prozápadnej vlády Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Rusko na svojom území pri ukrajinských hraniciach zhromaždilo zhruba 100 000 vojakov a ďalších vyslalo do Bieloruska, kde dnes začalo spoločné cvičenie. Západné krajiny už niekoľko týždňov upozorňujú na možnú ruskú inváziu susednej krajiny. Moskva podobné obvinenia odmieta. Tvrdia tiež, že sa ruskí vojaci po desaťdňovom cvičení v Bielorusku vrátia späť do Ruska.

S-400 / Raketový systém / Čítajte viac Rusko skúša bieloruský front
1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine