Putin núka za evakuáciu 10-tisíc rubľov na hlavu. Cynizmus, reagujú USA

Americká vláda vyhlásila, že evakuácia civilistov organizovaná proruskými separatistami na východe Ukrajiny je "cynický" krok Moskvy, ktorých chce odkloniť pozornosť od svojej bezprostredne hroziacej invázie. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

18.02.2022 20:24 , aktualizované: 22:16
luhansk Foto:
Žena sa pozerá z okna svojho balkóna v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východnej Ukrajine.
debata (457)

„Takéto oznámenia sú ďalšími pokusmi prekryť klamstvami a dezinformáciami fakt, že v tomto konflikte je agresorom Rusko,“ povedal novinárom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. „Je to aj cynické a kruté použiť ľudské bytosti ako figúrky na odklonenie pozornosti sveta od faktu, že Rusko zhromažďuje svojich vojakov a pripravuje sa na útok,“ dodal hovorca.

10-tisíc na hlavu

Ruskom podporovaní separatisti plánujú zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) evakuovať do Ruska približne 700 000 ľudí. Informáciu priniesla tlačová agentúra Reuters. Väčšina obyvateľov neuznanej DĽR je rusky hovoriaca a mnohým už Rusko udelilo svoje občianstvo.

Ruský prezident Vladimir Putin medzičasom nariadil zaplatiť utečencom z Donbasu jednorazový príspevok vo výške 10 000 rubľov (116 eur).

Vodca separatistov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) na východe Ukrajiny Leonid Pasečnik totiž vyzval v piatok obyvateľov, aby sa evakuovali do Ruska. „Aby sme zabránili civilným obetiam, vyzývam obyvateľov republiky…, nech čo najskôr odídu do Ruskej federácie,“ uviedol vo vyhlásení Pasečnik.

Bielorusko Rusko  cvičenia armáda tanky Čítajte viac Drahšie potraviny a energie. Čo by sa stalo so Slovenskom, ak by Rusko zaútočilo na Ukrajinu?

Predtým vydal podobné vyhlásenie aj vodca separatistov samozvanej DĽR Denis Pušilin. V piatok oznámil, že povstalecké úrady začnú v tento deň evakuovať civilistov do Ruska. „Ženy, deti a seniori sú určení na evakuáciu ako prví,“ uviedol Pušilin na sociálnej sieti Telegram.

Podľa agentúry AP metaúdaje z dvoch videí zverejnených separatistami, ktoré oznamovali okamžitú evakuáciu, potvrdzujú, že tieto súbory boli vytvorené pred dvoma dňami.

Telegram zachováva metaúdaje, ktoré automaticky obsahujú aj dátum, kedy boli súbory vytvorené, približuje AP. Americkí predstavitelia Rusko obviňujú, že plánuje inváziu na Ukrajinu. Kremeľ podľa amerických predstaviteľov tieto dopredu nahraté videá plánoval ako súčasť svojej dezinformačnej kampane, píše AP.

Explózia otriasla Doneckom

Mohutný výbuch otriasol v piatok večer Doneckom, metropolou DĽR. Informuje o tom tlačová agentúra TASS. „Približne o 19.00 h (17.00 h SEČ) došlo k explózii auta na parkovisku neďaleko vládnej budovy,“ uviedlo Spoločné stredisko pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria. „Výbuch bolo počuť v celom meste,“ dodal úrad na komunikačnej sieti Telegram. Výbuch si podľa predbežných údajov nevyžiadal žiadne obete ani zranených.

Na miesto výbuchu prišli činitelia z ministerstva pre výnimočné situácie. Úrady vo vyhlásení vyzvali obyvateľov, „aby zostali pokojní, ostražití a vyhýbali sa pohybu po meste“. Podľa miestnej tlačovej agentúry vozidlo patrilo náčelníkovi bližšie nespresneného oddelenia domobrany DĽR Denisovi Sinenkovovi.

Pušilin obvinil Kyjev z plánovania bezprostredného útoku na separatistické územia podporované Moskvou. „Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v blízkej budúcnosti vydá rozkaz svojim vojakom, aby spustili útok,“ dodal Pušilin. Tieto tvrdenia následne ostro odmietol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

trussová, kuleba Čítajte viac Kuleba o „chystaných útokoch“ Ukrajiny: Sú to ruské dezinformácie

Vodca DĽR tiež povedal, že ruské úrady a susedná juhoruská Rostovská oblasť sú pripravené prijať civilistov a už pre nich pripravili „hostiteľské miesta“.

Pušilin zároveň oznámil, že povstalecké úrady sú v „stave neustálej bojovej pohotovosti“ a sú schopné civilistov ochrániť. Vyzval však ľudí, aby sa riadili pokynmi úradov a spolupracovali pri evakuácii.

„Dočasný útek ochráni život a zdravie vás aj vašich príbuzných,“ doplnil.

Evakuáciu oznámil v čase, keď silnejú obavy z konfliktu veľkých rozmerov na východe Ukrajiny. Západ tvrdí, že Rusko môže kedykoľvek zaútočiť na Ukrajinu, napriek tomu, že Moskva vyhlasuje, že stiahla časť z vyše 100 000 vojakov od hraníc Ukrajiny. Západní lídri tiež upozorňujú, že Rusko môže použiť dezinformácie ako zámienku na to, aby mohlo podniknúť útok na Ukrajinu.

Krym Rusko Ukrajina armáda jednotky Maxar zábery Čítajte viac Rusko má na Ukrajine a v jej okolí možno až 190-tisíc vojakov, tvrdia USA
457 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine