Svet tlačí na Rusko, aby upustilo od provokácií a uvoľnilo napätie

Spojené štáty, Európska únia a Severoatlantická aliancia od Ruska očakávajú, že upustia od ďalších provokácií a stupňovania napätia na východe Ukrajiny.

18.02.2022 23:09
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (44)

V dnešnom telefonickom rozhovore sa na tom zhodli nemecký kancelár Olaf Scholz, americký prezident Joe Biden, francúzsky prezident Emmanuel Macron, poľský prezident Andrzej Duda a ďalší predstavitelia Európskej únie a NATO. Novinárom to neskoro večer oznámil kancelárov hovorca Steffen Hebestreit.

„(Predstavitelia) sa zhodli, že nebezpečenstvo ruského útoku na Ukrajinu je skutočné. Panovala jednota v očakávaní, že Rusko upustí od provokácií a ďalšej eskalácie a že namiesto toho vyšle signál na upokojenie situácie,“ uviedol Hebestreit. Doplnil, že hlavnou úlohou teraz je udržať otvorené okno pre diplomaciu.

luhansk Čítajte viac Putin núka za evakuáciu 10-tisíc rubľov na hlavu. Cynizmus, reagujú USA

„Presadzovanie dohôd z Minska musí pokračovať s podporou Nemecka a Francúzska v normandskom formáte,“ dodal. Normandský formát znamená priame rokovanie Ruska a Ukrajiny pod patronátom Francúzska a Nemecka.

Lídri EÚ a NATO tiež zopakovali, že jednotne podporujú Ukrajinu a že v prípade ruskej invázie bude Moskva čeliť tvrdým následkom.

Telefonátu sa okrem Scholza, Bidena, Macrona a Dudu zúčastnili aj rumunský prezident Klaus Johannis, taliansky premiér Mario Draghi, britský premiér Boris Johnson, kanadský premiér Justin Trudeau, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel a generálny tajomník Stoltenberg.

Neubergerová Čítajte viac Spojené štáty a Británia obvinili Rusko z kyberútokov na Ukrajinu
44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #USA #NATO #Ukrajina #vojna na Ukrajine