Rusko prvýkrát od začiatku invázie rokovalo s Ukrajinou. Plánujú sa ďalšie rozhovory

Ruská a ukrajinská delegácia v pondelok rokovali na ukrajinsko-bieloruských hraniciach. Prvé stretnutie vyjednávačov bojujúcich strán od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu trvalo podľa médií zhruba šesť hodín.

28.02.2022 18:40
Bielorusko Rusko Ukrajina vojna Medinskij Foto: ,
Vladimir Medinskij (vľavo), šéf ruskej delegácie a poradca ruského prezidenta a ruský poslanec a člen ruskej delegácie Leonid Sluckij sa rozprávajú po skončení mierových rozhovorov 28. februára 2022.
debata (3)

Oba tímy sa potom dohodli na ďalšom kole rozhovorov a zamierili do svojich metropol na konzultácie, oznámil jeden z ukrajinských zástupcov Mychajlo Podoljak. Vedúci ruskej delegácie Vladimir Medinskij vyhlásil, že budúca schôdza bude na poľsko-bieloruskej hranici.

„Najdôležitejšie je, že sme sa dohodli na pokračovaní rokovacieho procesu. Ďalšia schôdzka sa uskutoční v najbližších dňoch na poľsko-bieloruskej hranici,“ povedal podľa agentúry TASS poradca ruského prezidenta Medinskij. „Našli sme niekoľko dôležitých bodov, v ktorých by bolo možné dosiahnuť pokrok,“ dodal predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij.

Podľa predstaviteľa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Podoljaka obe delegácie po rokovaní zamierili do svojich hlavných miest, aby tam prerokovali výsledky rozhovorov. Obe strany „určili rad prioritných tém, pri ktorých navrhli určité rozhodnutia“, píše agentúra Unian. Podľa agentúry Reuters Podoljak hodnotil rokovania ako zložité a povedal, že ruská strana je stále extrémne zaujatá.

Zbrane / Puška / Kalašnikov / Vojak / Čítajte viac Piaty deň: EÚ kúpi Ukrajine zbrane. Skončilo sa prvé kolo mierových rokovaní

Kľúčovou požiadavkou Kyjeva je okamžité prímerie a stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia. Uviedli to ukrajinské médiá s odvolaním sa na komuniké ukrajinskej prezidentskej kancelárie po tom, čo ukrajinská delegácia dorazila na miesto. Kremeľ sa pred rokovaním zdržal oznámenia ruských požiadaviek. Predtým za ciele svojej vojenskej operácie označil demilitarizáciu Ukrajiny a očistenie krajiny od „neonacistov“.

Šéf ruskej delegácie Medinskij novinárom povedal, že každá hodina konfliktu znamená mŕtvych ukrajinských občanov a vojakov. Preto je podľa neho treba čo najrýchlejšie dospieť k dohodám. „Ale tieto dohody nepochybne musia byť v záujme oboch strán,“ vyhlásil na sociálnych sieťach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu poznamenal, že príliš neverí v úspech rokovaní s Rusmi, ale že je potrebné pokúsiť sa využiť aj tú najmenšiu šancu.

V ukrajinskej delegácii bol minister obrany Oleksij Reznikov, prezidentov predstaviteľ Mychajlo Podoljak, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa David Arachamija, vedúci ukrajinskej delegácie v trojstrannej kontaktnej skupine (Ukrajina, Rusko, OBSE) Andrij Kostin, poslanec Rustem Umerov a námestník ministra zahraničia Mykola Točyckyj, napísala ukrajinská agentúra Unian.

Vladimir Putin Čítajte viac Putinove podmienky: Uznanie Krymu a neutrálna Ukrajina bez zbraní

V ruskej delegácii vedenej exministrom kultúry a poradcom Kremľa Medinským boli námestníci ministrov obrany a zahraničia, ruský veľvyslanec v Bielorusku Boris Gryzlov a predseda zahraničného výboru ruskej snemovne Leonid Sluckij.

Rozhovory mali začať v nedeľu, ale ukrajinská delegácia mala problém doraziť na miesto rokovania. BBC s odvolaním sa na hovorcu vládnej strany Sluha národa uviedla, že ukrajinská delegácia na rokovanie nakoniec priletela poľským vrtuľníkom. Vlastný štart rozhovorov potom sprevádzalo ďalšie čakanie aj protichodné správy, či rozhovory už skutočne začali, alebo ešte nie.

Video
VIDEO: Rozhovor so Zuzanou Juranekovou z OZ IPčko o dôležitých krokoch pri komunikácii o vojne s najmenšími, tínedžermi, ale aj o tom, ako by sme aktuálnu situáciu mali zvládnuť my sami.

Podcastovú verziu relácie Ide o nás na tému: Ako hovoriť s deťmi o vojne si vypočujte tu:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine