Peking sa naďalej vykrúca: Sankcie škodia všetkým, buďte maximálne zdržanliví

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na "maximálnu zdržanlivosť", informujú agentúry AFP, DPA a Reuters.

08.03.2022 14:10
Si Ťin-pching Foto: ,
Čínsky prezident Si Ťin-pching
debata (19)

Traja štátnici spolu viedli virtuálne rokovanie prostredníctvom videohovoru. Čínsky prezident Si Ťin-pching naliehal na „maximálnu zdržanlivosť“ v súvislosti s Ukrajinou, aj keď počas videosummitu označil krízu za „hlboko znepokojujúcu“.

Si tiež uviedol, že pokiaľ ide o dopad protiruských sankcií na globálne financie, energetické zdroje, dopravu a stabilitu dodávateľských reťazcov, sú sankcie z pohľadu globálnej ekonomiky, ktorú už zaťažuje pandémia, škodlivé pre všetky strany, konštatoval Si.

Čína však naďalej stojí za svojím „strategickým partnerom“ Ruskom a naďalej odmieta odsúdiť vojenskú inváziu na Ukrajinu. Čínska štátna televízia CCTV uviedla, že Si Ťin-pching vyzval Moskvu a Kyjev, „aby zachovali tempo rokovaní, prekonali ťažkosti a pokračovali v rozhovoroch s cieľom dosiahnuť výsledky… a zabránili rozsiahlej humanitárnej kríze“.

Ukrajina Rusko Vojna Čítajte viac Zavolajte domov a hovorte o Ukrajine. Vyzýva Rusov v zahraničí kampaň

Si vyjadril „znepokojenie a hlbokú bolesť“ nad konfliktom na Ukrajine a zúčastnené strany vyzval k pokračovaniu mierových rozhovorov, v ktorých je podľa neho Peking ochotný zohrať úlohu, informovala čínska štátna televízia CCTV.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien sa v utorok tiež nevyjadril konkrétne, pokiaľ ide o nádeje západných lídrov, že by Čína so svojím vplyvom na Rusko mohla zohrávať sprostredkovateľskú úlohu, napísala DPA.

„Radi by sme zohrali konštruktívnu úlohu pri presadzovaní mierových rozhovorov a keď to bude potrebné, sme pripravení spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na sprostredkovaní takýchto rozhovorov,“ povedal Čao bez uvedenia podrobností.

Čínska štátna televízia v tejto súvislosti odvysielala vyjadrenia tamojších zahraničnopoli­tických expertov, ktorí poukázali na to, že Čína so svojou „demonštratívnou podporou“ Ruska nie je neutrálna, a preto nie je vhodná ako sprostredkovateľ urovnania konfliktu.

ukrajina poľsko hranica utečenci Čítajte viac 13. deň: Evakuácia Mariupoľu sa pre ruskú paľbu nepodarila. Rusi opäť sľubujú pokoj zbraní
19 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Si Ťin-pching #vojna na Ukrajine