63. deň: Zničili sme množstvo zahraničných zbraní, tvrdia Rusi

Britský premiér Johnson neočakáva, že by Vladimir Putin použil na Ukrajine taktické jadrové zbrane. Rusko už skôr obvinilo USA, že ich z toho falošne obviňujú.

27.04.2022 05:55 , aktualizované: 23:30
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Zničený tank a poškodený obytný dom počas ťažkých bojov v oblasti kontrolovanej separatistickými silami podporovanými Ruskom v Mariupole na Ukrajine, utorok 26. apríla 2022.
debata (664)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 63. deň
  • Ukrajina priznala stratu niekoľkých miest a dedín vo východných regiónoch
  • Johnson neočakáva, že by Putin použil taktické jadrové zbrane
  • Azovstaľ žiada evakuáciu ľudí
mier-ukrajine-2

VIDEO: Ruské rakety systému Iskander nasadené v bojoch na Ukrajine.

Video

23:30 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov varoval, že Kyjev má pred sebou mimoriadne náročné týždne. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na príspevok Reznikova na sociálnej sieti Facebook.

„Čaká nás niekoľko mimoriadne ťažkých týždňov,“ napísal Reznikov. „Rusko už zhromaždilo sily na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny,“ doplnil s tým, že Moskva sa „pokúsi spôsobiť čo najväčšiu bolesť“, pričom varoval pred „skazou a bolestivými obeťami“. „V najbližších dňoch budeme potrebovať všetku našu odolnosť a mimoriadnu jednotu,“ prihovoril sa Reznikov Ukrajincom. Nadchádzajúce udalosti podľa ministra „určia budúcnosť krajiny“.

23:06 Teriér Jacka Russella pracuje na frontových líniách na Ukrajine a od začiatku vojny vyčuchal už vyše 150 výbušných zariadení a pozemných mín. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News. Pes menom Patron (Náboj) sa stal na internete senzáciou a na päť týždňov starom účte na Instagrame má už viac než 140 000 sledo­vateľov.

Je maskotom vojenskej jednotky určenej na zneškodňovanie výbušnín, ktorá pochádza zo severoukrajinského mesta Černihiv. Videozáznam zachytáva Patrona, ako neúnavne prehľadáva lesy a pátra po výbušninách – na konci dňa dostane za odmenu kus syra.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Патрон (@patron_dsns)

23:00 Španielsko zakázalo vstup do svojich vôd maltskej lodi prevážajúcej náklad z ruského pravidla. Krok Madridu bol v súlade so sankciami Európskej únie (EÚ) v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajine, oznámilo v stredu španielske ministerstvo dopravy.

„Lodi plaviacej sa pod maltskou vlajkou bol odopretý vstup do španielskych teritoriálnych vôd kvôli dôkazom, že prevážala náklad prenesený z ruskej lode Andrej Pervozvannyj, ktorá je zasiahnutá sankciami EÚ,“ uvádza sa v stanovisku španielskeho rezortu dopravy. Španielske úrady z dôvodu sankcií 25. apríla nedovolili lodi Andrej Pervozvannyj zakotviť v Barcelone, pripomína AFP. (tasr)

22:40 Zelenskyj počas telefonátu s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovu uviedol, že sankcie Európskej únie mierené proti Rusku musia zahŕňať aj ropné embargo. TASR správu prevzala v stredu od denníka The Guardian.

Zelenskyj na sociálnej sieti Twiiter v stredu uviedol, že s von der Leyenovou hovoril aj o ďalšej pomoci smerovanej Ukrajine, ako i o šiestom balíku sankcií EÚ zameraných proti Rusku.

„Hovoril som s Ursulou von der Leyenovu. Poďakoval som Európskej komisii za rozhodnutie upustiť od ciel a kvót pre ukrajinský priemyselný tovar a potraviny. Hovorili sme o ďalšej pomoci… Predsedníčka Európskej komisie hovorila o šiestom balíku sankcií, ktorý musí zahŕňať ropné embargo,“ uviedol Zelenskyj.

22:09 Americký prezident Joe Biden na budúci utorok (3. mája) navštívi v americkom štáte Alabama továreň spoločnosti Lockheed Martin Corp (LMT.N), v ktorej sa vyrábajú zbrane posielané na Ukrajinu – vrátane protitankových striel Javelin. Oznámil to v stredu Biely dom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Táto továreň podľa vyhlásenia Bieleho domu produkuje zbrane, ktoré Ukrajina využíva na „efektívnu obranu proti ruskej invázii“. Washington uvádza, že od začiatku ruskej vojenskej invázie prisľúbil Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote približne 3,7 miliardy dolárov.

21:50 Približne polovica z troch miliónov Ukrajincov, ktorí od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajine prekročili poľské hranice, plánuje v Poľsku ostať, uviedol v stredu komisár poľskej vlády pre utečencov Pawel Szefernaker. TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP.

Podľa Szefernakera sa v Poľsku v súčasnosti nachádzajú asi dva milióny utečencov. Približne 100 000 ukrajin­ských utečencov si v Poľsku našlo prácu a asi 600 000 utečencov žije v domácnostiach spolu s obyvateľmi Poľska, ktorí im ponúkli prístrešie.

21:28 Veliteľ ukrajinských vojakov ukrývajúcich sa v oceliarňach Azovstaľ v prístavnom meste Mariupol na juhu Ukrajiny vyhlásil, že situácia vo vnútri podniku je čoraz zúfalejšia, a vyzval svetových lídrov na evakuáciu ľudí. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News.

Major Serhij Volyna, ktorý prevzal úlohu hovorcu svojej jednotky, povedal, že v oceliarňach je teraz 600 ranených vojakov vo vážnom stave a tiež stovky civilistov, ktorým dochádzajú potraviny a voda. Sú medzi nimi aj deti a hendikepovaní, žijú v nehygienických podmienkach. Vyplýva to z majorovho videoodkazu, ktorý preložil novinár Christopher Miller z magazínu Politico.

Veliteľ požiadal o evakuáciu ľudí podobnú Operácii Dynamo počas druhej svetovej vojny, keď spojeneckých vojakov zachránili z pláží mesta Dunkerque na severe Francúzska. Major Volyna z 36. samostatnej brigády námornej pechoty minulý týždeň pre Sky News povedal, že Rusi, ktorí obkľúčili ukrajinské sily, majú početnú prevahu desať vojakov k jednému. (tasr)

20:49 Ruský prezident Vladimir Putin varoval v stredu iné krajiny pred zasahovaním do situácie na Ukrajine, inak budú podľa neho čeliť rýchlej reakcii zo strany Ruska. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Putin počas príhovoru venovanému petrohradským zákonodarcom uviedol, že Moskva má už všetko pripravené na to, aby mohla reagovať v prípade, ak sa nejaká krajina bude chcieť „miešať“ do situácie na Ukrajine a vznikne tak pre Rusko hrozba strategického charakteru.

20:17 Slovenskí policajti sú už na Ukrajine, kde budú pomáhať s dokumentovaním podozrení zo spáchania vojnových zločinov. Informovala o tom v stredu polícia na sociálnej sieti.

„Na Ukrajinu odišli kriminalistickí technici spolu so súdnymi lekármi. Ide o historický okamih, keď poskytujeme takúto pomoc inej krajine,“ uviedla polícia.

„Chcel by som sa poďakovať všetkým policajtom, ktorí prejavili odvahu a odhodlanie ísť do vojnou zmietanej krajiny. Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli objasniť veci, ktoré sa tam stali,“ zdôraznil prvý policajný viceprezident Branko Kišš.

19:53 Slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi sa ruské jednotky pokúšali rozohnať proukrajinskú demonštráciu v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra s tým, že zranenia utrpeli najmenej štyria ľudia. Úrady v Chersone uviedli, že Rusko v tomto meste v utorok vymenovalo vlastného starostu po tom, čo jeho vojaci obsadili tamojšiu radnicu. Metropola Chersonskej oblasti bola prvým veľkým mestským centrom, ktoré po začatí vojenskej ofenzívy na Ukrajinu 24. februára ovládli ruské jednotky.

Niektorí obyvatelia Chersonu odvtedy organizujú protestné zhromaždenia proti okupácii a davy sa opätovne zhromaždili v centre mesta v stredu. Kyjev tvrdil, že Rusko na tento deň plánovalo zorganizovať referendum o vytvorení odštiepeneckého regiónu podľa vzoru samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, píše Reuters. Rusko záležitosť bezprostredne nekomentovalo­.(tasr/reuter­s)

19:40 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak prostredníctvom aplikácie Telegram reagoval na výbuchy v troch ruských oblastiach neďaleko ukrajinských hraníc. Udalosti označil za karmu, teda za osud, ktorý si Rusko tvorí vlastným konaním. „Belgorod, Voronež a Kursk začínajú aktívne študovať koncept demilitarizácie. V týchto ruských regiónoch pravidelne horia veľké sklady paliva, ktoré poskytujú pohonné látky pre obrnené vozidlá ruskej armády a vybuchujú tam – z rôznych dôvodov – muničné sklady,“ napísal Podoľak na sociálnej platforme.

Podľa neho je „demilitarizácia“ belgorodsko-voronežských skladov „absolútne prirodzeným“ procesom. „Karma je krutá vec,“ dodal. Zároveň však nepotvrdil, že by mala výbuchy na svedomí ukrajinská armáda. Rusko už začiatkom apríla obvinilo Ukrajinu, že jej sily útočili bojovými vrtuľníkmi na sklad paliva v ruskom meste Belgorod a spustili paľbu v niekoľkých obciach v danej oblasti. (tasr/ap)

19:22 Generálny tajomník OSN António Guterres pricestoval v stredu na Ukrajinu po tom, ako v utorok navštívil Rusko, kde sa stretol s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

„Po návšteve Moskvy som dorazil na Ukrajinu. Budeme pokračovať v našej práci súvisiacej s rozšírením humanitárnej pomoci a zabezpečením evakuácie civilistov zo zón konfliktu. Čím skôr táto vojna skončí, tým lepšie pre Ukrajinu, pre Rusko a pre svet,“ napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

18:57 Pozastavenie nepriateľských akcií je najlepší spôsob, ako umožniť uviaznutým Ukrajincom utiecť z oblastí zasiahnutých bojom namiesto humanitárnych koridorov, ktoré sú často „príliš komplikované“ a neúčinné. V stredu to uviedla Nórska rada pre utečencov (NRC). TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) zahraniční predstavitelia opakovane vyzývajú na vytvorenie humanitárnych koridorov. Už zlyhalo mnoho pokusov o takéto koridory vrátane koridoru z obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, pričom z neúspechu sa navzájom obviňujú obe strany.

18:23 Taliansky premiér Mario Draghi telefonoval s ukrajinským prezidentom, ktorému povedal, že Rím plne podporuje Ukrajinu a je pripravený prispieť k nájdeniu trvalého riešenia krízy na Ukrajine. Oznámila to kancelária talianskeho premiéra. Lídri počas telefonátu hovorili o najnovšom vývoji situácie na Ukrajine a pomoci, ktorú Ukrajina dostáva, aby dokázala čeliť ruskej invázii, uvádza sa vo vyhlásení Draghiho kancelárie.

„Pokračuje dialóg s talianskym premiérom Mariom Draghim. Informoval som ho o pokroku pri odrážaní ruskej agresie. Som vďačný za to, že sa Taliansko zapojilo do vyšetrovania ruských zločinov proti ľudskosti. Oceňujem aj principiálnu podporu sprísnenia sankcií proti agresorovi,“ uviedol na sociálnej sieti Twitter po telefonáte Zelenskyj. (tasr/reuters)

17:59 Zelenskyj oznámil, že ho pozvali na stretnutie skupiny 20 popredných priemyselných krajín sveta (G20), ktoré sa má konať na jeseň na ostrove Bali v Indonézii. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. „Som vďačný za pozvanie na summit G20,“ napísal Zelenskyj na účte na Twitteri. Podľa tohto príspevku mu pozvanie predložil indonézsky prezident Joko Widodo počas telefonického rozhovoru.

Tento rok je hostiteľom summitu G20 Indonézia, stretnutie najväčších ekonomík sveta je naplánované na 15. – 16. novembra na ostrove Bali.

Pozvanie je podráždením pre Rusko, konštatuje DPA. Rusko, ktoré spustilo 24. februára inváziu na Ukrajine a medzinárodné spoločenstvo ho za to ostro odsúdilo, je totiž členom G20. Ruský prezident Vladimir Putin „má v úmysle prísť na stretnutie G20“, oznámila koncom marca ruská veľvyslankyňa v Indonézii Ľudmila Vorobiovová. Kremeľ však neskôr vyhlásil, že je o tom ešte príliš skoro hovoriť, keďže o účasti sa ešte nerozhodlo. (tasr)

17:34 Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že vyhostilo osem japonských diplomatov. Išlo o odvetný krok za vyhostenie ruských diplomatov z Tokia.

Rezort ruskej diplomacie uviedol, že si predvolali japonského veľvyslanca v Moskve a oznámili mu, že osem diplomatov musí opustiť krajinu do 10. mája. Moskva Tokio kritizovala za „otvorene nepriateľský protiruský kurz“.

Tokio začiatkom apríla vyhostilo osem ruských diplomatov. Išlo o reakciu na kroky Ruska voči Ukrajine. Podľa Reuters išlo o ojedinelý krok zo strany japonskej vlády. (tasr/reuters)

17:12 Rusko vyhosťuje troch nórskych diplomatov v odvete za krok Osla, ktoré vyhostilo rovnaký počet ruských diplomatov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Oznámilo to v stredu nórske ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z webovej stránky denníka National Post, ktorý sa odvolal na tlačovú agentúru Reuters.

„Ruská strana nemá dôvod nórskych diplomatov obviniť z ničoho iného než bežnej diplomatickej práce,“ uviedlo ministerstvo pre Reuters prostredníctvom e-mailu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo nórskeho veľvyslanca, aby mu oznámilo, že trojica diplomatov bola na základe princípu vzájomnosti vyhlásená za nežiaduce osoby (persona non grata).

16:56 Pri ostreľovaní nemocnice v meste Severodoneck na východe Ukrajiny prišla v stredu o život jedna žena, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Rusko obvinenia Hajdaja bezprostredne nekomentovalo. Nemocnica, ktorú ostreľovali v stredu, bola jednou z dvoch zdravotníckych zariadení, ktoré v oblasti ešte fungovali, povedal Hajdaj. Ďalšia nemocnica sa nachádza v neďalekom meste Lysyčansk.

„Rusi vedeli, že nemocnica nie je prázdna, boli tam pacienti v rôznom stave spolu s lekármi – a nezastavilo ich to,“ uviedol gubernátor Luhanskej oblasti na platforme Telegram. Súčasne zverejnil aj videozáznam, na ktorom bolo vidieť prepadnuté tehlové steny, zničené nemocničné lôžka, lekárske prístroje a sklo a suť vnútri budovy. Zdravotná sestra odnášala podložky a prikrývky z miesta, čo vyzeralo ako zničené nemocničné oddelenie.

„Zničenie budovy je značné. Bolo poškodených niekoľko poschodí naraz,“ uviedol Hajdaj. Agentúra Reuters uvádza, že jeho vyjadrenia nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. (tasr/reuters)

15:47 Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi metropolita Epifanij vyzval vodcov pravoslávnej cirkvi v ďalších krajinách, aby sa odvrátili od ruského patriarchu Kirilla vzhľadom na jeho podporu ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom v stredu agentúra APA. Kirill od začiatku podporoval vojnu Ruska proti Ukrajine a „teda tých, ktorí mu dôverovali ako svojmu pastierovi, priviedol na smrť“, napísal Epifanij podľa agentúry Kathpress v liste adresovanom predstaviteľom viac než desiatich samostatných pravoslávnych cirkví.

Celé pravoslávie by podľa ukrajinského metropolitu malo odsúdiť nielen „zločiny proti mierumilovnému ukrajinskému národu“, ale aj „slová a skutky moskovského patriarchu Kirilla“, uviedol Epifanij v liste pri príležitosti pravoslávnych veľkonočných sviatkov, ktorý Kyjev zverejnil v utorok.

„Nik s krvou na svojich rukách v nich nemôže držať kalich alebo pastiersku palicu,“ pokračoval v liste ukrajinský metropolita. Zároveň vyjadril vďačnosť všetkým, ktorí „svoju bratskú lásku“ preukázali prostredníctvom modlitieb za mier na Ukrajine, humanitárnej pomoci, starostlivosti o utečencov či odsúdenia ruskej vojenskej invázie, citovala ho agentúra APA.

Patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill vyvoláva zdesenie podporou vojnového kurzu ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine už niekoľko týždňov, konštatuje agentúra APA. Vojenskú inváziu Ruska na Ukrajine ospravedlňoval Kirill ako „metafyzický boj“ dobra so zlom na západe.

Metropolita Epifanij patrí už dlhšie obdobie medzi najostrejších kritikov ruského patriarchu, pripomína APA. Samotný Epifanij stojí na čele pravoslávnej cirkvi Ukrajiny (PCU), ktorá v vznikla v roku 2018 z Kyjevského patriarchátu (založeného v roku 1992) a ukrajinskej autokefálnej ortodoxnej cirkvi (založenej v roku 1921).

Pravoslávna cirkev Ukrajiny pod vedením Epifanija, založená s podporou ekumenického patriarchátu v Konštantínopole, stojí v protiklade s ukrajinskou pravoslávnou cirkvou (UPC) moskovského patriarchátu, na ktorej čele stojí metropolita Onufrij, spresňuje APA.

Epifanijovu ortodoxnú cirkev (PCU) doposiaľ okrem ekumenického patriarchátu oficiálne uznali len pravoslávne cirkvi Alexandrie a Afriky a Grécka a Cypru. Väčšina regionálnych pravoslávnych cirkví eucharistické spoločenstvo s ňou naďalej odmieta.

14:35 Na nemeckej politickej scéne silnejú hlasy, že treba potrestať bývalého spolkového kancelára Gerharda Schrödera za väzby na Vladimira Putina. Sociálny demokrat Schröder „patrí na sankčný zoznam osôb, ktoré (zo vzťahov s) Putinom profitujú“, povedal nemecký liberálny politik Körner.

Schroder, Putin Čítajte viac Nemeckí politici chcú trestať Schrödera, kamaráti sa s Putinom

12:25 Nemecká ponuka samohybného protilietadlového systému Gepard pre ukrajinskú armádu prišla nečakane, pretože pôvodnú žiadosť Kyjeva na začiatku ruskej invázie Berlín odmietol. Možnú dodávku Gepardov Ukrajina uvítala, ale odkázala, že bez potrebnej munície nebude môcť ponuku využiť.

Nemecko, Ukrajina, Gepard Čítajte viac Nemci ponúkli Ukrajincom Gepardov. S muníciou na 20 minút streľby

VIDEO: Nemci ponúkajú Ukrajine Gepardov, výkonný protilietadlový systém.

Video

11:54 Vláda SR schválila návrh na darovanie vojenského materiálu pre Ukrajinu v hodnote 2 052 221,51 eura. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet. Ministerstvo obrany SR využije možnosti refundácie niektorých výdavkov súvisiacich s darovaním vojenského materiálu na úrovni EÚ (Európsky mierový nástroj) a na základe bilaterálnych dohôd.

Z predloženého materiálu vyplýva, že Slovensko tak urobí v kontexte pretrvávajúcej masívnej nevyprovokovanej vojenskej invázie Ruskej federácie voči Ukrajine a v nadväznosti na požiadavky Ukrajiny. (tasr)

11:36 Ruské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že sily Ruskej federácie zničili veľké množstvo zbraní, ktoré Ukrajine dodali západné krajiny, uviedla agentúra AFP.

„Presne navádzané rakety dlhého doletu Kalibr, odpálené z mora, zničili v areáli hlinikárne v Záporoží hangáre s obrovským množstvom zahraničných zbraní a munície, ktoré ukrajinským jednotkám dodali Spojené štáty a európske krajiny,“ uviedol na brífingu rezort obrany v Moskve. Aké zbrane boli údajne zničené, ministerstvo nespresnilo.

Ako pripomína spravodajská stanica Sky News, Rusko v utorok obvinilo Západ, že „prilieva olej do ohňa“, a uviedlo, že ďalšie dodávky zbraní pre Ukrajinu spôsobia eskaláciu ozbrojeného konfliktu, ktorý trvá už deväť týždňov.

Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov v pondelok upozornil svet, aby „nepodceňoval hrozbu jadrového konfliktu“, a dodal, že dodávky zbraní Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu v podstate znamenajú, že NATO sa zapojilo do nepriamej vojny s Ruskom.

Spojené štáty a organizácia NATO vylúčili vyslanie svojich jednotiek do bojov na Ukrajine, avšak Washington a jeho európski spojenci poskytli Kyjevu rozsiahle dodávky zbraní vrátane dronov a protilietadlových a protitankových rakiet.

9:44 Ukrajina v stredu oznámila, že ruské sily – v rámci ofenzívy zameranej na ovládnutie Donbasu – dobyli niekoľko tamojších dedín. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ministerstvo obrany v Kyjeve uviedlo, že ruské jednotky vytlačili ukrajinské ozbrojené sily z obce Velyka Komyšuvacha a Zavody v Charkovskej oblasti a získali kontrolu nad mestečkom Zarične a obcou Novotoškivske v Doneckej oblasti.

Rezort obrany varoval, že ruské sily „pokračujú v ofenzíve smerom na Nižne a Orichiv“ v Záporožskej oblasti.

9:34 Dodávky zbraní na Ukrajinu podporuje 73 percent Američanov. Väčšina demokratov aj republikánov podporuje sankcie USA voči Rusku, no až polovica Američanov sa obáva, že pre stupňujúce sa napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa bude Rusko snažiť ovplyvniť novembrové voľby do Kongresu prostredníctvom dezinformácií a online propagandy. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala spoločnosť Ipsos pre tlačovú agentúru Reuters, informuje TASR.

Do dvojdňového online prieskumu sa zapojilo 1005 respondentov. Uskutočnil sa v čase plánov USA a ich spojencov dodať na Ukrajinu ďalšie zbrane.

Prieskum ukázal, že respondenti hodnotia kroky amerického prezidenta Joeho Bidena v súvislosti s Ukrajinou lepšie, ako jeho politiku v oblasti ekonomiky či vysokých cien energií. V ďalšom samostatnom prieskume schvaľovalo Bidenov celkový výkon vo funkcii prezidenta len 42 percent opýtaných, čo je doposiaľ najnižšia úroveň popularity v rámci jeho funkčného obdobia.

V predchádzajúcom prieskume, ktorý Ipsos realizoval pre Reuters v marci len krátko predtým, ako sa objavili informácie o masakri civilistov na Ukrajine, podporovalo zásobovanie tejto krajiny zbraňami len 68 percent respondentov.

8:40 Ukrajina kontroluje väčšinu svojho vzdušného priestoru, pretože Rusko nedokáže účinne eliminovať jej vzdušné sily ani protileteckú obranu. V pravidelnom hodnotení vývoja vojny na Ukrajine to v stredu uviedlo britské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

„Rusko má veľmi obmedzený prístup k vzdušnému priestoru na severe a západe Ukrajiny, čo limituje jeho ofenzívne akcie na útoky z veľkej diaľky,“ napísal na Twitteri britský rezort obrany vychádzajúc z informácií tajných služieb.

„Aktivity ruského letectva sú primárne zamerané na juh a východ Ukrajiny, kde sa zameriava na podporu ruských pozemných síl,“ pokračovalo britské ministerstvo v pravidelnom dennom hlásení o vývoji konfliktu.

Dodalo, že Rusko pokračuje v útokoch na ukrajinské vojenské ciele a logistickú infraštruktúru po celom území Ukrajiny.

6:50 V ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou v noci na dnešok začal horieť muničný sklad. Informoval o tom tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Podľa neho nedošlo k civilným obetiam ani poškodeniu obytných domov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Požiar podľa Gladkova prepukol v muničnom sklade pri obci Staraja Nelidovka po tom, čo bolo v oblasti počuť niekoľko výbuchov. Pri incidente podľa gubernátora neboli zranení civilisti a požiar bol uhasený.

Belgorodská oblasť hraničí s časťou Ukrajiny, kde od začiatku ruskej invázie prebiehajú ťažké boje.

6:26 Na Ukrajine začali v utorok opäť pôsobiť americkí diplomati, ktorí z tejto krajiny ušli krátko pred začiatkom ruskej invázie, oznámilo v utorok ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že momentálne pracujú v dočasných priestoroch v západoukrajinskom meste Ľvov, kam dochádzajú zo susedného Poľska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Prvá skupina amerických diplomatov prekročila poľsko-ukrajinské hranice a pricestovala do mesta Ľvov v utorok ráno, priblížil americký rezort diplomacie. Po práci sa diplomati ešte v ten istý deň vrátili do Poľska. Postupný návrat amerických predstaviteľov na Ukrajinu avizoval americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ešte v nedeľu počas svojej návštevy Kyjeva. Povedal tiež, že budova americkej ambasády v Kyjeve zatiaľ zostane zatvorená.

Hovorca amerického ministerstvo zahraničných vecí Ned Price však v utorok uviedol, že rezort prehodnotil situáciu a svoje veľvyslanectvo v Kyjeve plánuje opäť otvoriť čo najskôr, ale za predpokladu, že v meste bude vhodná bezpečnostná situácia.

6:00 Britský premiér Boris Johnson v utorok vyhlásil, že neočakáva, že ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine taktické jadrové zbrane v prípade viacerých neúspechov Ruska na bojisku, uviedla agentúra Reuters.

Johnson v rozhovore pre televíznu stanicu Talk TV povedal, že si myslí, že Putin má v Rusku dostatok politického priestoru a podpory na to, aby mohol ustúpiť a stiahnuť ruské vojská z Ukrajiny.

Na otázku, či očakáva, že Putin bude uvažovať nad použitím taktických jadrových zbraní, ak na Ukrajine utrpí ešte viac vojenských neúspechov, britský premiér odpovedal, že si nemyslí, že k tomu dôjde.

Predstavitelia západných spravodajských služieb totiž varovali, že Kremeľ by sa mohol uchýliť k použitiu taktických alebo iných jadrových zbraní s obmedzeným účinkom v prípade, ak by sa invázia na Ukrajine nevyvíjala podľa jeho plánov.

Moskva v sobotu obvinila Spojené štáty, že plánujú falošne obviniť Rusko z použitia zbraní hromadného ničenia na Ukrajine s cieľom Rusko ešte viac politicky izolovať.

5:55 Ruská armáda priviedla svet na pokraj katastrofy, keď ovládla areál bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ, povedal v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pri príležitosti 36. výročia černobyľskej jadrovej havárie, uviedla agentúra AFP.

„Svet bol opäť na pokraji katastrofy“, pretože Rusko zaobchádzalo s černobyľskou zónou „ako s obyčajným bojiskom, s územím, kde sa ani nesnažili dbať na jadrovú bezpečnosť“, povedal Zelenskyj počas tlačovej konferencie s generálnym riaditeľom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim.

„Žiadna krajina na svete nepredstavovala od roku 1986 takú veľkú hrozbu pre jadrovú bezpečnosť v Európe a vo svete ako Rusko od 24. februára,“ zdôraznil Zelenskyj. Práve 24. februára ruský prezident Vladimir Putin nariadil ruskej armáde, aby zaútočila na Ukrajinu, pripomína AFP.

Podľa Grossiho bola situácia v Černobyle, odkiaľ sa ruskí vojaci stiahli koncom marca, „absolútne abnormálna a veľmi, veľmi nebezpečná.“ Dodal, že v areáli bývalej elektrárne budú vykonane „špeciálne práce“ zamerané na obnovu poškodenej infraštruktúry.

Zelenskyj následne v utorok večer vyhlásil, že nad areálom tejto elektrárne v nízkej výške preleteli dve riadené strely vystrelené ruskou armádou.

K havárii v jadrovej elektrárni v Černobyle došlo 26. apríla 1986. Tento rok – od 24. februára do 31. marca 2022 – sa jej areálu zmocnili jednotky ruskej armády, čo vyvolalo veľké obavy o bezpečnosť tamojších zariadení. Celá Kyjevská oblasť bola od ruských jednotiek, ktoré sa stiahli do iných častí Ukrajiny, oslobodená 2. apríla.

© Autorské práva vyhradené

664 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine