Rusi vytlačili ukrajinské obranné jednotky z centra Severodonecka, uviedol Kyjev

Ruské okupačné sily s podporou delostrelectva zaútočili na centrum Severodonecka na východe Ukrajiny a vytlačili z neho ukrajinské obranné jednotky. Podľa agentúry Unian to oznámil ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej rannej správe z frontovej línie. Boje v meste podľa neho pokračujú. Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky uviedlo, že v najbližších mesiacoch budú pravdepodobne patriť k rozhodujúcim faktorom pre vývoj vojny vojenské operácie pri prekračovaní riek, konkrétne spomína tok Severný Doneck.

13.06.2022 08:30 , aktualizované: 08:45
ukrajina vojak luhansko Foto: ,
Ukrajinský vojak neďaleko frontovej línie v luhanskom regióne.
debata (53)

„Nepriateľ – s podporou delostrelectva – podnikol útočné operácie v meste Severodoneck, čiastočne uspel, vytlačil naše jednotky z centra mesta, boje pokračujú,“ píše velenie ukrajinských ozbrojených síl na svojom facebookovom profile. „Delostrelecky ostreľoval pozície obranných síl v oblastiach Lysyčanska, Severodonecka, Toškivky,“ dodáva štáb.

Ruským inváznym silám sa podarilo vstúpiť do Severodonecka koncom mája a odvtedy sa v meste odohrávajú prudké boje.

Gabrielius Landsbergis Čítajte viac Litovský minister pre Foreign Policy: Rusko na Ukrajine nemusí prehrať

Gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, predtým pripustil, že ruské invázne sily ovládajú väčšinu Severodonecka. Ukrajina má podľa skorších vyhlásení Serhija Hajdaja stále pod kontrolou priemyselnú oblasť a chemickú fabriku, kde sa pred ruským ostreľovaním skrývajú stovky ľudí.

Hajdaj zároveň v nedeľu uviedol, že ruské sily zničili most spájajúci Severodoneck s Lysyčanskom, čím odrezali možnú evakuačnú cestu v autách pre civilistov, napísal denník The Guardian, podľa ktorého v súčasnosti stoja z troch mostov iba dva.

„Okupačné sily sa sústreďujú na ofenzívne operácie s cieľom obkľúčiť našich vojakov v Severodonecku a Lysyčansku a zablokovať logistické cesty z Bachmutu,“ uvádza ďalej ukrajinský štáb, podľa ktorého Ukrajinci za posledný deň odrazili ruské útoky v dvoch smeroch v tomto regióne.

Arms Control Čítajte viac Stačí Putinovi vo vojne vydržať, kým sa vráti Trump? Odpovedá expertka

„Aby Rusko v súčasnej operačnej fáze svojej ofenzívy na Donbase dosiahlo úspech, bude musieť dokončiť ambiciózne obchvatné akcie, alebo vykonať útočné prechody cez rieku (Severný Doneck),“ píše britský rezort obrany vo svojej pravidelnej analýze vývoja ruskej invázie na Ukrajine. „Ukrajinským silám sa často darí búrať mosty ešte predtým, ako sa stiahnu, zatiaľ čo Rusko má problémy so zavedením komplexnej koordinácie potrebnej na úspešné prevedenie rozsiahlych prechodov riek pod paľbou,“ konštatuje Londýn.

V Charkovskej oblasti na severovýchode sa podľa Kyjeva ruské okupačné sily zameriavajú na pozičnú obranu a snažia sa zabrániť ďalšiemu postupu ukrajinskej armády k spoločným hraniciam. Zároveň vykonali útočné operácie v smere na obce Ternova a Izbycke a mali čiastočný úspech, oznámil ukrajinský generálny štáb.

Kyjev, vojna na Ukrajina Čítajte viac 106. deň: Brutálne boje o Severodoneck rozhodnú o osude Donbasu, uviedol Zelenskyj
53 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine