Ruské sily sa snažia upevniť pozície v Severodonecku, uvádza ukrajinská armáda

Ruské sily sa snažia upevniť svoje pozície v centre Severodonecka na východe Ukrajiny, uviedol vo svojej pravidelnej správe o bojoch na Ukrajine generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi ďalej v meste podnikajú delostrelecké útoky, doplnil. Ruským jednotkám sa po prvý raz za niekoľko týždňov podarilo o niečo málo postúpiť pri Charkove, oznámilo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

14.06.2022 08:12 , aktualizované: 09:00
Ukrajina, Doneck Foto: ,
Ukrajinské tanky v Doneckom regióne.
debata (9)

„Za podpory delostrelectva nepriateľ podniká útoky v Severodonecku a snaží sa upevniť pozície v centrálnej časti mesta,“ napísalo velenie ukrajinskej armády. Protivník podľa neho tiež zvýšil počet vojakov v oblasti tak, že presunul do miest Kreminna a Rubižne až dve práporné zoskupenia, ktoré zvyčajne čítajú 600 až 800 vojakov.

Ukrajina Rusko vojna luhansko severodoneck Čítajte viac 111. deň: V Charkove našli stopy po kazetovej munícii. Ukrajinské sily sú stále v Severodonecku

Taktiež podľa pozorovania amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ruskí vojaci vytlačili Ukrajincov zo Severodonecka. Rusi zničili posledný most spájajúci Severodoneck s ďalším kľúčovým mestom Lysyčanskom, uviedol tiež inštitút. Inváznym silám sa však nepodarilo prerušiť pozemné spojenie s oblasťou smerom na mestá Popasna a Bachmut.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin zbavil funkcie ženu, ktorá bola symbolom anexie Krymu

Ruská armáda sa okrem toho na východne Ukrajiny neúspešne pokúsila zaútočiť juhovýchodne od Izjumu a severne od Slovjanska. Rusi sa ďalej snažia o ofenzívu aj severovýchodným smerom od Charkova. Pravdepodobne je cieľom vytvorenia podmienok pre útok na Siversk a na ďalšie odrezanie Lysyčansku, doplnil ISW. Ruská armáda však napína svoje hlavné sily k útokom na Severodoneck a okolie, upozornilo britské ministerstvo obrany.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine