Ani nie po roku opäť. Na Moravu udrelo tornádo

Južnou Moravou sa v pondelok večer pravdepodobne prehnalo ďalšie tornádo. Nie je to pritom ešte ani rok odvtedy, ako sa rovnaká oblasť spamätávala z následkov ničivej búrky. Najviac zasiahnutou je obec Lanžhot, ktorá sa nachádza v okrese Břeclav tesne pri hraniciach so Slovenskom.

14.06.2022 11:45 , aktualizované: 14:02
Hodonín, nešťastie, tornádo, spúšť Foto: ,
Následky vyčíňania tornáda na južnej Morave z roku 2021.
debata (6)

Podľa starostu mesta Lanžhot Ladislava Straku búrka závažne poškodila niekoľko domov. „Začalo silno fúkať aj s dažďom. Bolo to dosť dramatické, trvalo to chvíľku, ale prehnalo sa to v rozsahu niekoľkých ulíc jednej štvrte mesta. Takmer všetky vysoké stromy boli zničené, zlomené v polovici,“ popísal starosta.

Hodonín, nešťastie, tornádo, spúšť Čítajte viac Prvotný šok z tornáda na Morave prerastá do psychických tráum

Podľa hovorcu Českého hydrometeorolo­gického ústavu (ČHMÚ) Jana Doležala je však skoro na to, aby sa dalo hovoriť o konkrétnom meteorologickom jave. „Kolegovia z Brna tam idú na prieskum. Pri týchto javoch je nutné overiť to na mieste. Spoznajú to napríklad podľa toho, ako sú polámané stromy,“ povedal Doležal s tým, že mohlo ísť aj o tzv. downburst, čo je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý prináša silný nárazový vietor. Spôsobuje rovnaké materiálne škody ako tornádo nižšej intenzity, preto je náročné ich od seba odlíšiť.

Na twitteri českí meteorológovia uviedli, že Lanžhot zrejme zasiahlo tornádo miernej intenzity F1, čo predstavuje druhý stupeň zo šesťdielnej Fujitovej škály. Pri tomto type tornáda rýchlosť vetra dosahuje 117 až 180 kilometrov za hodinu a spôsobuje mierne škody.

Tromba v Kútoch

Meteorológovia tiež potvrdili trombu, ktorá sa vyskytla na slovenskej strane v okolí Kútov. „Ale je možné, že sa niekde dotkla aj zemského povrchu. To už by bolo klasifikované ako tornádo,“ spresnil pre Český rozhlas Peter Hruška z brnianskej pobočky ČHMÚ. Práve z Kútov pochádza video údajného tornáda. Informuje o tom spravodajský portál TN.cz.

V utorok po desiatej hodine zverejnil ČHMÚ predbežné vyjadrenie, podľa ktorého by to mohlo byť tornádo miernej intenzity. „Pôvodcom tornáda bola dlhožijúca búrková bunka, ktorá vznikla neďaleko Prahy. Vzhľadom na dlhú životnosť a prechodne aj niektoré radarové príznaky búrky je pravdepodobné, že išlo o supercelu,“ uviedol ČHMÚ.

Búrky sa včera prehnali nad viacerými územiami Česka a spôsobili značné škody. Najintenzívnejšie boli na Vysočine, v Plzenskom a Juhomoravskom kraji. „V súvislosti s výdatným dažďom hasiči medzi 17:30 a 19:00 zasahovali pri 32 udalostiach. Najčastejšie pri spadnutých stromoch, bolo ich zhruba 30,“ uviedli hasiči Juhomoravského kraja na sociálnej sieti Twitter.

O desať dní uplynie rok odvtedy, ako sa územím Břeclavska a Hodonínska prehnalo tornádo o sile štyri z piatich stupňov Fujitovej stupnice (F4). Vyžiadalo si šesť životov a poškodilo 1200 domov, verejné budovy, stromy a infraštruktúru.

Obec Mikulčice po tornáde.
Obec Mikulčice po tornáde.
+5Obec Mikulčice po tornáde.
tornádo, morava Čítajte viac Na južnej Morave budú musieť zbúrať až 150 domov
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Tornádo #globálne otepľovanie #Morava