Holandsko odhalilo ruského špióna v Medzinárodnom trestnom súde

Holandská tajná služba oznámila, že odhalila ruského špióna. Ako stážista s falošnými dokladmi sa podľa nej pokúšal infiltrovať do Medzinárodného trestného súdu (ICC), ktorý vyšetruje vojnové zločiny spáchané počas vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

16.06.2022 16:26
debata (18)

Sergej Vladimirovič Čerkasov vystupoval s prepracovaným krycím príbehom siahajúcim niekoľko rokov naspäť a s ním sa ako brazílsky štátny príslušník v apríli pokúsil vstúpiť do Holandska na stáž na haagskom súde, povedal agentúre Reuters šéf holandskej spravodajskej služby.

„Išlo o dlhodobú, niekoľkoročnú operáciu (ruskej vojenskej rozviedky) GRU, ktorá stála veľa času, energie a peňazí,“ uviedol šéf holandskej spravodajskej agentúry Erik Akerboom.

Žiadny zástupca GRU sa k prípadu nevyjadril. Vláda prezidenta Vladimíra Putina v minulosti obvinenia zo špionáže často odmietala ako ohováračskú kampaň Západu proti Moskve. S komentárom doteraz nevystúpili ani brazílske úrady.

V Brazílii ho čaká súd

Holandská rozviedka AIVD vo vyhlásení uviedla, že muž, ktorý vystupoval pod menom Viktor Muller Ferreira, bol zadržaný na holandskom letisku. Následne bol vyhlásený za nežiaduceho a posadený na najbližší let späť do Brazílie, kde ho čaká súdny proces, dodala služba.

„Jasne nám to ukazuje, o čo Rusom ide – snažia sa získať nezákonný prístup k informáciám v rámci Medzinárodného trestného súdu. Hodnotíme to ako hrozbu na vysokej úrovni,“ dodal Akerboom s tým, že ICC dotyčného na stáž prijal.

Vojna na Ukrajine / Rusko / Vojak / Armáda / Čítajte viac OSN: Zatiaľ sa nedá potvrdiť, že Rusi na Ukrajine páchali vojnové zločiny

Holandská agentúra uviedla, že podnikla neobvyklý krok a zverejnila podrobnosti k prípadu, aby odhalila fungovanie ruskej rozviedky a upozornila na špionážne hrozby ďalšej medzinárodnej inštitúcie.

ICC so sídlom v Haagu je prvá stála inštitúcia svojho druhu s celosvetovou pôsobnosťou, ktorá stíha jednotlivcov za zločiny proti ľudskosti, genocídu a vojnové zločiny. Začiatkom marca začal súd vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a genocídy na Ukrajine, ktorá od 24. februára čelí ruskej invázii.

Holanďania v posledných rokoch vyhostili viac ako 20 Rusov obvinených zo špionáže, pripomína agentúra Reuters. Patria medzi nich štyria ľudia obvinení v roku 2018 z hackerského útoku na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dvoch obvinila v roku 2020 zo špionáže v high-tech odvetví a 17 akreditovaných diplomatov podozrivých z práce pre ruskú tajnú službu, ktorí boli vyhostení po inváziu na Ukrajinu.

severodoneck Čítajte viac 113. deň: Denne prichádzame o 500 vojakov, tvrdí šéf ukrajinskej delegácie

Rusko všetky obvinenia poprelo a na vyhostenie svojich diplomatov reagovalo vyhostením 15 zamestnancov holandských zastupiteľských úradov v Moskve a Petrohrade.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Holandsko #Medzinárodný trestný súd #vojna na Ukrajine #ruský špión