131. deň: Rusi dobyli Lysyčansk, na Haďom ostrove opäť veje ukrajinská vlajka

Ovládnutie mesta Lysyčansk je pre ruskú armádu dôležité, ale na Donbase je ešte viacero ďalších veľkých miest pod kontrolou Ukrajiny. Kam sa vojská pohnú? Medzitým na strategicky položenom Haďom ostrove v Čiernom mori, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ruská okupačná posádka, bola opäť vztýčená ukrajinská vlajka.

04.07.2022 05:45 , aktualizované: 22:28
Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Foto:
Na fotografii zverejnenej tlačovou službou ruského ministerstva obrany v nedeľu 3. júla 2022 ruskí vojaci umiestnili ruskú štátnu vlajku a repliku zástavy víťazstva v dedine Bilohorivka.
debata (484)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 131. deň
  • Rusi dobyli mesto Lysyčansk
  • Obnova Ukrajiny je podľa Zelenského úloha pre celý svet
mier-ukrajine-2

VIDEO: Takto strieľajú Ukrajinci z amerických raketometov HIMARS. Generálny štáb ich popísal ako krásne, rýchle a presné.

Video

22:27 Moskva upozornila, že jej odpoveď na vyhostenie 70 ruských diplomatov z Bulharska sa môže dotknúť celej Európskej únie. V pondelok to uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra AFP.

„Spolitizované rozhodnutie Sofie neodôvodnene znížiť počet našich diplomatických zamestnancov v Bulharsku nezostane bez odozvy na bilaterálnej úrovni,“ povedala Zacharovová. Vyhostenie podľa nej „presahuje rámec diplomatických praktík“. Bulharsko i EÚ vyzvala aby uvažovali „o zásade reciprocity, ktorá je základom diplomatických vzťahov“.

„EÚ by mala rozumieť, že nerozvážna podpora protiruských krokov jednotlivými členskými štátmi kladie zodpovednosť za ich dôsledky pre celú EÚ,“ dodala. Ruská veľvyslankyňa v Bulharsku Eleonora Mitrofanovová v piatok avizovala, že požiada svoju vládu o úplné zatvorenie ambasády v Sofii a teda ukončenie diplomatických vzťahov. EÚ vyjadrila poľutovanie nad takouto neopodstatnenou hrozbou Ruska a označila ju za neprimeranú.

Dosluhujúci premiér Kiril Petkov povedal, že príslušné bulharské inštitúcie vyhostených diplomatov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska. Viacero európskych krajín vyhostilo ruských diplomatov po útoku Ruska na Ukrajinu 24. februára. Moskva na tieto kroky odpovedá rovnakým spôsobom. Sofia v marci vyhostila desiatich ruských diplomatov, pripomína AFP.

Bulharsko je členským štátom EÚ a NATO, v minulosti bolo spojencom Sovietskeho zväzu. S Ruskom ho dodnes spájajú úzke kultúrne, historické a ekonomické väzby. Vzájomné vzťahy však od roku 2019 naštrbili špionážne škandály. Obe krajiny si odvtedy vzájomne vyhostili dve desiatky diplomatov a technických zamestnancov.

21:05 Ukrajina zmrazila majetok ruských a bieloruských spoločností v hodnote 12 miliónov amerických dolárov. Oznámila to ukrajinská generálna prokuratúra, uviedla televízia CNN. Ukrajinské orgány v rámci akcie zaistili 300 železničných vagónov s umelými hnojivami, ktoré boli na Ukrajine údajne v rozpore s colnými predpismi. Tento majetok je teraz na príkaz súdu zmrazený a po prešetrení prípadu môže byť skonfiškovaný, dodala generálna prokuratúra.

19:15 Britský premiér Boris Johnson v pondelok uviedol, že bude potrebné nájsť alternatívne trasy na vývoz ukrajinského obilia, ak to nepôjde cez Bosporský prieliv. Jednou z alternatív je podľa Johnsona rieka Dunaj, uviedol denník The Guardian.

„Turci sú na vyriešenie tohto problému absolútne nevyhnutní. Robia, čo môžu… Záleží však, či Rusi budú súhlasiť s tým, aby sa to obilie dostalo von,“ povedal Johnson v britskom parlamente.

„Musíme intenzívnejšie hľadať alternatívne spôsoby na vývoz obilia z Ukrajiny, ak nebudeme môcť použiť námornú trasu, ak nebudene môcť použiť Bosporský prieliv,“ dodal.

Turecko v nedeľu pri svojom pobreží zadržalo ruskú nákladnú loď, aby preverilo oznámenie z Ukrajiny, že toto plavidlo preváža kradnuté obilie.

17:45 Americký generál Christopher G. Cavoli prevzal v pondelok funkciu vrchného veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe (SACEUR). Nahradil generála Toda Woltersa z amerického letectva, ktorý bol na tomto poste od roku 2019. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa tlačovej správy NATO sa slávnostná ceremónia „výmeny stráží“ uskutočnila za prítomnosti generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v spojeneckom vojenskom veliteľstve (SHAPE) v belgickom meste Mons. Stoltenberg sa poďakoval generálovi Woltersovi za jeho „nezištnú oddanosť“ Aliancii, prínos v reakcii na pandémiu koronavírusu, ukončenie misie Rozhodná podpora v Afganistane v roku 2021 a tiež „rýchlu a silnú reakcia na brutálnu ruskú inváziu na Ukrajine“. Ocenil aj Woltersov veľký podiel na príprave a realizácii „úplne novej rodiny obranných plánov NATO“, ktoré vydláždili cestu pre transformačné rozhodnutia na nedávnom summite v Madride.

„Boli ste správnym lídrom, na správnom mieste a v správnom čase,“ povedal Stoltenberg Woltersovi počas udeľovania medaily NATO za zásluhy. „Pripájate sa k nám v kritickom čase pre transatlantickú bezpečnosť, poznačenom rastúcou strategickou konkurenciou a návratom brutálnej vojny v Európe,“ povedal generálovi Cavolimu šéf Aliancie, pričom zdôraznil jeho osobné prepojenie s Európou. Americký generál sa narodil v Nemecku počas studenej vojny, vyrastal v Taliansku a hovorí francúzsky, taliansky a rusky. Má za sebou 35-ročnú službu v armáde zo skúsenosťami od Bosny, cez Irak, Afganistan až po Washington, Veliteľstvo spojeneckých síl pre operácie v Európe je zodpovedné za plánovanie a vykonávanie všetkých operácií NATO na „starom kontinente“. Generál Cavoli je v poradí dvadsiatym najvyšším veliteľom SACEUR. Prvým v tejto funkcii bol generál Dwight D. Eisenhower, následne 34. prezident Spojených štátov amerických.

16:45 Britské ministerstvo obrany zverejnilo svoj prehľad bojov na Ukrajine.

16:30 Povojnová obnova Ukrajiny je „spoločnou úlohou celého demokratického sveta“, pretože prispeje k svetovému mieru. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane. Rekonštrukcia Ukrajiny má pritom stáť trištvrte bilióna dolárov, povedal na tej istej konferencii ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Ukrajina / UA / Čítajte viac Zelenskyj: Obnova Ukrajiny je úloha všetkých

16:00 Kyjev znovu pozval pápeža Františka na návštevu Ukrajiny a požiadal ho, aby pokračoval v modlitbách za ukrajinský ľud, uviedol hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko.

„Znovu pozývame pápeža Františka na návštevu našej krajiny a naliehavo ho žiadame, aby sa naďalej modlil za ukrajinský ľud,“ povedal Nikolenko.

15:40 Britský občan Aiden Aslin odsúdený v júni ukrajinskými separatistami na trest smrti sa proti verdiktu odvolal. Súd samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Aislina spoločne s ďalším Britom a Maročanom odsúdil za účasť v bojoch na strane ukrajinských síl. Informovala o tom ruská agentúra Interfax s odvolaním sa na právneho obhajcu odsúdeného.

15:35 Turecko pri svojom čiernomorskom pobreží zadržalo nákladnú loď plaviacu sa pod ruskou vlajkou, aby preverila oznámenie Ukrajiny, že toto plavidlo preváža kradnuté obilie, informoval nemenovaný vysokopostavený turecký predstaviteľ.

15:10 Ostreľovanie ukrajinských škôlok, škôl a zdravotníckych zariadení a ďalších civilných cieľov je úmyselnou stratégiou Ruska. Na úvod konferencie venovanej povojnovej obnove Ukrajiny vo švajčiarskom Lugane to cez videohovor uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pozrite sa na systematické ruské ostreľovanie obytných blokov. Prečo to (Rusi) robia? Chcú zabiť v ľuďoch pocit domova,“ povedal Zelenskyj a pripomenul, že od začiatku invázie muselo svoje domovy opustiť na 12 miliónov Ukrajincov. Zelenskyj upozornil, že nie je jasné, koľko z nich sa po vojne do zničených miest a dedín bude chcieť vrátiť.

15:00 Ruský patriarcha Kirill znovu obhajoval prokremeľský kurz. Zahraniční kritici vystupujú proti Rusku „zo žiarlivosti a závisti“, uviedla hlava ruskej pravoslávnej cirkvi pri návšteve Kaliningradu. Táto exkláva na západe Ruska je podľa Kirilla nielen geografickou, ale aj duchovnou výspou ruského sveta.

14:30 Na strategicky položenom Haďom ostrove v Čiernom mori, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ruská okupačná posádka, bola opäť vztýčená ukrajinská vlajka. Oznámila to hovorkyňa ministerstva obrany v Kyjeve Natalija Humenjuková.

„Ukrajinská vlajka na Haďom ostrove bola vztýčená. Vojenská operácia sa skončila a územie bolo vrátené pod jurisdikciu Ukrajiny,“ citovali ukrajinské médiá z brífingu Humenjukovej.

Stiahnutie ruských jednotiek z ostrova najprv 30. júna oznámila ukrajinská armáda a následne ho potvrdila aj ruská strana. Rusko obsadilo malý, ale strategicky významný ostrov prvý deň invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Ostrovček ležiaci zhruba 150 kilometrov južne od Odesy sa stal symbolom ukrajinského odporu, keď tamojšia posádka nevyberavými slovami odmietla ruské výzvy zložiť zbrane.

14:20 Už niekoľko týždňov s výnimkou niekoľkých dní v štatistikách prevažuje počet Ukrajincov, ktorí sa vracajú zo Slovenska späť domov. Upozornil na to minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Na zníženie počtu utečencov reagovalo ministerstvo vnútra aj zmenou režimu vo veľkokapacitných centrách.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec: Už niekoľko týždňov prevažuje počet Ukrajincov vracajúcich sa domov

14:00 Ruský prezident Vladimir Putin nariadil ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi, aby ruské jednotky pokračovali v ofenzíve na Ukrajine po tom, čo ovládli celú Luhanskú oblasť.

Rusko Ukrajina vojna uarus armáda Putin pokračovanie Čítajte viac Putin nariadil pokračovať v ofenzíve na Ukrajine

13:30 V pondelok sa v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie začali prístupové rozhovory medzi predstaviteľmi NATO a zástupcami Fínska a Švédska. Spojenci podpíšu prístupové protokoly s Fínskom a so Švédskom v utorok 5. júla.

13:05 Pápež František uviedol, že by chcel v blízkej budúcnosti navštíviť Moskvu a Kyjev, aby tak prispel k ukončeniu vojny na Ukrajine. V rozhovore, ktorý v pondelok zverejnila agentúra Reuters, tiež odmietol špekulácie, že by mohol pre zdravotné problémy čoskoro odstúpiť z pápežského stolca.

Podľa vlastných slov by František mohol pocestovať do Ruska a na Ukrajinu po tom, ako 24. – 30. júla absolvuje návštevu Kanady.

„Keď sa vrátim z Kanady, je možné, že sa mi podarí ísť na Ukrajinu. Najskôr sa musím vydať do Ruska, aby som mohol nejako pomôcť, ale chcel by som navštíviť obe hlavné mestá (Moskvu aj Kyjev),“ uviedol pápež v exkluzívnom rozhovore, ktorý agentúre Reuters poskytol v sobotu vo svojej vatikánskej rezidencii.

12:50 Ruský raper Ivan Alexejev, známy pod umeleckým menom Noize MC, na koncerte v Taškente označil ukrajinské ostreľovanie ruského mesta Belgorod za návrat rakiet predtým vypálených proti Ukrajine. Belgorod je rodným mestom speváka, ktorý vojnu Ruska proti Ukrajine od začiatku kritizuje, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Z Belgorodu odleteli rakety – a vedel som, že sa vrátia,“ povedal Noize MC na koncerte. „Moje milované rodné mesto ostreľovali. Ako sa kvôli tomu cítim? Tak ako som sa cítil, keď ostreľovali Kyjev, Charkov, Mariupol. Úplne rovnako som sa cítil, keď som sa dozvedel novinky o Irpini a Buči,“ povedal spevák v narážke na správy o zverstvách v týchto mestách, z ktorých sú podozriví ruskí vojaci. „Vojna je odporná a príšerná. Má neľudskú tvár. Musí sa skončiť. Do čerta, mala sa skončiť ešte skôr ako sa začala,“ zdôraznil.

12:45 Ruskí kozmonauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) oslávili dobytie východoukrajinskej Luhanskej oblasti ruskými silami. Vesmírna agentúra Roskosmos zverejnila fotografiu, na ktorej ruská posádka pózuje s vlajkou proruských separatistov.

„Deň oslobodenia Luhanskej ľudovej republiky (LNR). Oslavujeme na Zemi aj vo vesmíre,“ uviedol Roskosmos na Telegrame. Príspevok doplnil fotografiou kozmonautov Olega Artemjeva, Denisa Matvejeva a Sergeja Korsakova, ako sa usmievajú a v rukách držia čierno-modro-červenú vlajku luhanských separatistov.

12:30 Spálené lesy a vypálené mestá. Kolegovia s odťatými končatinami. Bombardovanie tak neúprosné, že jedinou možnosťou je ležať v zákope, čakať a modliť sa. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa vracajú z frontových línií vo východoukrajinskom Donbase, kde Rusko vedie zúrivú ofenzívu, opisujú život počas bojov premenených na opotrebovávaciu vojnu ako apokalypsu, napísala agentúra AP.

Ukrajina Rusko vojna na ukrajine Čítajte viac AP: Ukrajinskí vojaci opisujú boje na východnom fronte ako peklo na zemi

11:45 Európska únia sa musí dokázať zjednotiť proti Rusku, aj keď členské krajiny na množstvo tém legitímne majú odlišné pohľady. V článku pre bruselský web Politico to napísal český premiér Petr Fiala, podľa ktorého sa bude české predsedníctvo usilovať o hľadanie jednoty aj pokiaľ ide o ďalšiu podporu Ukrajiny. Česká vláda chce podľa premiéra na čele európskeho bloku tiež presadzovať posilnenie spoločnej európskej obrany, zníženie závislosti od ruských energií a s ním súvisiace obmedzovanie emisií skleníkových plynov.

11:15 Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky, 36-ročný generál Kyrylo Budanov v rozhovore, ktorý na svojom webe zverejnil denník RBK Ukrajina, zdôraznil, že Rusko chce zničiť celú Ukrajinu, a s Donbasom sa neuspokojí. Budanov však predpokladá, že vojna sa skončí na budúci rok, keď ukrajinské jednotky dosiahnú predvojnové hranice krajiny. V samotnom Rusku sa medzitým možno ujme moci nástupca terajšieho vodcu Vladimira Putina, ktorý sa po vzore niekdajšej „destalinizácie“ po smrti komunistického diktátora Josifa Stalina pustí do „deputinizácie“ – teda hádzania všetkej viny na Putina – a do normalizácie vzťahov s Ukrajinou a svetom.

„Druhou možnosťou je jednoducho rozpad Ruska na niekoľko častí, tri a viac,“ dodal Budanov s tým, že v zákulisí Kremľa už zúri veľmi utajený boj o moc po Putinovi.

Budanov v interview rozptyľoval obavy z prípadného ruského útoku z Bieloruska – v súčasnosti sa tam podľa náčelníka rozviedky nachádza „zanedbateľné, absolútne mizivé množstvo“ ruských vojakov.

Ruské jednotky dobyli ukrajinské mesto Lysyčansk.
Na snímke poškodené obytné budovy v meste...
+2Na snímke hasiči sa snažia uhasiť požiar...

11:00 Rusko teraz presunie hlavnú pozornosť na dobytie celej Doneckej oblasti, predpokladá luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Rusi sa zamerajú predovšetkým na dobytie miest Slovjansk a Bachmut, aby ovládli celý región Donbasu, povedal Hajdaj agentúre Reuters.

10:20 Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry ruská vojna pripravila o život najmenej 345 detí a ďalších 644 utrpelo zranenia. Úrad generálneho prokurátora uvádza, že čísla budú ešte vyššie, keďže nezahŕňajú obete na okupovaných územiach a oblastiach, kde prebiehajú nepriateľské akcie.

10:00 Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky uviedlo, že ukrajinské sily sa stiahli z Lysyčanska a pravdepodobne ustúpili do vopred pripravených obranných postavení. Rusko sa teraz podľa Londýna takmer určite sústredí na dobytie Doneckej oblasti, ktorej veľká časť zostáva pod kontrolou ukrajinských síl. Za „veľmi nepravdepodobné“ pokladá, že by sa v najbližších týždňoch zmenil doterajší vyčerpávajúci spôsob bojov o Donbas.

9:45 V priemyselnom Lysyčansku v minulosti drvivo víťazil proruský Janukovyč. Vizitka ukrajinského mesta, ktoré padlo.

Ukrajina, Rusko, vojna na ukrajine, Lysyčansk Čítajte viac V priemyselnom Lysyčansku v minulosti drvivo víťazil proruský Janukovyč

9:30 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že Rusi od začiatku útoku na Ukrajinu pred 131 dňami prišli odhadom o 36 200 vojakov (230 počas uplynulých 24 hodín), 1 589 tankov, 3 754 obrnených vozidiel, 804 diel, 658 dronov, 2 629 áut a cisterien a 65 kusov špeciálnej techniky. Ani tieto údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

9:20 Moskva obvinila Ukrajinu z výbuchov, ktoré v nedeľu otriasli ruským mestom Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. Podľa ruského ministerstva obrany boli výbuchy dôsledkom ukrajinského raketového útoku, čo však Kyjev popiera.

„Zdôrazňujem, že tento raketový útok bol úmyselne naplánovaný a namierený na civilné obyvateľstvo ruských miest,“ vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Výbuchy v Belgorode podľa miestnych úradov spôsobili požiar, ktorý poškodil 11 bytoviek a 39 rodinných domov. Pri incidente prišli o život najmenej štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova explózie aktivovali v meste systém protivzdušnej obrany.

Hovorca ruského rezortu obrany uviedol, že belgorodská protivzdušná obrana zneškodnila tri rakety typu Točka-U, pričom úlomky jednej z nich dopadli na obytné budovy. Dodal, že systém zostrelil aj ozbrojené drony, ktoré údajne mierili k ďalšiemu pohraničnému ruskému mestu Kursk.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko sa domnieva, že za útokmi na Belgorod stojí samotné Rusko, ktoré sa ich zároveň snaží využiť na propagandistic­ké účely.

Toto tvrdenie podporil aj hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk. Podľa neho pochádzajú úlomky rakety, ktoré dopadli na obytné budovy, z ruského protilietadlového systému Pancir, ktorý ukrajinská armáda nepoužíva. Podľa agentúry Reuters nateraz nie je možné tieto tvrdenia nezávisle overiť.

9:10 Bez dodávok zbraní zo Západu by Ukrajina len ťažko čelila ruskej agresii. Do tohto úsilia sa výrazne zapojilo aj Slovensko. Medzi prvými krajinami dodalo Kyjevu ťažké zbrane v podobe systému protivzdušnej obrany S-300. Ukrajina od Slovenska dostala vrtuľníky, kúpila húfnice Zuzana 2 a hovorí sa aj o stíhačkách MiG-29 a tankoch T-72.

010-HIMARS-in-Jordan-DVIDS Čítajte viac Prejde Západ na vojnovú výrobu, aby Ukrajine pomohol?

9:00 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu (3. 7.) na Slovensko 3 238 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 704 mužov, 1 759 žien a 775 detí, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 19 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 4114 osôb.

8:55 Z Bulharska odleteli v nedeľu dve lietadlá so 70 vyhostenými ruskými diplomatmi a zamestnancami tamojšieho ruského veľvyslanectva a ich rodinnými príslušníkmi. S odvolaním sa na vyjadrenie jedného z vyhostených ruských diplomatov o tom informovala agentúra AP.

Dosluhujúci bulharský premiér Kiril Petkov v tejto súvislosti povedal, že príslušné bulharské inštitúcie týchto ruských občanov identifikovali ako ľudí, ktorí pracovali proti záujmom Bulharska. Moskvu tiež obvinil z používania praktík „hybridnej vojny“ v snahe zvrhnúť jeho vládu.

8:32 Ruské vojská sa snažia preniknúť k Slovjansku od Izjumu, hlási ukrajinský generálny štáb bez toho, aby sa zmienil, či Rusi v tomto smere dosiahli nejaký úspech; len konštatoval, že „boje pokračujú“. V rannom hlásení tiež uviedol, že Rusi upevňujú svoje pozície v Severodonecku a Lysyčansku, ktorého dobytie ruskými jednotkami ukrajinské velenie v nedeľu potvrdilo. V smere na Kramatorsk ruské oddiely podľa Kyjeva po delostreleckej príprave prekonali rieku Severný Donec.

Ukrajinský štáb poznamenal, že pri Donecku sa ruské vojská zameriavajú na vytlačenie ukrajinských jednotiek na línii Siversk-Fedorivka-Bachmut. Cez tieto obce, ležiace paralelne s hranicou Doneckej a Luhanskej oblasti, vedie cesta. Pri Charkove sa ruské sily snažia nedovoliť ukrajinským jednotkám prejsť do útoku. Pri obci Prudjanka, ležiacej medzi Charkovom a hranicou s Ruskom, „ukrajinskí vojaci rozhodne potlačili nepriateľský pokus o útočné akcie“, hlási ukrajinský štáb.

V južnej časti bojiska sa Rusi snažia dobyť späť stratené pozície pri obciach Ivanivka, Poťomkyňa a Myrne a nepripustiť ukrajinské ofenzívne akcie v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti. Ukrajinské velenie tiež tvrdí, že delostrelectvo a letectvo podnikajú úspešné útoky na muničné sklady a na sústredenie živej sily a vojenskej techniky nepriateľa.

6:02 Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní. Vo svojom pravidelnom príhovore, zverejnenom na svojej oficiálnej stránke, to v nedeľu večer povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ak velenie našej armády evakuuje ľudí z určitých miest frontu, kde má nepriateľ najväčšiu palebnú prevahu — konkrétne to platí pre Lysyčansk — znamená to jediné: že sa vrátime vďaka našej taktike, vďaka k zvýšeniu dodávok moderných zbraní. Ukrajina sa ničoho nevzdáva,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinská armáda sa podľa neho postupne posúva vpred — tak v Charkovskej oblasti, ako aj v Chersonskej oblasti i na mori, čoho dobrým príkladom je Hadí ostrov. „Príde deň, keď to isté povieme o Donbase,“ konštatoval Zelenskyj.

Zdôraznil, že Ukrajina dosiahne úroveň, keď sa palebná sila jej armády vyrovná ruskej. „Nestrácame jediný deň. Presviedčame partnerov, nadväzujeme nové kontakty, využívame všetky príležitosti — politické, diplomatické, informačné.“

Podľa Zelenského má Rusko dostatok raketometov Smerč, Uragan a Grad na zničenie jedného ukrajinského mesta za druhým. Navyše, okupanti zhromaždili svoju najväčšiu palebnú silu v Donbase a v jednom sektore frontu môžu denne použiť desaťtisíce delostreleckých granátov.

"Toto je realita. Ničíme preto potenciál okupantov — deň čo deň, vypočítavo, mohutne. Dôležitú úlohu v tom samozrejme zohrávajú systémy HIMARS a ďalšie zbrane, ktoré sme dostali od partnerov,“ povedal ukrajinský prezident.

5:45 Proruské sily dobyli kľúčové ukrajinské mesto Lysyčansk, a podľa Moskvy tak úplne ovládli celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny. Stiahnutie ukrajinských síl z mesta následne potvrdil ukrajinský generálny štáb a neskôr aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Najmenej šesť ľudí zahynulo pri ostreľovaní neďalekého Slovjanska, ku ktorému sa teraz podľa zahraničných médií spoločne s ďalšími mestami Doneckej oblasti bude upierať ruské vojnové snaženie. Ďalším mestom môže byť napríklad Kramatorsk.

Ak by sa potvrdilo, že Rusko úplne ovládlo celú Luhanskú oblasť, poskytlo by svojim jednotkám silnejšiu základňu pre ďalší postup na Donbase. Dobytie celého regiónu by potom mohlo podľa agentúry AP rozhodnúť o ďalšom postupe vojny na Ukrajine.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu informoval prezidenta Vladimíra Putina, že celá Luhanská oblasť bola oslobodená, čo v slovníku Moskvy znamená obsadená ruskými okupačnými silami a jednotkami proruských separatistov. Rusko inváziu na Ukrajinu označuje za ‚špeciálnu vojenskú operáciu‘, ktorej cieľom je zbaviť krajinu ‚nacistického‘ vedenia.

Stiahnutie ukrajinských jednotiek z Lysyčanska potvrdil ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého boli sily Kyjeva donútené vzhľadom na ruskú prevahu. Pokračovanie v obrane mesta by podľa ukrajinského vojenského vedenia malo fatálne dôsledky. Zelenskyj podľa agentúry AFP krátko pred týmto oznámením pripustil, že jednotky Kyjeva sú v Lysyčansku v nevýhode. „Je to naše slabé miesto, ale na iných miestach postupujeme,“ dodal. Večer potom sám priznal, že sa ukrajinské jednotky z mesta stiahli. Podľa agentúry Reuters sa zároveň zaviazal Lysyčansk vďaka novému vybaveniu a stratégii dobyť späť.

Niekdajší veliteľ britskej armády Richard Dannatt v rozhovore so stanicou Sky News uviedol, že z potenciálneho úplného obsadenia Luhanskej a Doneckej oblasti môžu vyvstať nové rokovania o mieri. Rusko sa sústredí na dobytie oboch oblastí, aby aspoň čiastočne splnilo ciele, ktoré si vytýčilo na začiatku vojny. Jednotky Moskvy i Kyjeva ale takéto boje značne vyčerpajú. „Myslím si, že v tej chvíli sa vojna zastaví. A to je moment, keď sa začnú zmysluplné rokovania,“ dodal Dannatt.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Západ spolieha na to, že vojna na Ukrajine bude pokračovať, a nedovoľuje Kyjevu premýšľať o mieri. Peskov podľa agentúry TASS obvinil najmä Washington z toho, že nechce v Európe mier.

Poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak v rozhovore na stanici BBC povedal, že bitka o Donbas sa podľa neho neskončí dobytím Lysyčanska, pretože v Doneckej oblasti sú ďalšie veľké mestá, ktoré sú pod kontrolou Kyjeva. Dobytie kľúčového Lysyčanska znamená pre Moskvu prielom, mesto poslúži ruským vojskám ako základňa pre ďalší postup na mestá Slovjansk, Kramatorsk alebo Bachmut, zhodujú sa aj zahraničné médiá. Pád Lysyčanska Rusko posúva bližšie k prevzatiu kontroly nad celým Donbasom – jednému z cieľov, ktoré si Moskva na začiatku invázie vytýčila.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine