Muž, ktorý zastrelil Abeho, zvažoval prv bombový útok

Atentátnik, ktorý zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, sa domnieval, že politik je napojený na náboženskú skupinu, ktorú vinil z finančného bankrotu svojej matky.

10.07.2022 09:49 , aktualizované: 14:06
debata (1)
Atentátnikovi Jamagamimu Tecujovi (vpravo) padá... Foto: SITA/AP
Jamagami Tecuja Atentátnikovi Jamagamimu Tecujovi (vpravo) padá podomácky vyrobená zbraň iba niekoľko sekúnd po útoku na expremiéra Šinzóa Abeho v meste Nara, 8. júla 2022

Útok, ktorý vykonal podomácky vyrobenou zbraňou, plánoval celé mesiace, najprv však zvažoval bombový útok, uviedla v sobotu médiám tamojšia polícia.

Jamagami Tecuja sa k expremiérovi odzadu priblížil a vystrelil na neho počas jeho prejavu v rámci predvolebnej kampane v prefektúre Nara. Útok bol zaznamenaný na video a šokoval Japonsko, kde sú incidenty spojené so streľbou zriedkavé.

Štyridsaťjedenročný Tecuja bol nezamestnaný a podľa výpovedí susedov to bol samotár, ktorý neodpovedal, keď ho niekto oslovil. Domnieval sa, že Abe podporoval náboženskú skupinu, ktorej jeho matka venovala „obrovský finančný dar“, uviedla japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Atentátnik polícii povedal, že jeho matka v dôsledku finančného daru tejto náboženskej skupine zbankrotovala, citovali japonské médiá, doposiaľ však neuviedli, o akú skupinu konkrétne ide.

Internetový magazín Gendai Business na základe nemenovaných zdrojov však tvrdí, že ide o kontroverznú Cirkev zjednotenia, ktorú založil a viedol už medzičasom zosnulý Juhokórejčan Sun Myung Moon. Cirkev, známa aj ako Moonova sekta, má svojich členov v mnohých krajinách vrátane Japonska. Moon ju založil ešte v roku 1954 a skupina sa stala terčom kritiky okrem iného aj systematickým organizovaním masových sobášov.

Stanica NHK informovala, že predtým, než sa útočník rozhodol pre strelnú zbraň, zvažoval bombový útok. Podľa japonských médií na polícii vypovedal, že sa pokúsil vyrobiť bombu i niekoľko strelných zbraní. Polícia u neho pri domovej prehliadke v meste Nara objavila a zhabala niekoľko zbraní podobných tej, s ktorou útočil na Abeho.

Šinzó Abe Čítajte viac Japonský expremiér Šinzó Abe po atentáte zomrel

Voľby v tieni atentátu

V Japonsku sa v nedeľu konali voľby do hornej komory parlamentu, teda iba dva dni po tom, ako touto krajinou otriasla vražda Abeho. Voľby vyhrala podľa prieskumov vládnuca Liberálnodemo­kratická strana (LDP), na čele ktorej stál práve zavraždený japonský expremiér.

Japonci volili svojich zastupiteľov do Snemovne poradcov, ktorá je hornou komorou parlamentu s menšími právami, než má dolná komora. Išlo o obsadenie 125 z 248 kresiel, víťazstvo LDP sa očakávalo.

Snemovňa poradcov schvaľuje zákony, ale dolná snemovňa ju môže prehlasovať. Členovia sú volení na šesť rokov a zhruba polovica sa obnovuje pri voľbách konaných v trojročných intervaloch. Voľby do hornej komory parlamentu sa v Japonsku považujú za referendum o podpore súčasnej vláde.

Podľa projekcie NHK by mohla vládnuca LDP so stranou Kómeitó získať 69 až 83 zo 125 volených kresiel. Predvolebné odhady hovorili o zisku 59 až 69 kresiel. Konečné výsledky by mali byť známe v pondelok.

Úradujúci japonský premiér Fumio Kišida v sobotu občanom Japonska pripomenul, že násilie nesmie zastaviť demokratický proces v krajine. V súvislosti s atentátom na Šinzóa Abeho uviedol, že „nenachádza slová“.

„Modlil som sa za záchranu jeho života, napriek tomu som sa dozvedel o jeho smrti. Je to skutočne poľutovaniahodné. Nenachádzam slová. Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť a modlitby, nech jeho duša odpočíva v pokoji,“ povedal Kišida v emotívnom prejave novinárom.

Blinken si uctí Abeho pamiatku

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok navštívi Japonsko, aby prejavil úctu zavraždenému expremiérovi Abemu. V nedeľu to oznámil hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

„Minister Blinken navštívi Tokio, aby vyjadril sústrasť japonskému ľudu k smrti bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Stretne sa tiež s vrcholnými japonskými predstaviteľmi,“ uviedol Price.

Dodal, že „americko-japonské spojenectvo je základným kameňom mieru a stability v indicko-tichomorskej oblasti“. „Abe priviedol toto partnerstvo do nových výšin. Priateľstvo medzi Japoncami a Američanmi je rovnako neotrasiteľné,“ povedal Blinken.

Wang Yi, Antony Blinken Čítajte viac Blinken na Bali rokoval s Wang Yi-om. Rozhovory boli nezvyčajne dlhé
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe #parlamentné voľby