Matka útočníka, ktorý zastrelil Abeho, je členkou Cirkvi zjednotenia

Matka atentátnika, ktorý zastrelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, je aktívnou členkou Cirkvi zjednotenia. V pondelok to oznámil šéf japonskej pobočky tohto náboženského hnutia Tomihiro Tanaka. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

11.07.2022 10:37
Šinzó Abe Foto: ,
Ľudia distribuujú špeciálne vydanie denníka Jomiuri šimbun so správou o útoku na japonského expremiéra Šinzóa Abeho
debata

Útočník Jamagami Tecuja polícii povedal, že motívom jeho útoku na expremiéra bolo Abeho údajné napojenie na jedno náboženské hnutie, ktoré vinil z finančného bankrotu svojej matky. Matka totiž údajne venovala tejto organizácii „obrovský finančný dar“. Japonská polícia doposiaľ neuviedla, o akú náboženskú skupinu ide, podľa miestnych médií je to však kontroverzná Cirkev zjednotenia

Tanaka povedal, že Abe ani atentátnik Tecuja neboli členmi tejto náboženskej skupiny. Bývalý japonský premiér nebol podľa Tanaku ani poradcom Cirkvi zjednotenia. K finančnému daru útočníkovej matky sa odmietol vyjadriť.

Jamagami Tecuja Čítajte viac Muž, ktorý zastrelil Abeho, zvažoval prv bombový útok

Cirkev zjednotenia je podľa Tanaku v prípade potreby ochotná spolupracovať s políciou pri vyšetrovaní atentátu.

Táto náboženská skupina, ktorú založil a viedol už medzičasom zosnulý Juhokórejčan Son-mjong Mun, má svojich členov v mnohých krajinách vrátane Japonska. Cirkev zjednotenia, známa aj ako Munova sekta, sa stala terčom kritiky okrem iného aj systematickým organizovaním hromadných sobášov.

Šinzó Abe Čítajte viac Japonsko, Čína, Kórea. Čo hrozí východnej Ázii po vražde expremiéra Abeho?

Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Abe zraneniam podľahol v ten istý deň v nemocnici. Mal 67 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Šinzo Abe