USA sa budú na Blízkom východe angažovať aj naďalej, vyhlásil Biden

Spojené štáty sa budú naďalej angažovať na Blízkom východe a chcú obmedziť vplyv Číny, Ruska a Iránu v tomto regióne. Americký prezident Joe Biden to uviedol v sobotu na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

16.07.2022 14:53 , aktualizované: 17:44
biden bin Salmán Foto: ,
Americký prezident Joe Biden (vľavo) a saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán na summite GCC 16. júla 2022 v saudskoarabskej Džidde.
debata (21)

„Spojené štáty zostanú aktívne angažovaným partnerom na Blízkom východe. Neodídeme a nenecháme tam medzeru, ktorú vyplní Čína, Rusko alebo Irán,“ vyhlásil Biden.

„Spojené štáty investujú do budovania pozitívnej budúcnosti v regióne v partnerstve s vami všetkými,“ dodal šéf Bieleho domu na summite v Džidde.

Americký prezident lídrom Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive povedal, že „budúcnosť bude patriť krajinám, ktoré využijú plný potenciál svojho obyvateľstva,“ a zároveň tým, ktorých občania budú môcť bez strachu kritizovať svojich lídrov.

Biden bin salmán Čítajte viac Biden povedal saudskému princovi, že je podľa neho zodpovedný za Chášukdžího vraždu

Biden v sobotu ukončí svoju pracovnú cestu na Blízkom východe, počas ktorej navštívil okrem Saudskej Arábie aj Izrael a palestínske Predjordánsko. Bola to jeho prvá návšteva tohto regiónu vo funkcii prezidenta, pripomína DPA.

USA poskytnú miliardu dolárov na potravinovú bezpečnosť

Spojené štáty chcú podporiť aj potravinovú bezpečnosť na Blízkom východe a v severnej Afrike, a to sumou približne jednej miliardy dolárov. Uviedli to predstavitelia americkej vlády sprevádzajúci prezidenta Bidena na ceste do Saudskej Arábie, informovala DPA.

Biden túto pomoc oznámil na summite. Na sobotňajšom podujatí ďalej oznámil, že lídri GCC prisľúbia poskytnúť v najbližších dvoch rokoch tri miliardy dolárov na projekty súvisiace s globálnou infraštruktúrou iniciatívou.

GCC je najdôležitejšou politickou a ekonomickou alianciou v regióne. Jej členmi sú Bahrajn, Katar, Kuvajt, Omán, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia, ktorá má v skupine dominantné postavenie. V sobotu sa predstavitelia týchto krajín stretávajú na rozšírenom summite s lídrami Iraku, Egypta a Jordánska.

Izrael Palestínčania Gaza rakety výbuch Čítajte viac Izrael v reakcii na raketové útoky zaútočil na ciele v pásme Gazy

Skupina priemyselne najvyspelejších krajín sveta G7 na júnovom summite v Bavorsku spustila iniciatívu nazvanú Partnerstvo pre globálnu infraštruktúru. K tej sa teraz chcú pripojiť aj štáty GCC. Projekt je vnímaný ako alternatíva k tzv. Novej hodvábnej ceste, ktorú odštartovala Čína v roku 2013 s cieľom otvárať nové obchodné cesty do Európy, Afriky, Latinskej Ameriky a Ázie.

OSN sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine obáva globálnej hladovej krízy, pripomína DPA. Medzinárodné spoločenstvo už týždne žiada Rusko, aby umožnilo vývoz ukrajinského obilia. Ukrajina kritizuje, že jej prístavy na pobreží Čierneho mora blokujú ruské námorné sily. Rusko popiera, že by bránilo vývozu pšenice. Obe krajiny patria k najväčším vývozcom pšenice a zohrávajú dôležitú úlohu pre celosvetovú potravinovú bezpečnosť.

Biden ukončil svoju prvú návštevu regiónu Blízkeho východu

Americký prezident v sobotu ukončil svoju prvú prezidentskú návštevu regiónu Blízkeho východu, v rámci ktorej navštívil Izrael, palestínske Predjordánsko a Saudskú Arábiu. TASR prevzala správu z agentúr AP a AFP.

Biden odcestoval zo saudskoarabskej Džiddy zhruba o 17.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Na Blízkom východe strávil celkovo štyri dni.

Šéf Bieleho domu odštartoval túto pracovnú cestu v stredu, keď pricestoval do Izraela. Počas návštevy Tel Avivu vyjadril odhodlanie naďalej posilňovať americko-izraelské vzťahy a prehlbovať integráciu Izraela v regióne Blízkeho východu. Následne odcestoval do Jeruzalema, kde navštívil pamätník holokaustu Jad Vašem a uctil si pamiatku obetí položením venca.

Americký prezident v piatok navštívil palestínske územia, kde sa stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Biden opätovne vyjadril podporu riešeniu na úrovni dvoch štátov. Uviedol však, že pôda na obnovu izraelsko-palestínskych rokovaní ešte nie je pripravená.

Počas návštevy palestínskych území oznámil finančnú pomoc Spojených štátov v hodnote 100 miliónov dolárov určenú pre nemocnice vo východnom Jeruzaleme, ktoré sú podľa jeho slov „hlavnou oporou palestínskeho zdravotníckeho systému“.

Biden v piatok odcestoval do Saudskej Arábie. Stal vôbec prvým americkým prezidentom, ktorý priletel do saudskoarabskej Džiddy priamym letom z Izraela, pripomenula agentúra AP.

V paláci v Džidde ho privítal saudskoarabský korunný princ a faktický vládca krajiny Muhammad bin Salmán, ktorého americké tajné služby podozrievajú, že v roku 2018 nariadil vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Následne sa Biden stretol aj so saudskoarabským kráľom Salmánom. Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí v Rijáde po stretnutí lídrov oboch krajín vo vyhlásení uviedli, že Spojené štáty chcú naďalej podporovať Saudskú Arábiu pri sebaobrane v súvislosti s rastúcou hrozbou zo strany Iránu.

Americký prezident sa na záver svojho turné po krajinách Blízkeho východu Džidde zúčastnil na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Blízky východ