160. deň: Rusko spôsobilo škody už za 108 miliárd dolárov, tvrdia odborníci

Rusko na Ukrajine spôsobilo škody za 108 miliárd USD, tvrdia odborníci z Kyjeva. Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov sa poďakoval Nemcom a Američanom za ďalekonosné a presné raketomety. Ich zvuk pri streľbe nazval hitom leta.

02.08.2022 06:00 , aktualizované: 23:18
Raketové systémy HIMARS Foto: ,
Výstrel zo systému HIMARS (fotografia je z vlaňajšieho vojenského cvičenia v Maroku).
debata (715)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 160. deň
  • Raketomety od spojencov umožňujú zasahovať ruské muničné sklady
  • Odborníci: Rusko Ukrajine spôsobilo škody za 108 miliárd dolárov
  • Ukrajina oslobodila už 53 obcí v Chersonskej oblasti
  • Španielsko Kyjevu tanky nedodá, sú v žalostnom stave
  • Pred vojnou utieklo z Ukrajiny už viac ako 10 miliónov ľudí
  • USA uvalili sankcie aj na údajnú Putinovu milenku

VIDEO: Horiace nebo. Nočný útok ruských raketometov Grad.

Video

23:17 Kanada rozširuje sankčný zoznam voči Rusku. Sankcie sa podľa Ottawy dotknú 43 vojenských dôstojníkov a 17 subjektov. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Neslýchané činy ruskej vojnovej mašinérie nebudú zabudnuté a Kanada bude pokračovať v spolupráci so svojimi partnermi v medzinárodnom spoločenstve, aby ju brali na zodpovednosť,“ vyjadrila sa ministerka zahraničia Mélanie Joly.

V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu Kanada už uvalila sankcie na viac ako 1 150 jednotlivcov a subjektov.

22:55 Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že na Ukrajine je v súčasnosti bez domova 3,5 milióna ľudí, informuje spravodajská stanica Sky News.

Rezort obrany na sociálnej sieti Twitter tiež uviedol, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zničených alebo poškodených najmenej 140 000 obytných bu­dov.

Neskôr rezort dodal, že za päť mesiacov vojny bolo zasiahnutých viac ako 830 ukrajinských zdravotníckych zariadení, zničených úplne alebo poškodených bolo 500 lekární a odhadom asi 200 sanitiek agresor poškodil. Pri okupácii Ukrajiny bolo zabitých už 18 lekárov a 43 utrpelo zranenia.

Rusko proti Ukrajine zaútočilo 24. februára, pričom Moskva odvtedy už viackrát poprela, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilné ciele, píše Sky News.

21:36 Prvá loď s nákladom obilnín, ktorá počas vojny vyplávala zo zablokovaných ukrajinských prístavov, bezpečne zakotvila pri pobreží Turecka. Vysokopostavený predstaviteľ uviedol, že Ankara očakáva zhruba jednu loď s obilninami z Ukrajiny každý deň, ak sa bude dohoda o vývoze dodržiavať. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Prvá loď nazvaná Razoni s 26.527 tonami obilnín určených pre Libanon zakotvila okolo 20.00 h SELČ pri vstupe do Bosporskej úžiny z Čierneho mora – teda 36 hodín po vyplávaní z ukrajinského prístavu Odesa.

Delegácia zo Spoločného koordinačného centra (JCC) v tureckom Istanbule, kde pracujú Rusi, Ukrajinci, Turci a zamestnanci OSN, loď prekontroluje v stredu ráno o 9.00 h SELČ, uviedlo turecké ministerstvo obrany.

Táto plavba sa mohla uskutočniť vďaka tomu, že Ankara a OSN sprostredkovali minulý mesiac medzi Moskvou a Kyjevom dohodu o vývoze obilnín a hnojív. Bol to vzácny diplomatický prelom v konflikte, ktorý sa už stal opotrebovávacou vojnou.

Ukrajina patrí k hlavným producentom obilnín na svete a vývoz odtiaľ má pomôcť zmierniť celosvetovú potravinovú krízu.

21:11 Ruské ozbrojené sily popoludnia vypálili z oblasti Kaspického mora na Ukrajinu osem riadených rakiet, sedem z nich zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana. Informujú o tom ukrajinské médiá, ktoré sa odvolávajú na velenie vzdušných síl napadnutej krajiny. Jedna strela podľa nich zasiahla protilietadlový raketový systém v Ľvovskej oblasti na západe krajiny.

Podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnata vyslali ruské strategické bombardéry z regiónu Kaspického mora riadené strely na niekoľko ukrajinských oblastí. Šesť ich zostrelili protilietadlové raketové systémy a siedmu stíhacie lietadlo.

„Bohužiaľ je jeden zásah v Ľvovskej oblasti – zasiahnutý bol protilietadlový raketový komplex. Škody a obete sa upresňujú,“ uviedol Ihnat.

Tvrdenie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že dnes popoludní ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na celom území Ukrajiny, okrem Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti a anektovaného polostrova Krym.

20:37 Škody, ktoré od začiatku invázie Rusko spôsobilo na ukrajinskej infraštruktúre, dosahujú 108 miliárd dolárov. Na obnovu potom bude treba najmenej 185 miliárd USD. V štúdii, na ktorú upozornil ruskojazyčný server BBC, o tom informuje Kyjevská ekonomická škola.

Najväčšie škody ruské ostreľovanie podľa odborníkov napáchalo na bývaní. Podľa najnovších údajov bolo zničených najmenej 129 900 obytných budov, z ktorých 114 700 boli súkromné ​​domy a 15 100 viacpos­chodové budovy.

BBC upozornila, že ukrajinské ministerstvo obrany dnes ráno informovalo v dôsledku ruskej invázie najmenej o 140-tisíc zničených domoch. Rusko opakovane aj napriek množiacim sa dôkazom a svedectiev odmieta, že sa na Ukrajine zameriava na civilné ciele.

Rusko od začiatku invázie podľa Kyjevskej ekonomickej školy zničilo, poškodilo alebo získalo pod kontrolu 18 civilných letísk, 511 administra­tívnych budov, 388 podnikov, 1991 obchodov alebo 764 škôlok a 634 kultúrnych budov. Zničilo, poškodilo alebo zabralo aj 43 700 poľnohos­podárskych strojov a 105 200 automo­bilov.

20:09 Ukrajina už oslobodila 53 obcí v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Uviedol to gubernátor oblasti Dmytro Butryj. „Doteraz máme potvrdené oslobodenie 53 obcí," konštatoval. V porovnaní s informáciou, ktorú poskytol v pondelok, počet oslobodených obcí stúpol o deväť. To naznačuje, že tempo územných ziskov ukrajinskej armády v oblasti sa zrýchľuje. Informuje o tom portál news.sky.com.

Rusko v prvej fáze invázie na Ukrajinu obsadilo rozsiahle oblasti na juhu krajiny. Kyjiv teraz sľubuje veľkú protiofenzívu na opätovné získanie území. Na narúšanie ruských zásobovacích trás používa západné zbrane s ďalekým dosahom.

19:51 Rozšírenie amerických sankcií zameraných na ruské elity postihne aj Alinu Kabajevovú, ktorú médiá označujú za dlhoročnú partnerku prezidenta Vladimira Putina. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP.

Americké ministerstvo financií v utorok oznámilo, že vláda Kabajevovej zmrazila víza a na jej majetok uvalila ďalšie obmedzenia. V mladosti bola olympijskou gymnastkou a bývalou poslankyňou ruskej Štátnej dumy. Dnes je šéfkou štátnej mediálnej spoločnosti, ktorá podporuje inváziu Ruska na Ukrajine.

Na zavedenie sankcií proti Kabajevovej vyzývali aj kritici Kremľa a uväznený ruský obhajca ľudských práv Alexej Navaľnyj. Argumentovali, že jej spravodajské médium stojí v popredí tých, ktoré vykresľujú vyjadrovanie Západu o vojne ako dezinformačnú kampaň. Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na Kabajevovú v máji, Európska únia v júni.

Joe Biden, Vladimir Putin Čítajte viac Putin: Rusko zostane silné aj napriek hromadiacim sa sankciám

V najnovšom balíku sankcií amerického ministerstva sa nachádza aj oligarcha Andrej Grigorievič Guriev. Patrí mu sídlo Witanhurst s 25 spálňami, ktoré je po Buckinghamskom paláci druhým najväčším sídlom v Londýne. Ako zablokovaný majetok je uvedená aj jeho jachta Alfa Nero za 120 miliónov dolárov. Na sankčnom zozname sa ocitol aj jeho syn Andrej, ktorému patrí ruská investičná firma Dzhi AI Invest OOO.

„Ilegálnou agresívnou vojnou Ruska trpia nevinní ľudia a Putinovi spojenci bohatnú a financujú si prepychový životný štýl,“ napísala vo vyhlásení ministerka financií Janet Yellenová. „Spojené štáty so spojencami budú pokračovať v blokovaní príjmov a prostriedkov využívaných na podporu nevyprovokovanej vojny na Ukrajine,“ dodala.

USA uvalili v apríli sankcie na Putinove dospelé dcéry Mariju Voroncovovú a Katerinu Tichonovovú, pripomína AP.

19:28 Ruské invázne sily zasiahli pri ostreľovaní evakuačného autobusu v Chersonskej oblasti, zomreli pri tom traja ľudia a päť ďalších bolo zranených. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedla hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humenjuková. Incident sa podľa nej odohral v pondelok, keď autobus mieril z Ruskom okupovanej obce Starosillja do Ukrajinca kontrolovaného mesta Kryvyj Rih.

Vozidlo sa dostalo pod paľbu blízko obce Dovhove, uviedla armádna hovorkyňa. Agentúra Ukrinform píše, že minibus zasiahla ruská protitanková strela. Rusko dlhodobo popiera, že by zámerne útočilo na civilistov, hoci jeho údery devastujú ukrajinské mestá, poznamenal Reuters.

Cherson bolo prvé väčšie mesto, ktorého sa ruské sily po invázii zmocnili, načo získali kontrolu aj nad Chersonskou oblasťou. Nedávno sa začalo hovoriť o ukrajinskej protiofenzíve v tomto regióne a ukrajinská armáda začala v posledných týždňoch získavať späť pozície v oblasti, k čomu jej pomáhajú dodávky zbraní zo Západu.

19:04 Vojnové zločiny spáchané ruskou armádou na Ukrajine nemôžu byť zabudnuté a tí, ktorí sú za ne zodpovední, by mali byť postavení pred spravodlivosť. Vyhlásil to poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau počas návštevy Kyjeva.

„Pred chvíľou som navštívil mesto Buča a na vlastné oči som videl dôsledky nezmyselnej krutosti, ktoré nedokážem opísať,“ uviedol Rau na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom.

Podľa šéfa poľskej diplomacie vstúpia ukrajinské mestá Buča, Irpiň, Hostomeľ a Boroďanka do dejín ako mestá, v ktorých boli páchané vojnové zločiny.

„Medzinárodné spoločenstvo má povinnosť vyvinúť všetku snahu na to, aby sa zodpovední za tieto príšerné zločiny postavili pred spravodlivosť,“ uviedol Rau.

Poľský minister opäť vyzval Rusko, aby stiahlo svojich vojakov za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny. „To násilie sa musí okamžite skončiť,“ vyhlásil Rau.

Šéf poľskej diplomacie ďalej uviedol, že svet je zjednotený v solidarite a pomoci Ukrajine a že Poľsko je aj naďalej priateľom Ukrajiny. „Budeme stále rozvíjať naše silné bilaterálne vzťahy a som presvedčený o tom, že Poľsko a Ukrajina majú spoločnú budúcnosť v zjednotenej Európe,“ dodal Rau.

Počas utorkovej návštevy Ukrajiny sa Rau stretol aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, uviedla agentúra PAP bez podrobnejších informácií.

18:42 Zahraničný výbor lotyšského parlamentu označil Rusko za teroristický štát, okrem iného kvôli jeho vojenskému ťaženiu na Ukrajine. Samotný parlament tejto pobaltskej krajiny bude o prijatí stanoviska pripraveného výborom rozhodovať na svojom ďalšom zasadnutí, napísal server Delfi.

Výbor v navrhnutom vyhlásení uvádza, že Rusko od 24. februára, kedy začalo inváziu na Ukrajinu, vykonáva neustále útoky na civilistov. Ako príklady poslanci uviedli bombardovanie divadla v Mariupole, zásah nákupného centra v Kremenčuku a zmienili aj správy medzinárodných organizácií o mučení, znásilňovanie a vraždách ukrajinských civilistov zo strany ruských vojakov.

Moskva aj napriek množiacim sa dôkazom a svedectiev odmieta, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilistov a civilné objekty.

Rusko tiež podľa dokumentu zahraničného výboru lotyšského parlamentu od roku 2014 vojensky, finančne i politicky podporuje násilný separatizmus a násilie voči civilistom v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti aj na okupovanom Krymskom polostrove. Poslanci pripomínajú aj zásahy Ruska na území zvrchovaných štátov, napríklad otravu ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury, ako tvrdí britská vláda, zatiaľ čo tá ruská to odmieta, alebo podporu režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Výbor v dokumente tiež odsúdil nedávny ruský útok na ukrajinský prístav Odesa. Ten prišiel deň po tom, čo Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej hrá prístav kľúčovú úlohu.

„Rusko týmto útokom ukazuje svoju ľahostajnosť voči svojim záväzkom, medzinárodnému právu a jeho inštitúciám a úmyselne prehlbuje globálnu potravinovú krízu, ktorá celosvetovo spôsobí hlad a utrpenie,“ píše sa v dokumente.

17:56 Päť zahraničných bojovníkov, ktorí po boku ukrajinských jednotiek bránili prístavné mesto Mariupol, sa má postaviť pred súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR).

Medzi obvinenými sú traja občania Británie, Švéd a Chorvát.

„Odvolací súd Najvyššieho súdu DĽR začal trestné konanie voči cudzincom Mathiasovi Gustavssonovi, Vjekoslavovi Prebegovi, Johnovi Hardingovi, Dylanovi Healymu a Andrewovi Hillovi, ktorí sú obvinení zo žoldnierstva,“ uviedol súd vo vyhlásení.

Termín pojednávania zatiaľ nebol stanovený, napísala ruská štátna tlačová agentúra.

Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v júni odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali na Ukrajine. Súd mužov uznal vinných z podniknutia krokov smerujúcich k násilnému zvrhnutiu moci.

Spojené kráľovstvo a Ukrajina tieto rozsudky znepokojili a uviedli, že ide o porušenie medzinárodného prá­va.

17:29 Španielsko nemôže Ukrajine poslať svoje tanky Leopard 2A4 nemeckej výroby, pretože sú „v absolútne žalostnom stave“ a mohli by predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí, ktorí by ich riadili.

Tank Leopard Čítajte viac Leopardy sa nekonajú. Španieli Ukrajine tanky nedodajú, sú v žalostnom stave

16:55 Rusko uviedlo, že Spojené štáty sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, pretože americkí tajní agenti schvaľujú a koordinujú ukrajinské raketové útoky na ruskú armádu.

vojna na Ukrajine, milície Čítajte viac USA sú priamo zapojené do konfliktu na Ukrajine, tvrdí Kremeľ

16:35 Šéf operačného veliteľstva ukrajinskej armády „Juh“ podľa agentúry Ukrinform vyhlásil, že ukrajinská armáda si rýchlo osvojila používanie systému HIMARS, využíva ho efektívne a doteraz o žiadny z nich neprišla. „Zatiaľ sme nezaznamenali jedinú stratu systému HIMARS,“ uviedol generálmajor Andrij Kovalčuk. Ďalej vyhlásil, že každá raketa vypálená z týchto systémov ničí ruskú techniku alebo muníciu, čo je mnohonásobne viac, ako jej cena.

16:20 Ruská diplomacia ústami svojej hovorkyne pohrozila prerušením diplomatických vzťahov so Spojenými štátmi, ak by Washington vypočul výzvy na zaradenie Ruska do zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Rusko prípadné prerušenie vzťahov prežije, vyhlásila Marija Zacharovová.

Vladimir Putin Čítajte viac Rusko hrozí USA prerušením vzťahov, ak ho označí za sponzora terorizmu

16:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spolu telefonovali o vojenskej podpore aliancie pre Kyjiv. Zhovárali sa aj o obnovení vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Informuje o tom televízia CNN.

„Je dôležité, aby NATO a spojenci poskytli Ukrajine ešte viac pomoci, ešte rýchlejšie,“ vyjadril sa Stoltenberg na sociálnej sieti Twitter s tým, že rozhovor o prioritách vojenskej pomoci bol dobrý.

Zelenského kancelária sa vyjadrila v podobnom duchu. Prezident podľa nej „informoval Jensa Stoltenberga o situácii na bojisku a potrebe, aby Ukrajina urýchlene dostala viac ťažkých zbraní od členských štátov NATO, aby úspešne odrazila ruské útoky a pristúpila k ďalšej protiofenzíve“. Zelenskyj pri rozhovore zdôraznil aj dôležitosť rýchleho získania nesmrtiacej vojenskej pomoci z aliancie.

15:45 Hranicu z Ukrajiny od začiatku ruskej invázie prekročilo už vyše 10 miliónov ľudí, informoval v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) so sídlom v Ženeve. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Ako ukazujú údaje UNHCR, doteraz evidujú 10.107.957 prípadov prekročenia hranice z Ukrajiny od napadnutia Ruskom 24. februára.

15:15 Zaistenie dodávok energií považuje česká verejnosť za najdôležitejšiu prioritu z piatich tém, ktoré si vláda stanovila na obdobie predsedníctva v Rade Európskej únie. Aby sa česká vláda zamerala v EÚ na riešenie dôsledkov energetickej krízy, si želá 79 percent opýtaných. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu agentúry STEM.

Sila Sibíri, plyn, plynovod Čítajte viac Riešte dôsledky krízy, obnova Ukrajiny počká, vyjadrili sa Česi v prieskume

14:45 Rusko označilo ukrajinský pluk Azov za teroristický. Sám pluk Azov v reakcii označil Rusko za teroristický štát. „Rusko po verejnej poprave vojnových zajatcov z pluku Azov v Olenivke hľadá nové výhovorky a ospravedlnenie pre svoje vojnové zločiny,“ uviedol pluk v reakcii na rozhodnutie ruského najvyššieho súdu. Uviedol, že Rusko každú chvíľu vyhráža zničením sveta jadrovými zbraňami, jeho armáda a tajné služby páchajú vojnové zločiny a Rusko tiež dusilo ženy a deti v Sýrii jedovatým plynom. Pluk Azov vyzval USA a ďalšie štáty, ktoré sa pokladajú za civilizované, aby uznali Rusko za teroristický štát, proti ktorému sa musí spojiť celý svet.

14:00 Evakuácia obyvateľov Doneckej oblasti: Podľa gubernátora Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka prišlo vlakom do Kropyvnyckého 136 ľudí, z ktorých 44 bolo so zníženou schopnosťou pohybu. Uviedol tiež, že evakuačný vlak bude vychádzať z donbaského Pokrovska raz za niekoľko dní.

13:40 Cestu lode s prvou dodávkou obilia z Ukrajiny od začiatku vojny skomplikovalo zlé počasie nad Čiernym morom a do Istanbulu pripláva neskôr, ako bol pôvodný plán. Kontradmirál Özcan Altunbulak z koordinačného centra v Istanbule, ktoré dohliada na prepravu obilia, uviedol, že príchod lode Razoni, ktorá sa plaví pod vlajkou Sierra Leone, očakávajú v stredu ráno. Plavidlo s 26-tisíc tonami kukurice sa vydalo na cestu z ukrajinskej Odesy v pondelok a jeho cieľová destinácia je Libanon.

13:00 Ruský najvyšší súd označil ukrajinský pluk Azov za teroristickú organizáciu a zakázal mu pôsobiť na ruskom území, oznámili ruské médiá. Rozhodnutie súdu platí okamžite, napísala agentúra TASS.

V ruskom zajatí je množstvo vojakov Azovu, ktorí sa bránili v obkľúčenom Mariupole a tamojších oceliarňach. Rozhodnutie súdu znamená, že teraz môžu byť súdení ako členovia a organizátori teroristickej organizácie, za čo im hrozia najtvrdšie tresty, siahajúce k 20 rokom väzenia, dodal list Kommersant.

vojna na Ukrajine, Azovstaľ, Mariupol Čítajte viac Rusi označili ukrajinský pluk Azov za teroristický, zajatcov budú môcť súdiť

12:35 Po rozpútaní vojny a následnom uvalení série sankcií EÚ desiatky tisíc občanov Ruska hľadajú útočisko v zahraničí. Záujem majú aj o azyl v Belgicku, kde podľa údajov cudzineckého úradu počet žiadostí za prvých sedem mesiacov tohto roka (329) už prevýšil počet za rovnaké obdobie vlaňajška (306).

Pokiaľ ide o víza, Belgicko ich ruským občanom stále vydáva, situáciu však sťažuje redukcia diplomatického personálu na ambasáde v Moskve o dve tretiny vlani v apríli, čo bola reakcia Moskvy na podobný krok Bruselu. Belgické veľvyslanectvo od 1. júla tohto roku uprednostňuje vydávanie víz pre študentov a vedcov, ako aj žiadosti o zlúčenie rodiny alebo záujemcov o au pair služby. Žiadosti o víza kratšie ako 90 dní nevybavuje.

12:00 Atómová energia sa v nijakom prípade nesmie stať obeťou politickej krízy a sporov, ktoré vznikli pre vojnu na Ukrajine, pretože inak nie je možné vyriešiť energetickú krízu, vyhlásil v pondelok v New Yorku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Szijjártó zdôraznil, že vo svete je v súčasnosti vážna politická i energetická kríza. Vyriešenie energetickej krízy a naplnenie ambicióznych cieľov ochrany životného prostredia nie je možné bez využitia nukleárnej energie, preto je podľa jeho slov dôležité, aby sa táto otázka nestala obeťou politických sporov.

11:45 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa agentúry Interfax uviedol, že Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine zničilo šesť raketových systémov HIMARS americkej výroby. Zlikvidovaných vraj bolo tiež päť protilodných striel Harpoon a 33 húfníc M777, dodal Šojgu. Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že prevádzkujú až dvanásť systémov HIMARS. Ich presnosť a dlhý dolet umožnili Kyjevu v posledných týždňoch znížiť delostreleckú prevahu Ruska.

VIDEO: Ruská armáda: Takto sme zničili americký HIMARS.

Video

Údaje oboch strán o stratách protivníka nemožno overiť z nezávislých zdrojov. O zničení západných zbraní dodaných Ukrajine, vrátane raketometov HIMARS, informuje ruské ministerstvo obrany pravidelne. Analytici tieto správy často spochybňujú pre nedostatok dôkazov.

11:20 Ukrajinské úrady začali povinnú evakuáciu z neokupovaných častí Doneckej oblasti, ktorú vláda nariadila minulý**** týždeň kvôli ochrane civilistov pred ruskými útokmi aj nemožnosti zabezpečiť dodávky tepla. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

„Začala sa povinná evakuácia z Doneckej oblasti. Prvý vlak dorazil do Kropyvnyckého dnes ráno. Ženy, deti, starší ľudia, mnoho osôb so zníženou pohyblivosťou,“ uviedla Vereščuková na Telegrame. Podľa jej skoršieho vyhlásenia musí región opustiť viac ako 200 000 ľudí, vrátane 52 000 detí.

Dobytie celej Doneckej oblasti je jedným z deklarovaných cieľov ruskej invázie na Ukrajinu. Odohrávajú sa tam ťažké boje a ostreľovanie, pri ktorom pravidelne zomierajú ukrajinskí civilisti.

11:10 Príchod prvej lode s dodávkou ukrajinských obilnín, ktorá v pondelok ráno vyplávala z Odesy a smeruje do libanonského mesta Tripolis, sa v Istanbule očakáva v utorok „po polnoci“. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

11:05 Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny za jún vyplatia vyše 5,7 milióna eur. „Príspevky v celkovej sume 5 731 166 eur za jún 2022 poskytol štát za ubytovanie 32 093 odídencov z Ukrajiny, z toho 11 146 detí, v 1 239 obciach a mestách,“ ozrejmil minister vnútra Roman Mikulec. Ubytovatelia by ich mali dostať najneskôr do 5. augusta.

10:45 Rusko podľa ukrajinského Generálneho štábu prišlo za 160 dní vojny už o 41 170 vojakov, 1 786 tankov a 4 014 obrnených vozidiel.

Tieto údaje nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

10:40 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov na twitteri poďakoval Spojeným štátom za nový balík vojenskej pomoci v hodnote 550 miliónov dolárov a označil ho za ďalšiu „investíciu do bezpečnosti východného krídla NATO“. „Naši delostrelci sú pripravení premeniť noc v deň, aby vyhnali ruských okupantov z Ukrajiny!“ prisľúbil Reznikov.

10:30 Presun časti ruských vojsk zo severu Doneckej oblasti na posilnenie obrany okupovanej časti južnej Ukrajiny pripraví ruskú ofenzívu na Slovjansk o nevyhnutnú bojovú silu. Toto stiahnutie pravdepodobne vytvorí ukrajinským vojskám podmienky na začatie protiútoku v smere na Izjum, upozornil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Presuny ruských jednotiek do Záporožskej oblasti podľa expertov tiež naznačujú, že ukrajinská protiofenzíva sa neobmedzí len na Chersonskú oblasť, ale pravdepodobne bude vedená po celej južnej časti krajiny.

10:00 Hraničnými priechodmi v pondelok (1. 8.) prešlo 2 468 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 630 mužov, 1 350 žien a 488 detí. O dočasné útočisko požiadalo 258 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3425 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 659 404. Počet udelených dočasných útočísk predstavuje 87 894. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny 417 765 osôb.

9:10 Ukrajinské úrady vyšetrujú dovedna 752 prípadov vlastizrady a kolaborácie. Na Telegrame o tom informoval ukrajinský Štátny úrad pre vyšetrovanie, ktorý uviedol, že najviac takýchto prípadov k 1. augustu zaznamenali v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Zaporižžskej oblasti.

„Pokračujeme v systematickej práci na odhalení zradcov, ktorí sa rozhodli prejsť na stranu nepriateľa. Každá takáto skutočnosť je dôsledne prešetrená, všetci kolaboranti ponesú trestnoprávnu zodpovednosť,“ uviedol úrad s tým, že ďalších 1 190 ľudí vyšetrujú za účasť na vlastizrade a kolaboratívnych aktivitách.

8:30 Ukrajinskí vojnoví zajatci v kolónii Olenivka v Doneckej oblasti mohli byť zabití termobarickými zbraňami. Ako referuje web Ukrajinská pravda, tvrdí to ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin odvolávajúci sa na predbežné údaje medzinárodných expertov.

„Predbežné závery našich medzinárodných expertov naznačujú, že metódou tejto vraždy bola termobarická zbraň. Toto sú predbežné závery niekoľkých medzinárodných expertov. To znamená, že to rozhodne nie je raketová paľba, tým sú si istí,“ povedal Kostin. Dodal, že termobarické zbrane používa Moskva.

7:51 V noci z pondelka na utorok pokračovali ruské delostrelecké útoky na mestá Bachmut a Mykolajiv, oznámilo ráno vedenie ukrajinskej armády. Miestne úrady v Mykolajive zaznamenali ráno v meste výbuchy a najmenej jeden človek utrpel zranenia, napísal server The Kyiv Independent. Cez noc sa ukrajinskej strane podľa jej tvrdenia podarilo odraziť niekoľko pokusov o ruský útok.

V okolí Bachmutu, kde ruské jednotky zaznamenali v posledných dňoch mierny postup, ruská armáda v noci pokračovala v bombardovaní vojenskej i civilnej infraštruktúry. Ukrajinskí vojaci v oblasti odrazili niekoľko útokov a boje pokračujú, uviedol ukrajinský generálny štáb.

Útokom čelil tiež Mykolajiv i jeho okolie, ktorý bol v uplynulých dňoch ťažko ostreľovaný ruskými jednotkami. Podľa miestnych úradov bolo od začiatku vojny zničených vyše tisíc domov, z ktorých desiatky nebude možné opraviť.

Delostrelecké útoky však ukrajinské sily zaznamenali tiež v ďalších častiach krajiny, napríklad pri Charkove či v Záporožskej oblasti.

6:00 Nemecké raketomety Mars II už dorazili na Ukrajinu, oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Ide o tretí typ výkonného raketometu s ďalekým dostrelom, po HIMARS a M270, poskytnutých Spojenými štátmi a Britániou.

Raketomet Mars II je licenčnou kópiou amerických raketometov M270, upravenou pre potreby spolkových síl koncernom Krauss-Maffei-Wegmann, čo si vyžiadalo zväčšenie rozmerov a váhy, poznamenal na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Všetkých 12 rakiet možno odpáliť za 60 sekúnd z raketometu, ktorý je vybavený novým systémom riadenia paľby. Dostrel podľa typu použitej munície dosahuje 38 až 300 kilometrov, dodal list.

Západné raketomety sa vyznačujú väčšou presnosťou a dlhším dostrelom ako zbrane sovietskej konštrukcie, ktorými Ukrajina predtým disponovala. Nové zbrane umožnili ukrajinským jednotkám zasahovať predtým nedosiahnuteľné ruské ciele, pripomenula agentúra Reuters.

Reznikov tiež oznámil, že Ukrajina dostala ďalšie štyri raketomety HIMARS. Podľa Pentagonu do nich Kyjev dostane aj ďalšiu muníciu.

„Na Ukrajinu pricestoval tretí súrodenec z rodiny ‚dlhej ruky‘, raketomet Mars II z Nemecka,“ napísal Reznikov na twitteri a poďakoval v mene ukrajinských delostrelcov nemeckým partnerom a ministerke obrany Christine Lambrechtovej.

„Štyri ďalšie HIMARSy prišli,“ dodal neskôr Reznikov a poďakoval americkým partnerom. „Preukázali sme, že vieme túto zbraň šikovne nasadzovať. Zvuk štartujúcich rakiet HIMARS sa stal v predných pozíciách špičkovým hitom tohto leta,“ dodal.

Pentagon podľa agentúry Reuters neskôr oznámil, že USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote až 550 miliónov dolárov. Jej súčasťou má byť munícia pre raketomety HIMARS. „Spojené štáty budú v spolupráci so svojimi spojencami a partnermi pokračovať v poskytovaní kľúčových schopností Ukrajine, aby splnili jej meniace sa požiadavky na bojisku,“ uviedlo americké ministerstvo obrany.

715 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine