168. deň: Ukrajinci vyradili ďalší most v Chersone. Zelenskyj chce vojnu skončiť tam, kde sa začala

"Táto vojna Ruska proti Ukrajine a celej slobodnej Európe sa začala Krymom a musí sa Krymom aj skončiť - jeho oslobodením," vyhlásil Zelenskyj.

10.08.2022 05:55 , aktualizované: 23:30
Russia Ukraine Foto:
Fotografia prevzatá z videa, ktoré zverejnila Tlačová služba ruského ministerstva obrany v pondelok 8. augusta 2022, ukazuje niekoľkonásobné raketomety Grad ruskej armády, ktoré odpaľujú rakety na ukrajinských vojakov na nezistenom mieste.
debata (965)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 168. deň
  • Ukrajinci zničili v Chersone ďalší most
  • Pri ruskom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti zomrelo 13 ľudí
  • Ostreľovanie Bachmutu Rusmi si vyžiadalo sedem obetí
  • Kyjev: Výbuchy na Kryme spôsobili naše špeciálne sily
  • Rusko plánuje napojiť záporožskú elektráreň na Krym
  • Na Slovensko cez Družbu opäť tečie ruská ropa
  • Trénovať ukrajinských vojakov budú aj Dáni

VIDEO: Ukrajinci: Nové ruské tanky horia lepšie ako staré.

Video

23:29 Ukrajinské ozbrojené sily budú reagovať na ruské ostreľovanie obce Marhanec, pri ktorom zahynulo 13 ľudí a ďalších desať bolo zranených. Vo videoprejave to dnes podľa agentúry Reuters uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Ozbrojené sily Ukrajiny, naše spravodajské služby a bezpečnostné zložky nenechajú ruské ostreľovanie v Dnepropetrovskej oblasti bez odpovede,“ uviedol Zelenskyj. Ukrajina musí podľa neho tiež zvážiť, ako ruským inváznym silám spôsobiť čo najväčšie škody a skrátiť tým vojnu. „Mali by o tom premýšľať všetci, ktorí náš štát bránia a Ukrajine pomáhajú,“ povedal prezident.

Pri ruskom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti na stredovýchodnej Ukrajine zomrelo v noci na dnešok 13 ľudí. V obci Marhanec, odkiaľ je hlásená väčšina obetí, bolo podľa šéfa oblasti Valentyna Rezničenka pri ostreľovaní poškodených cez 20 bytových domov, škody utrpeli aj dve školy, nemocnice, kultúrny dom a administratívne budovy.

„Je to ďalší prejav ruského teroru, rovnako ako útoky na Mykolajiv a Charkov, ktorý zas a znova dokazuje, že je nutné navýšiť vojenskú pomoc Ukrajine,“ povedal Zelenskyj. „Čím silnejšie budú naše zbrane a čím väčšie budú mať dosah, tým skôr táto krutá vojna skončí,“ dodal.

23:10 V bulharskom hlavnom meste Sofia protestovali stovky ľudí proti možnosti, že by Bulharsko mohlo obnoviť odber plynu od ruskej spoločnosti Gazprom. To nevylúčil nový úradnícky kabinet premiéra Galaba Doneva, uviedla agentúra AP. Ide o druhý podobný protest za posledné dni.

Nová bulharská vláda pri svojom prvom verejnom vystúpení naznačila, že by mohla začať rokovať s ruskou spoločnosťou Gazprom o obnovení dodávok plynu. Gazprom dodávky Bulharsku prerušil po rozhodnutí predchádzajúcej pozápadnej vlády premiéra Kirila Petkova nepristúpiť na požiadavku Moskvy hradiť dodávky plynu v rubľoch. V stredu minister energetiky Rossen Hristov potvrdil, že kabinet zvažuje všetky možnosti zásobovania plynom, a to vrátane obnovy dodávok od Gazpromu.

To sa však nepáči niekoľko stovkám ľudí, ktorí dnes demonštrovali pred kanceláriou bulharského prezidenta. „Odmietame byť závislí od Gazpromu a financovať Putinovu hanebnú vojnu,“ napísali demonštranti na jeden z transparentov. Usporiadatelia sa tiež obrátili na prezidenta Rumena Radeva, ktorý menoval novú prechodnú vládu. „Nastal čas nasledovať európsku politiku a stať sa súčasťou Európy,“ uviedli.

Za svojím si stojí aj bývalý premiér Petkov, podľa ktorého sa časť výpadku podarilo nahradiť skvapalneným plynom. V októbri má navyše začať fungovať plynovod z Grécka, ktorý budú napájať dodávky z Azerbajdžanu. To by podľa Petkova malo viesť aj k výraznému poklesu cien. Sprevádzkovanie nového plynovodu označila za svoju prioritu aj súčasná vláda.

22:50 V Turecku zakotvila nákladná loď s kukuricou, ktorá ako vôbec prvá vyplávala minulý týždeň z Ukrajiny v súlade s dohodou o obnovení námorného vývozu obilia z tamojších čiernomorských prístavov. Loď pôvodne smerovala do prístavu v libanonskom Tripolise, pôvodný záujemca o náklad však od dohody odstúpil a bolo potrebné nájsť nového, čo sa teraz konečne podarilo v Turecku, informuje agentúra AFP.

Loď Razoni, plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z prístavu v Odese už 1. augusta s nákladom 26 000 ton kukurice. Uplynulý víkend ju očakávali v libanonskom prístave Tripolis, kam však napokon nedorazila.

Ukrajinské úrady informovali, že pôvodný libanonský kupujúci dodávku odmietol až keď bola na mori, čo zdôvodnil jej päťmesačným omeškaním, ktoré zapríčinila ruská invázia.

Razoni zakotvila – podľa údajov na webstránkach zachytávajúcich polohu plavidiel na mori – v prístave v juhotureckom meste Mersin po tom, ako niekoľko dní kotvila pri tamojšom pobreží.

Spravodajská webstránka Middle East Eye citovala predstaviteľa prepravnej spoločnosti, ktorý povedal, že pre zásielku kukurice sa našiel turecký kupujúci. „Náklad (bol) predaný… vyložia ho v Mersine,“ povedal.

22:25 Najmenej desať ľudí doteraz zomrelo na kontrolnom stanovišti ruských vojsk v meste Vasylivka v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny pri čakaní na povolenie odísť z okupovaného územia, uviedol dnes v ukrajinskej televízii starosta Melitopolu Ivan Fedorov. Pred kontrolným stanovišťom na povolenie na odchod podľa neho čaká už tisícka áut.

„Počet úmrtí vzrástol a dosiahol desiatich. Títo ľudia sa povolenia na odchod nedočkali. Pred kontrolným stanovišťom čaká tisícka áut,“ povedal Fedorov podľa štátnej agentúry Ukrinform. Do nemocnice museli podľa starostu odviezť dojčatá, ktoré utrpeli úpal v rozpálenom aute, pretože okupanti dva dni nedovolili žiadnemu autu odísť na územie ovládané kyjevskou vládou.

Vasylivka leží asi 35 kilometrov od oblastnej metropoly Záporožie, ktorá zostáva v rukách ukrajinských síl, hoci časti Záporožskej oblasti sa zmocnili Rusi. Cez Vasylivku sa snažia prejsť ľudia z okolia azovského prístavu Berďansk, Melitopolu, Chersonu, Donecka a ďalších okupovaných miest. V tisícke áut môže byť asi 4 000 ľudí. Rusi na kontrolnom stanovišti podľa agentúry vyžadujú od ľudí túžiacich odísť do slobodnej časti Ukrajiny platbu za „rýchly odchod“. Ten, kto nemôže zaplatiť, si musí na odchod počkať šesť dní.

22:09 Španielsko spustilo pilotný projekt, ktorého cieľom je preskúmať možnosti dovozu ukrajinského obilia prostredníctvom nákladnej železničnej dopravy.

ukrajina Čítajte viac Španielsko to skúsi po koľajniciach. Po ukrajinské obilie poslalo vlak

21:38 „Ak chcel Putin oslabiť NATO, dokázal pravý opak,“ konštatovala ministerka obrany Jana Černochová. Na východnej hranici NATO môže byť nasadených na posilnenie obrany až 1 200 českých vojakov ročne.

NATO Čítajte viac Český Senát schválil vstup Fínska a Švédsko do NATO

21:11 Najmenej sedem ľudí prišlo o život v dôsledku ostreľovania mesta Bachmut v Doneckej oblasti ruskými jednotkami. Ďalších šesť osôb utrpelo zranenia pri zásahu črepinami alebo výbuchu mín, informovala v stredu regionálna prokuratúra, informuje stanica CNN.

„Paľba útočníkov zasiahla obchody, obytné domy a výškové budovy,“ uviedla prokuratúra v príspevku na Facebooku. Dodala, že miestne úrady v súčasnosti zisťujú presné počty mŕtvych a zranených, ako aj počet zničených domov. Obvinila tiež Rusko z útokov raketami zem-vzduch na civilné ciele.

Šéf samosprávy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko obvinil ruských vojakov z útočenia na obytné štvrte v Bachmute. Podľa jeho predbežných odhadov ostreľovanie poškodilo 12 obytných budov a ďalšie štyri zachvátil požiar. CNN však upozorňuje, že jeho tvrdenia sa nepodarilo nezávisle overiť.

Rusko opakovane popiera, že by jeho armáda počas „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine útočila na civilné ciele.

20:53 Estónsky vzdušný priestor v utorok večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Vrtuľník narušil vzdušný priestor v oblasti Koidula na juhovýchode Estónska približne na jednu minútu. Nemal zapnutú elektronickú identifikáciu a nepredložil ani letový plán. Pilot vrtuľníka podľa estónskej armády nenadviazal ani kontakt s kontrolou letovej prevádzky.

Estónsko Čítajte viac Estónsko nechá odstrániť všetky sovietske pomníky, aj kontroverzný tank

„Estónsko považuje tento mimoriadne vážny a poľutovaniahodný incident za úplne neprijateľný,“ uviedol vo vyhlásení estónsky rezort diplomacie.

Na stretnutí s ruským veľvyslancom zástupcovia estónskeho ministerstva zahraničných vecí opätovne ostro odsúdili pretrvávajúcu ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine a zdôraznili, že Rusko „musí rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť štátov a medzinárodné právo“.

Tallinn uviedol, že tento rok išlo už o tretie narušenie estónskeho vzdušného priestoru zo strany Ruska. Vlani sa tak stalo päťkrát.

20:19 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval Európsku úniu aj zoskupenie krajín G7, aby prestali vydávať víza občanom Ruska, pretože tým podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu. Informoval o tom denník The Guardian.

Drvivá väčšina Rusov podľa Kulebu podporuje vojnu na Ukrajine. „Treba im odobrať právo na prekračovanie medzinárodných hraníc, kým sa ich nenaučia rešpektovať,“ napísal Kuleba v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Podobne sa nedávno vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý v rozhovore pre americký denník The Washington Post vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať do svojich krajín. Podľa ukrajinského prezidenta by Rusi mali byť nútení „žiť vo svojom vlastnom svete, až kým nezmenia svoju filozofiu“. Rusov kritizoval za to, že sa svojej vláde za jej vojenskú agresiu na Ukrajine nepostavia. Kremeľ označil Zelenského návrh za „iracionálny“.

Aj Estónsko a Fínsko v uplynulých dňoch navrhli, aby európske štáty prestali vydávať víza ruským občanom.

„Možnosť navštíviť Európu je privilégium, nie ľudské právo. Letecká doprava z Ruska je zastavená. Takže ak schengenské krajiny vydajú (Rusom) víza, toto bremeno musia niesť susedia Ruska – Fínsko, Estónsko a Lotyšsko, ktoré sú jedinými prístupovými bodmi,“ napísala v utorok na Twitteri estónska premiérka Kaja Kallasová.

Fínska premiérka Sanna Marinová v pondelok uviedla, že „nie je správne, ak Rusko vedie agresívnu, brutálnu vojnu v Európe, pričom Rusi si môžu naďalej žiť normálnym životom, cestovať po Európe ako turisti“.

19:58 Ukrajinská armáda oznámila, že most v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, ktorý sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti, zasiahli rakety a je nepoužiteľný. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.

Južné velenie ukrajinskej armády v príspevku na Facebooku uviedlo, že útok na most blízko vodnej elektrárne v Novej Kachovke bol „presný a efektívny“.

Ukrajinské sily v pondelok informovali aj o ostreľovaní mosta v Antonivke v Chersonskej oblasti, ktorý je podľa AFP pre ruskú armádu strategicky dôležitý, keďže po ňom dováža do Chersonu zásoby. Tento most nad riekou Dneper bol poškodený pri útokoch na konci júla. Ruská armáda preto musela namiesto neho postaviť provizórny pontónový most.

19:24 Neutrálne Švajčiarsko už od začiatku ruskej invázie dáva najavo, že je pripravené Ukrajine diplomaticky pomôcť a prevziať úlohu tzv. sprostredkovateľa.

Ukrajina / UA / Čítajte viac Ukrajinu v rokovaniach bude zastupovať Švajčiarsko. Bude Moskva súhlasiť?

19:10 Ruská armáda údajne zničila na juhu Ukrajiny samohybný protilietadlový systém Gepard z Nemecka. Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. DPA pripomína, že túto informáciu nebolo možné nezávisle overiť.

Nemecko oznámilo, že Ukrajine dodá celkovo 30 systémov Gepard. Päť kusov už údajne poslalo na Ukrajinu. Kyjevské orgány potvrdili, že dostali zatiaľ tri gepardy.

zväčšiť Na archívnej snímke z 15. júna 2009 v Münsteri... Foto: TASR/AP, Joerg Sarbach
Rusko Ukrajina Gepard Nemecko zničenie uarus Na archívnej snímke z 15. júna 2009 v Münsteri nemecký protilietadlový systém Gepard 1A2.

Ruské ministerstvo obrany už niekoľkokrát oznámilo zničenie amerických salvových raketometov HIMARS. Do začiatku augusta ich údajne ruská armáda zlikvidovala šesť z celkovo 16 dodaných. Kyjev aj Washington však tieto tvrdenia popreli.

18:23 Kremeľ neobviňuje Ukrajinu z výbuchov na Kryme, pretože by tak priznal bezmocnosť svojej protivzdušnej obrany. V najnovšej správe to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Vojenským letiskom v Novofedorivke na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym otriasla v utorok séria výbuchov. Podľa miestnych obyvateľov ich bolo od sedem do dvanásť a najmenej dve epicentrá požiaru, pričom podľa predpokladov vzdušných síl Ukrajiny bol zničený sklad leteckých zbraní a asi desiatka ruských lietadiel.

Video

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa priamo nevyjadril k zodpovednosti za útok, no podľa neoficiálnych správ výbuchy spôsobil útok ukrajinskej armády. Rusko však tieto tvrdenia popiera a podľa ISW tak činí preto, že by to bol dôkaz neefektívnosti ruských systémov protivzdušnej obrany, ako sa to už stalo pri potopení ruského krížnika Moskva.

„Simultánnosť výbuchov v dvoch rôznych objektoch pravdepodobne vylučuje oficiálnu ruskú verziu náhodného požiaru, ale nevylučuje ani sabotáž, ani raketový útok s dlhým doletom,“ tvrdí ISW.

Inštitút ďalej dodáva, že Ukrajina možno upravila svoje rakety Neptún na použitie proti pozemným cieľom, ale v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by túto hypotézu podporili.

16:45 Ukrajinské ozbrojené sily vyradili z prevádzky Kachovský most v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny, napísala na svojom webe Ukrajinska pravda s odvolaním sa na južné veliteľstvo ukrajinských síl a chersonskú oblastnú správu. Po pondelkovom poškodení Antonivského mosta v Chersone ukrajinskou paľbou sa tak ďalej skomplikuje zásobovanie ruských vojsk na pravom brehu Dnepra.

„Naša palebná kontrola nad dopravnými a zásobovacími cestami na dočasne okupovaných územiach Chersonskej oblasti viedla ku konsolidácii statusu mosta pri Kachovskej vodnej elektrárni ako nepoužiteľného. Zásah bol presný a účinný,“ uviedlo veliteľstvo Juh v komuniké.

16:15 Utorkové výbuchy na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Kryme spôsobili ukrajinské špeciálne jednotky, informuje americký denník The Washington Post.

Nemenovaný ukrajinský predstaviteľ odmietol prezradiť podrobnosti, avšak potvrdil účasť ukrajinských síl na incidente. Ukrajinská armáda v oficiálnom vyhlásení uviedla, že pri výbuchoch bolo zničených deväť ruských lietadiel. K zodpovednosti za výbuchy sa však neprihlásila.

Istý americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity povedal denníku The Washington Post, že útok zrejme uskutočnila ukrajinská armáda, avšak nepoužila pri tom americké zbrane.

15:40 Nemecko dodáva Ukrajine ďalšie štyri protilietadlové samohybné vozidlá Gepard. Celkom ich dodalo na Ukrajinu už dvanásť, podľa nemeckej vlády sa pritom chystá poslať ďalších osemnásť. Okrem toho Nemecko poslalo aj 49-tisíc nábojov pre Gepard a tri obrnené vozidlá.

15:35 Ruské orgány v stredu zadržali novinárku Marinu Ovsiannikovovú a začali proti nej trestné stíhanie. Agentúre AFP to povedal právnik Dmitrij Zachvatov z organizácie na ochranu občianskych práv OVD-Info.

Polícia predtým vykonala raziu v Ovsiannikovovej byte pre údajné poškodzovanie povesti ruskej armády.

15:10 Spojené štáty oznámili, že Ukrajine poskytnú 89 miliónov dolárov na zlikvidovanie nášľapných mín, ktoré na ukrajinskom území rozmiestnili ruské sily.

Od marca bolo na Ukrajine zneškodnených asi 160-tisíc mín, no podľa americkej diplomacie zhruba päť miliónov Ukrajincov stále žije v oblastiach ohrozených mínami, ktoré nastražili Rusi.

Rozsah odmínovacích prác bude podobný ako pri takýchto misiách vo Vietname, Kambodži a Laose po americkej vojne v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

„Nezákonná a nevyprovokovaná ruská invázia na Ukrajinu zasypala obrovské časti krajiny nášľapnými mínami, nevybuchnutou muníciou a improvizovanými výbušnými zariadeniami. Tieto výbušné nebezpečenstvá blokujú prístup k úrodnej poľnohospodárskej pôde, odďaľujú úsilie o obnovu, bránia vysídleným komunitám v návrate do ich domovov a naďalej zabíjajú a mrzačia nevinných ukrajinských civilistov,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničia.

14:25 Kremeľ váha, či obviniť Ukrajinu z utorkových úderov proti ruským objektom na anektovanom Kryme. Takéto obvinenie by totiž vrhlo zlé svetlo na kvalitu ruskej protivzdušnej obrany.

Ukrajina Rusko Krym výbuchy základňa uarus Čítajte viac Prečo nemôže Kremeľ povedať pravdu o tom, čo sa stalo na Kryme?

14:20 Slovensko nie sú Spojené štáty. Akceptujeme, že aj susedská pomoc a ukrajinský Marshallov plán budú nevyhnutne ovplyvnené ekonomickými kapacitami Slovenska, zhodli sa ukrajinskí predstavitelia na stretnutí so zástupcami z politiky a podnikov v Bratislave.

kreston, obnova ukrajiny, Jurij Muška - veľvyslanec Ukrajiny n Čítajte viac Ukrajinský veľvyslanec: Slovensko je pre nás kontaktným bodom s Európou

14:00 Ruské úrady urobili v stredu raziu v byte novinárky Mariny Ovsiannikovovej pre údajné poškodzovanie povesti ruskej armády.

Príslušníci bezpečnostných síl vstúpili do bytu novinárky bez toho, aby počkali na príchod jej právneho zástupcu, uviedol právnik Dmitrij Zachvatov z organizácie na ochranu občianskych práv OVD-Info.

Ovsiannikovová, ktorá za svoju kritiku ruskej vojny na Ukrajine musela zaplatiť už niekoľko pokút, teraz čelí dlhému trestu väzenia.

Podľa Zachvatova môže razia v byte súvisieť s nedávnym Ovsiannikovovej protestom v centre Moskvy – v mieste, odkiaľ je na dohľad Kremeľ –, keď držala plagát s textom „Putin je vrah, jeho vojaci fašisti“.

13:30 Šéfovia diplomacií krajín zoskupenia G7 odsúdili ruskú okupáciu Záporožskej jadrovej elektrárne a vyzvali Moskvu, aby Kyjevu okamžite odovzdala plnú kontrolu nad týmto zariadením.

Ukrajinský personál Záporožskej elektrárne „musí byť schopný vykonávať svoje povinnosti bez hrozieb alebo nátlaku,“ uviedli ministri vo vyhlásení. „Pokračujúca ruská kontrola elektrárne ohrozuje región,“ dodali.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. V uplynulých dňoch ostreľovanie poškodilo niektoré objekty elektrárne a jeden z reaktorov musel byť vypnutý.

13:00 Rodiny ruských vojakov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny údajne odtiaľ „v panike“ utekajú a donútili ich k tomu ukrajinské útoky na významné mosty.

Ukrajinská samospráva v Chersonskej oblasti okupovanej Rusmi oznámila, že odchody rodín sa začali po tom, čo ukrajinská armáda nedávno pri útokoch zasiahla Antonivský a Kachovský most.

Samospráva uviedla, že ruskí okupanti „začali panikáriť“. A dodala: „Včera bol Antonivský most (cez rieku Dneper) obkľúčený v oboch strán. Miestnych naň nepúšťali. Aj kvôli týmto udalostiam sa začal hromadný odchod rodín ruských vojakov, ktoré žili v Chersone.“

12:20 Dánsko pošle do Británie vojenských inštruktorov, aby tam vycvičili ukrajinských vojakov. Severská krajina chce ukrajinských dôstojníkov školiť tiež na svojom území. V rozhovore s denníkom Jyllands-Posten to uviedol dánsky minister obrany Morten Bodskov.

Dnes vytlačené interview predchádza konferencii, na ktorej majú vo štvrtok v Kodani ministri obrany Británie, Dánska a Ukrajiny rokovať o dlhodobej podpore Ukrajine. Zahŕňať má vojenský výcvik, odstraňovanie mín i dodávky zbraní. „Dánsko v krátkom čase vyšle 130 vojenských inštruktorov do britského výcvikového projektu,“ povedal Bodskov dánskym novinám.

11:40 Ukrajinské úrady usporiadali v utorok pohrebný obrad pre 15 neidentifi­kovaných obetí ruskej okupácie v meste Buča. Zástupkyňa starostu Buče Michajlyna Skoryková uviedla, že väčšina obetí mala strelné poranenia hlavy a hrude. „Všetci ľudia, ktorí boli zastrelení a exhumovaní z hromadných hrobov, mali na tele stopy po mučení,“ oznámila Skoryková.

Každý hrob na cintoríne Deputatskij má osobitnú značku a ak vzorky DNA umožnia neskôr obeť identifikovať, môže sa naň pripevniť menovka a pozostalí môžu svojho blízkeho nanovo pochovať aj na inom mieste.

11:35 Ukrajinský export obilia, olejnín a rastlinného oleja v júli v porovnaní s júnom vzrástol o 22,7 percenta na zhruba 2,66 milióna ton. Uviedlo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva, ktoré konštatovalo, že sa zvýšil predovšetkým vývoz pšenice a jačmeňa. Rezort dodal, že v júli krajina vyviezla 412-tisíc ton pšenice, 183-tisíc ton jačmeňa, 1,1 milióna ton kukurice, 362,1 tony slnečnicových semienok a tony ďalších komodít.

11:30 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa nebude lietať v ruskom vzdušnom priestore minimálne do 25. marca 2023. Referuje o tom web epravda.com.ua s odvolaním sa na tlačovú službu spomenutých aeroliniek, ktorá uviedla, že „všetky lety spoločnosti z a do Ruska boli na toto obdobie zrušené vzhľadom na aktuálnu regulačnú a právnu situáciu“.

Lufthansa tiež uviedla, že taktiež do 25. marca 2023 sú pozastavené všetky lety na Ukrajinu a z Ukrajiny, keďže vzdušný priestor nad ňou je uzavretý z dôvodu vojny.

11:20 Počet obetí po ruskom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti na stredovýchodnej Ukrajine stúpol. V noci na dnes zomrelo 13 ľudí a ďalších 11 utrpelo zranenia. Informoval o tom šéf oblasti Valentín Rezničenko. Bilancia obetí sa zvýšila po tom, čo dvaja zranení zomreli v nemocnici. V obci Marhanec, odkiaľ je hlásená väčšina obetí, bolo podľa Renička pri ostreľovaní poškodených vyše 20 bytových domov, škody utrpeli tiež dve školy, nemocnice, kultúrny dom a administratívne budovy.

10:35 Ukrajinský generálny štáb ráno vo svojej pravidelnej zvodke informoval o deviatich zničených ruských lietadlách za posledných 24 hodín. Kde a ako boli lietadlá zlikvidované nespresnil, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ukrajinské vzdušné sily na svojom facebookovom učte napísali, že sa tak stalo na ruskom vojenskom letisku Saky (rus. Saki) pri Novofedorivke (rus. Novofjodorovky) na Moskvou anektovanom polostrove Krym, ktorým predošlý deň otriasli explózie. Príčiny explózie nie sú celkom vyjasnené.

„Saky! Mínus deväť lietadiel okupantov,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti a zverejnili obrázok generálneho štábu so súpisom – podľa neho – doteraz zničenej ruskej techniky na Ukrajine. V kolónke „lietadlá“ pribudlo oproti predchádzajúcemu dňu deväť strojov. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť.

10:05 Hraničnými priechodmi v utorok (9. 8.) prešlo 2 512 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 729 mužov, 1 313 žien a 470 detí. O dočasné útočisko požiadalo 165 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 2 706 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 682 713. Počet udelených dočasných útočísk predstavuje 88 981. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny 442 250 osôb.

10:00 Vojna na Ukrajine odhalila pravdu nielen o Rusku, ale aj o Európskej únii, napísal poľský premiér Mateusz Morawiecki v komentári v britskom týždenníku The Spectator.

Ruský prezident Vladimir Putin podviedol európskych lídrov a po invázii na Ukrajinu sú v šoku, uviedol premiér Morawiecki.

„Návrat (ruského) imperializmu by nemal byť prekvapením, pretože Rusko takmer dve desaťročia pomaly znovu buduje svoju pozíciu, pod nosom Západu,“ dodal Morawiecki. Obvinil Západ, že „geopoliticky driemal“ a nevšímal si varovania Poľska. „Poľsko nemá monopol na pravdu, ale vo veci vzťahov s Ruskom sme oveľa skúsenejší než ostatní,“ doplnil poľský líder.

9:55 Podľa ukrajinských ozbrojených síl za uplynulých 24 hodín na Ukrajine padlo ďalších 160 ruských vojakov. Celkovo pri invázii podľa Kijiva prišlo o život už 42 800 príslušníkov ruskej armády. Počet zničených ruských tankov podľa Ukrajiny za uplynulý deň stúpol o 15 na 1 832 a počet zlikvidovaných obrnených transportérov vzrástol o 10 na 4 086. Ukrajinci tvrdia, že zničili aj ďalších 7 ruských delostreleckých systémov a 9 lietadiel. Rusko tak podľa Kyjiva od začiatku vojny celkovo stratilo 971 delostreleckých systémov a 232 lietadiel.

9:35 Rusko podľa britského ministerstva obrany „takmer určite" vytvorilo nové pozemné sily na nasadenie na Ukrajine. „S cieľom podporiť operácie na Ukrajine Rusko takmer určite vytvorilo novú veľkú pozemnú formáciu, a to 3. armádny zbor, ktorý má základňu v obci Mulino v Nižnonovgorodskej oblasti východne od Moskvy," uviedol britský rezort obrany v aktualizácii správy o vývoji vojny na Ukrajine.

Zbor naberá mužov do 50 rokov z takzvaných dobrovoľníckych práporov, ktorých vytvorenie predtým Kremeľ pravdepodobne nariadil jednotlivým ruským regiónom. Potenciálnym regrútom pritom po nasadení na Ukrajine armáda ponúka lákavé peňažné odmeny. Armádne zbory v Rusku zvyčajne majú 15 000 až 20 000 vojakov, ale pre Moskvu zrejme bude ťažké vybudovať skupinu v plnej sile vzhľadom na obmedzenú ochotu obyvateľov zapojiť sa dobrovoľne do bojov na Ukrajine, poznamenalo britské ministerstvo.

Ruskí velitelia podľa britského ministerstva obrany s vysokou pravdepodobnosťou naďalej čelia otázke operačných priorít, keďže chcú posilniť ofenzívu na Donbase ale zároveň aj obranu pred predpokladaným ukrajinským protiútokom na juhu.

9:09 Ruské sily okupujúce Záporožskú jadrovú elektráreň na juhovýchode Ukrajiny sa pripravujú na jej spojenie s Ruskom anektovaným polostrovom Krym a poškodzujú ju preorientovaním jej výroby elektriny, upozornila v utorok ukrajinská jadrová agentúra Enerhoatom.

Záporožská jadrová elektráreň / Záporožie / Elektráreň / Čítajte viac Enerhoatom: Rusko plánuje napojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym

8:22 Velenie ukrajinskej armády oznámilo, že Ruské sily sa snažia na východnej Ukrajine obnoviť útoky v oblasti miest Doneck a Pisky. Pokúsili sa postúpiť smerom na Avdijivku, utrpeli ale straty a stiahli sa, uviedol aj generálny štáb ukrajinskej armády. Ukrajincom sa podarilo zničiť sklad s muníciou v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti, oznámilo južné veliteľstvo ukrajinských síl.

Americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine uviedli, že Kremeľ váha, či obviniť Ukrajinu z utorkových úderov proti ruským objektom na anektovanom Kryme.

Také obvinenie by totiž vrhlo zlé svetlo na kvalitu ruskej protivzdušnej obrany. V utorok boli z ruskej leteckej základne na západe Krymu hlásené silné explózie a požiar, Ukrajina sa k útoku neprihlásila. (pravda.com.ua, understandingwar­.org, čtk)

7:35 Pri ruskom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti na stredovýchodnej Ukrajine zomrelo v noci na stredu 11 ľudí, ďalších 13 utrpelo zranenie, informoval šéf oblasti Valentyn Rezničenko.

„Tragická noc… V Nikopoľskom okrese ruská armáda zabila 11 ľudí, poranila 13,“ napísal Rezničenko. Uviedol, že Rusi na oblasť strieľali z raketometov Grad a obvinil ich, že cielene útočili v noci na obytné domy, v ktorých spali ľudia.

Desať ľudí zahynulo v obci Marhanec. Ruská raketa tam zasiahla nemocnicu. V obci Vyščetarasivka zomrela žena po tom, čo bol jej dom v dôsledku ruskej paľby „úplne zničený“.

7:19 Ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine sa má na základe iniciatívy Ruska zaoberať Bezpečnostná rada OSN. Rusko v utorok požiadalo o schôdzku najvplyvnejšieho grémia svetovej organizácie.

Schôdzka sa má uskutočniť vo štvrtok popoludní newyorského času. Bezpečnostnú radu má so stavom v jadrovej elektrárni oboznámiť riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorá sa nachádza v ukrajinskom meste Enerhodar, bola počas uplynulých niekoľkých týždňov viackrát ostreľovaná a sčasti poškodená. Kritická infraštruktúra v nej má však byť naďalej neporušená.

Rusko a Ukrajina sa z ostreľovania a poškodenia elektrárne navzájom obviňujú, mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa však doposiaľ nezávisle overiť nepodarilo. Generálny tajomník OSN António Guterres označil ostreľovanie elektrárne za „samovražedné“ a požiadal o medzinárodný prístup k zariadeniu. (dpa, tasr)

6:59 Lotyšsko oficiálne požiadalo o pripojenie sa k Ukrajine v trestnom prípade proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v súvislosti s vojenskou inváziou Moskvy, uviedlo v utorok lotyšské ministerstvo zahraničných vecí.

ESĽP v júni uviedol, že zaregistroval oficiálnu žiadosť Ukrajiny proti Rusku, čo je zriedkavý postup určený na preukázanie porušovania ľudských práv, ktorého sa Moskva dopustila od začiatku vojenskej invázie 24. februára. Žiadosť Kyjeva sa týka „obvinení zo strany ukrajinskej vlády z masívneho a flagrantného porušovania ľudských práv, ktorých sa dopustila Ruská federácia pri svojich vojenských operáciách na území Ukrajiny od 24. februára 2022,“ uviedol vtedy súd.

V prípade, že ESĽP akceptuje v pondelok podanú žiadosť Rigy, Lotyšsku bude priznaný štatút tretej strany. „Je to prvýkrát, čo Lotyšsko uplatnilo svoje práva podľa článku 36 dohovoru o ľudských právach intervenovať ako tretia strana v prebiehajúcom medzinárodnom súdnom prípade,“ uviedlo lotyšské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení a dodalo, že toto opatrenie sa využíva len za „veľmi zriedkavých okolností“.

Tie sú podľa ministerstva „zvyčajne v situáciách, keď existujú vážne obavy zo systematického a pokračujúceho porušovania ľudských práv vrátane masových zverstiev a porušovania ľudských práv počas ozbrojených konfliktov“.

Lotyšská bezpečnostná služba začala 15. marca trestné vyšetrovanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine s odvolaním sa na články lotyšských zákonov o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti, ktoré nemajú územné obmedzenie.

Po príchode do Lotyšska sú ukrajinskí utečenci informovaní, že majú právo svedčiť o tom, čoho boli svedkami počas ruskej invázie, ak je ich skúsenosť relevantná pre vyšetrovanie trestného činu. Za prvé štyri mesiace vyšetrovania vypovedalo najmenej 49 utečencov a za obete boli uznaní dvaja občania Ukrajiny. (afp, tasr)

6:00 Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Moskvou anektovaný Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme,“ povedal Zelenskyj v svojom pravidelnom videopríhovore.

„Región Čierneho mora nikdy nebude bezpečný, kým bude Krym okupovaný,“ upozornil ukrajinský prezident. „Nebude stabilný a trvalý mier v mnohých krajinách na pobreží Stredozemného mora dovtedy, kým bude Rusko schopné využívať náš polostrov ako vojenskú základňu. Táto vojna Ruska proti Ukrajine a celej slobodnej Európe začala Krymom a musí Krymom aj skončiť – s jeho oslobodením,“ vyhlásil Zelenskyj.

Na Kryme došlo v utorok k explóziám na tamojšej ruskej vojenskej základni Novofedorivka. Ich príčina bola spočiatku nejasná a vláda v Kyjeve sa k zodpovednosti za ne neprihlásila. Denník The New York Times však informoval, že ukrajinská armáda zaútočila na významnú ruskú leteckú základňu nešpecifikovanými zbraňami. Ruské ministerstvo obrany trvalo na tom, že výbuchy neboli spôsobené ostreľovaním.

VIDEO: Výbuchy na Kryme pri ruskej leteckej základni.

Video

Krym je pod nadvládou Moskvy od roku 2014, kedy ho Rusko anektovalo. Tento ukrajinský polostrov je ruskými turistami obľúbená dovolenková destinácia a na jednom z videozáznamov z utorka je zrejme vidieť, ako návštevníci utekajú z jednej z tamojších pláží, pričom v pozadí je vidieť stúpať hustý dym. Svedkovia agentúre Reuters uviedli, že počuli najmenej 12 explózií, ktoré sa začali približne o 15.20 h miestneho času (14.20 h SELČ). (dpa, reuters, tasr, bbc.com)

5:55 Séria výbuchov na ruskej leteckej základni na Krymskom polostrove mohla byť dielom partizánskych sabotérov, povedal poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Zároveň naznačil, že možnou príčinou utorkových explózií, ktoré si vyžiadali jednu obeť a ďalších osem zranených, mohla byť aj nekompetentnos­ť Ruska.

Kyjev poprel akúkoľvek zodpovednosť za incident, ku ktorému došlo na leteckej základni Novofedorivka hlboko na území okupovanom Ruskom. Na videozáznamoch, ktoré v utorok kolovali na sociálnych sieťach, bolo vidieť rozsiahle oblaky dymu.

Podoľak na otázku internetovej televízie Dožď, či je Kyjev za výbuchy zodpovedný, odpovedal: „Samozrejme, že nie. Čo s tým máme spoločné?“ „Ľudia, ktorí žijú pod okupáciou, rozumejú tomu, že sa táto okupácia blíži ku koncu,“ dodal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 a vo februári tohto roka ho využilo pri spustení vojenskej ofenzívy na Ukrajinu, je obľúbenou dovolenkovou destináciou pre mnoho Rusov. Ruské ministerstvo obrany trvalo na tom, že výbuchy neboli spôsobené ostreľovaním. (reuters, tasr)

krym Čítajte viac 167. deň: Na Kryme Rusom vybuchol sklad munície, Moskva hovorí o nehode

© Autorské práva vyhradené

965 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine