179. deň: Zelenskyj čaká od Rusov niečo škaredé na Deň nezávislosti, Šojgu pochválil Kinžaly

Volodymyr Zelenskyj vyzýva Ukrajincov, aby boli ostražití. Na Deň nezávislosti Ukrajiny, ktorý bude v stredu, očakáva od Rusov niečo zlé.

21.08.2022 06:25 , aktualizované: 22:00
vojna na Ukrajine, Kyjev, zničené ruské vozidlá Foto: ,
Ľudia v sobotu 20. augusta 2022 v ukrajinskom Kyjeve na ulici, kde sú vystavené zničené ruské vojenské vozidlá.
debata (416)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 179. deň
  • Výbuch auta pri Moskve zabil dcéru ruského nacionalistického ideológa Dugina
  • Šéfa regionálnej správy SBU pre strednú Ukrajinu našli mŕtveho
  • Zelenskyj sa obáva, že Rusi spravia niečo zlé počas dňa nezávislosti
  • Z ukrajinských prístavov vyplávali štyri nákladné lode s obilím

VIDEO: Aj Kyjev má svoje vojnové ‚trofeje‘. Vystavuje ukoristené ruské zbrane.

Video

22:00 Pred nemeckým kancelárom Scholzom sa v nedeľu počas dňa otvorených dverí v sídle nemeckej vlády vyzliekli dve aktivistky, nápisom na hrudi žiadali zavedenie embarga na dovoz ruského plynu. Sankcie proti Rusku, vrátane tých na obmedzenie dovozu surovín, sú súčasťou reakcie Západu na napadnutie Ukrajiny Ruskom.

21:10 Lídri Británie, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov v nedeľnom telefonáte „zdôraznili svoj pevný záväzok podporovať Ukrajinu zoči voči ruskej vojenskej invázii“ a vyzvali tiež na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne okupovanej ruskými silami.

Záporožská elektráreň Čítajte viac Západní lídri apelovali na zaistenie bezpečnosti v okolí Záporožskej elektrárne

20:23 V dôsledku sobotného ostreľovania ukrajinského mesta Voznesensk utrpelo zranena 14 civilistov, píše portál Nexta.

19:00 Občania Česka môžu Ukrajine poslať 1968 českých korún (80 eur) na boj proti ruskej invázii, čo je pripomienkou na vpád vojsk Varšavskej zmluvy do Československa z 21. augusta 1968. Česi túto sumu posielajú na už existujúci účet ukrajinského veľvyslanectva v Českej republike, ktorý vznikol na podporu Ukrajiny vo vojne. Používajú pri tom špeciálny variabilný symbol.

„Aj počas víkendu na náš účet chodia desiatky a desiatky príspevkov v hodnote 1968 korún, ďakujeme, českí priatelia!“ napísalo na Twitteri ukrajinské veľvyslanectvo.

Československú socialistickú republiku (ČSSR) obsadili v noci na 21. augusta 1968 vojská Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a Bulharska. Invázia bola najväčšou ozbrojenou akciou v Európe od konca druhej svetovej vojny. Počet obetí spojených s inváziou a prítomnosťou sovietskych vojsk sa odhaduje na viac ako 400. (tasr/reuters)

17:50 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorý je bratom primátora Kyjeva, varoval pred jadrovou katastrofou v súvislosti s bojmi okolo Záporožskej jadrovej elektrárne nachádzajúcej sa v meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. „Svet si musí uvedomiť, že ak (jadrová elektráreň) vybuchne, bude tu Fukušima alebo Černobyľ viacnásobných rozmerov,“ upozornil Kličko pripomínajúc jadrové katastrofy z minulosti. „To sa nesmie stať,“ apeloval v nedeľnom rozhovore pre britskú stanicu Times Radio.

Túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili ruské jednotky v marci a viackrát sa stala cieľom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva. Doteraz v nej pracujú ukrajinskí technickí odborníci, i keď v plnej prevádzke sú iba dva zo šiestich reaktorov. Kličko uviedol, že streľba naďalej pretrváva a nie je jasné, či sú ukrajinskí experti, ktorí sú tam prítomní, v bezpečí.

Čo sa týka možnosti mierových rokovaní medzi Kyjevom a Moskvou, Kličko uviedol, že Rusko musí najprv úplne stiahnuť svoje jednotky z územia Ukrajiny. „Od roku 2014 bojujeme za našu územnú celistvosť a za to, aby sme smeli byť súčasťou slobodného sveta a Európskej únie,“ povedal. (tasr/dpa)

17:13 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu počas dňa otvorených dverí vlády v Berlíne vyhlásil, že Severoatlantická aliancia nebola pre Rusko nikdy hrozbou a šéf Kremľa Vladimir Putin rozpútal vojnu na Ukrajine z „absolútne absurdných“ dôvodov.

Scholz Čítajte viac Scholz: NATO pre Rusko nikdy nebolo hrozbou. Putin rozpútal vojnu z absolútne absurdných dôvodov

15:36 Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz poprel tvrdenie spravodajského portálu Politico, podľa ktorého šesť najväčších krajín EÚ vrátane Poľska „v júli neposkytlo Ukrajine žiadne prísľuby novej vojenskej pomoci“.

„Poľsko spolu s USA a Britániou už odovzdalo Ukrajine najväčšiu vojenskú pomoc a naďalej v tom pokračuje,“ uviedol Skurkiewicz v rozhovore pre agentúru PAP zverejnenom v nedeľu. Dodal, že „táto pomoc je trvalá, nepretržitá a multidimenzio­nálna“.

Portál Politico pred niekoľkými dňami napísal, že šesť najväčších európskych krajín v júli Ukrajine neponúklo žiadne dvojstranné záväzky týkajúce sa vojenskej pomoci. Politico konštatuje, že od konca februára, keď sa začala ruská invázia na Ukrajinu, ide o vôbec prvý mesiac bez nového prísľubu vojenskej pomoci od Západu. (tasr)

14:29 Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že v prístavnom meste Odesa na juhu Ukrajiny zničilo muničný sklad. Mali v ňom byť rakety pre systém HIMARS americkej výroby a ďalšie protilietadlové zbrane západnej výroby. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

Zničené boli podľa Moskvy aj dve húfnice M777 v bojových pozíciách v Chersonskej oblasti a sklad pohonných hmôt s viac ako 100 tonami nafty v Záporožskej oblasti. Televízii Sky News sa nepodarilo tvrdenia ruského ministerstva overiť z nezávislých zdrojov.

Medzitým ukrajinskí predstavitelia informovali, že v noci na nedeľu ruská armáda pokračovala v ostreľovaní oblastí na východe a juhu Ukrajiny. (tasr)

13:40 Ruské invázne jednotky útočia v smere na Mykolajiv a majú čiastočný úspech. Obsadili južný okraj obce Blahodatne, boje pokračujú. Vo svojej rannej operačnej zvodke to uviedol ukrajinský generálny štáb. Blahodatne sa nachádza asi 50 kilometrov od Mykolajivu, ktorý je pod kontrolou ukrajinských síl. Velenie ukrajinských síl ďalej hlási ruské útoky aj na ďalších miestach frontu, niekde sa ich podľa neho ukrajinským vojakom podarilo odraziť.

Nepriateľ sa snaží pokračovať v útočných operáciách v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb. Útočia podľa neho napríklad v miestach, kde sa nachádzajú obce Pisky alebo Marjinka, kde pokračujú boje. Ruské jednotky podľa neho podnikli ofenzívu v smere na Berestove a Ivano-Darjivku, ktoré ležia medzi Lysyčanskom a Bachmutom.

V Charkovskej oblasti sa podľa neho ruské jednotky pokúsili podniknúť útočné operácie okolo obcí Bražkivka, Sulyhivka a Nova Dmytrivka, ktoré sa nachádzajú pri hraniciach s Doneckou oblasťou. „Utrpeli straty a stiahli sa,“ tvrdí ukrajinský štáb. Na ďalších miestach frontu ukrajinské ozbrojené sily hlásia ruské ostreľovanie alebo letecké útoky.

13:18 Riaditeľa jednej z regionálnych správ ukrajinskej tajnej služby SBU našli v sobotu večer mŕtveho v jeho byte v meste Kropyvnyckyj v strednej časti Ukrajiny. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra, ktorá dodala, že Olexandr Nakonečnyj mal na tele strelné poranenie.

Prípadom sa zaoberá polícia. Miestny politik Andrij Lavrus v statuse v aplikácii Telegram napísal, že Nakonečnyj sa zastrelil sám. AFP však dodala, že túto informáciu nateraz nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Nakonečnyj viedol oddelenie SBU pre Kirovohradskú oblasť od januára roku 2021.

V júli tohto roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcie šéfa SBU svojho priateľa z detstva Ivana Bakanova. Tento svoj krok Zelenskyj zdôvodnil tým, že Bakanov neurobil dosť pre to, aby SBU zbavil proruských špiónov a kolaborantov. Zelenskyj avizoval, že v SBU sa uskutoční personálny audit. AFP dodala, že v posledných mesiacoch bolo zo služby v SBU prepustených niekoľko vysokopostavených úradníkov. (tasr)

12:20 Turecko v nedeľu oznámilo, že z prístavov Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny vyplávali ďalšie štyri lode s obilím, informovala britská spravodajská televízia Sky News. Turecké ministerstvo v statuse zverejnenom v aplikácii Twitter spresnilo, že ukrajinský prístav Čornomorsk opustili v nedeľu dve lode a ďalšie dve vyplávali z prístavov Odesa a Pivdennyj.

Počet lodí, ktoré opustili ukrajinské čiernomorské prístavy od začiatku ruskej invázie, sa tak zvýšil na 31, konštatovala televízia Sky News. Turecké ministerstvo súčasne dodalo, že v nedeľu sa v Turecku inšpekcii podrobí jedna loď, ktorá priplávala z Ukrajiny, a päť lodí smerujúcich do tejto krajiny.

11:36 Vďaka ukrajinským hackerom Prvý kanál ruskej ruskej televízie v sobotu pre divákov na území Ruskom anektovaného Krymu odvysielal krátky príhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom v nedeľu britská stanica BBC. Centrum pre strategickú komunikáciu (StratCom) ozbrojených síl Ukrajiny na svojom telegramovom kanáli zverejnilo časť prezidentovej výzvy. (tasr)

Zelenskyj v nej hovorí: „Nech si každý ruský predstaviteľ, ktorý sa zmocnil územia nášho milovaného Krymu, pamätá, že na tejto zemi pre neho nebude mier.“ Vo videu sa objavia aj ukrajinské a krymskotatárske vlajky, pričom znie pieseň Ukrajina si ty od ukrajinskej speváčky Tiny Karoľ.

BBC pripomenula, že v posledných týždňoch došlo na polostrove anektovanom Ruskom v roku 2014 k výbuchom na vojenskom letisku pri meste Saki a v muničných skladoch pri meste Džankoj. Protivzdušná obrana na rôznych miestach Krymu bola v posledných dňoch aktivovaná aj niekoľkokrát denne a úrady dosadené Ruskom hlásili nálezy trosiek ukrajinských bezpilotných lietadiel.

10:22 Ruská armáda použila hypersonickú strelu Kinžal počas špeciálnej operácie na Ukrajine trikrát. Informoval o tom podľa ruskej agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu.

„Počas špeciálnej vojenskej operácie sme ho použili trikrát. A trikrát ukázal svoje vynikajúce vlastnosti,“ povedal Šojgu v rozhovore pre televízny kanál Rossija-1. Podľa ministra obrany žiadna podobná raketa na svete nemá také vlastnosti ako Kinžal. „V skutočnosti nikto iný nemá takú raketu: hypersonickú, s takou rýchlosťou a s takými priebojnými schopnosťami. Nie je možné ju odhaliť ani zachytiť,“ uviedol a dodal, že ju používajú na zasiahnutie osobitne dôležitých cieľov.

VIDEO: Rusi majú aj hypersonickú raketu Zirkón. Jej test na videu Ministerstva obrany RF.

Video

9:40 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v sobotu na vstupe na Slovensko 3 824 osôb. Z toho bolo 828 mužov, 2151 žien a 845 detí. O dočasné útočisko požiadalo 9 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 4057 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 10 policajtov, 7 hasičov, 80 colníkov, 84 vojakov, 11 dobrovoľníkov a 7 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo viac ako 719-tisíc osôb, udelených bolo spolu 90 377 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali doteraz vyše 481-tisíc osôb.

7:00 Pri explózii auta neďaleko Moskvy v sobotu zomrela dcéra ruského prokremeľského ideológa Alexandra Dugina Darja Duginová. Informoval o tom v nedeľu server BBC News. Ten s odvolaním sa na ruské médiá uviedol, že pravdepodobne išlo o cielený útok a že v tom istom aute mal sedieť aj samotný Dugin.

Rusko Duginová auto výbuch rusko Čítajte viac Ideológovi vojny zabili dcéru. Terčom mal byť on

6:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer varoval Ukrajincov, aby boli v nadchádzajúcom týždni pri príprave osláv Dňa nezávislosti ostražití, informovala agentúra Reuters.

Zelenskyj v nočnom video príhovore povedal, že Ukrajinci nesmú dovoliť Moskve, aby medzi nimi „šírila malomyseľnosť a strach“, keď si budú pripomínať 31. výročie nezávislosti od sovietskej nadvlády.

„Všetci si musíme uvedomiť, že tento týždeň by sa Rusko mohlo pokúsiť urobiť niečo obzvlášť škaredé, niečo obzvlášť kruté,“ povedal Zelenskyj pred výročím Dňa nezávislosti, ktorí Ukrajinci oslavujú 24. augusta, kedy zároveň uplynie šesť mesiacov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Po šiestich mesiacoch vojny proti Rusku majú Ukrajinci byť načo hrdí, povedal tiež Zelenskyj. Poďakoval sa všetkým, ktorí bojujú alebo Ukrajinu inak podporujú. Ukrajinci podľa neho už dokázali, že sú neporaziteľní.

„Za víťazstvo Ukrajiny musíme bojovať, je toho ešte veľa, čo musíme urobiť. Musíme vytrvať a bohužiaľ zniesť ešte veľa bolesti, "povedal Zelenskyj. Vyzval na súdržnosť a solidaritu. "Je dôležité ani na okamih neustúpiť nepriateľskému tlaku, neukázať slabosť,“ dodal.

„Tento rok je vo vzduchu na Kryme cítiť, že tamojšia (ruská) okupácia je dočasná a Ukrajina sa vracia,“ povedal prezident.

416 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine