Armáda nemá vybavenie a Putin otvára atrakcie. Šéfa Kremľa kritizujú vlastní

Ruský prezident Vladimir Putin čelí nielen ukrajinskej protiofenzíve v Charkovskej oblasti, odkiaľ sa urýchlene sťahujú ruské jednotky, ale aj kritike od svojich najväčších podporovateľov, píše The New York Times (NYT). Proruské kanály na Telegrame v posledných dňoch opakovane kritizujú Kremeľ, ktorý podľa nich namiesto pomoci na fronte organizuje pompézne oslavy v Moskve alebo jednoducho iba neinformuje o svojich zlyhaniach na bojisku.

12.09.2022 13:30
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (41)

Rozčúlenie proruských blogerov ukázalo, že aj keď sa Putin úspešne zbavil takmer celej liberálnej a prodemokratickej opozície na domácej scéne, stále mu hrozí kritika od konzervatívneho krídla, píše NYT. Ukrajina v uplynulých dňoch začala protiofenzívu na severovýchode krajiny v Charkovskej oblasti, kde podľa pozorovateľov postupuje míľovými krokmi. Kyjev znovu dobyl Balakliju, Izium aj Kupjansk, teda pre Moskvu strategicky významné mestá, cez ktoré prechádzala zásobovacia línia pre front na Donbase.

VIDEO: Zelenskyj má darček od Krakena. Vlajku nad Balaklijou
Video
Zelenskyj má darček od Krakena. Vlajku nad Balaklijou.

„Väčšina z (proruských blogerov) je v šoku a nemysleli si, že by k tomu mohlo dôjsť,“ uviedol Dmitrij Kuznec zo serveru Meduza. „Myslím si, že je väčšina z nich naozaj naštvaná,“ dodal.

Hojne sledovaní proruskí blogeri na Telegrame, ktorý na rozdiel od Facebooku či Instagramu funguje v Rusku bez obmedzení, podporujú oficiálny postoj Kremľa, podľa ktorého ruskí vojaci na Ukrajine bojujú proti „nacistom“. Niektorí blogeri – často pôsobiaci na bojisku s ruskými vojakmi – však poskytujú podrobnejšie a podľa analytikov aj presnejšie informácie o situácii na fronte ako ruské úrady. Ruské ministerstvo obrany podľa proruských kanálov Ukrajincov podceňuje a neinformuje o zlyhaní svojich jednotiek.

vojna na Ukrajine, Charkov, hasiči Čítajte viac 201. deň: Ukrajinci dobyli aj Izium a zajali množstvo ruských dôstojníkov

Ak bude ruská armáda zľahčovať svoje neúspechy, Rusi „prestanú veriť ministerstvu obrany, a čoskoro aj celej vláde,“ povedal svojim 2,3 miliónom sledujúcich jeden z blogerov Jurij Podoliak.

VIDEO: Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu
Video
Ukrajinci majú od Američanov super presnú muníciu.

Obzvlášť hlasnú kritiku na sieťach si vyžiadalo Putinovo sobotňajšie otvorenie nového ruského kolesa v Moskve. Spravodajstvo štátnych ruských médií bolo v ostrom kontraste s informáciami na Telegrame, kde sa na ukrajinských aj proruských kanáloch objavovali správy o rýchlom postupe Kyjeva v Charkovskej oblasti a úteku ruských jednotiek z okupovaného územia.

„Pre ľudí je dôležité, aby si dokázali oddýchnuť s rodinou a priateľmi,“ hovoril medzitým Putin v Moskve k otvoreniu 140 metrov vysokej, „jedinečnej“ atrakcie.

„Usporiadali sviatok za miliardy,“ napísal v sobotu jeden proruský blogger v široko zdieľanom príspevku. „Armáda nemá žiadne termokamery, žiadne nepriestrelné vesty, žiadne prieskumné vybavenie, žiadne lekárničky,“ rozčuľoval sa blogger a podotkol, že súčasná situácia na fronte je pre ruské sily zlyhaním.

vojna na Ukrajine Čítajte viac Ruská porážka pri Charkove znamená obrat vo vojne. Putin riskuje, že sa dopustí smrtiacej chyby

V dôsledku neschopnosti ruského ministerstva obrany priznať zlyhanie „sa rúca ruský informačný priestor,“ napísal v správe americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Oficiálne médiá ponúkajú Rusom širokú škálu zmätených vysvetlení situácie na fronte, napríklad že ruské sily bojujú proti celému „kolektívnemu Západu“, alebo zľahčujú význam Ukrajinou narušených zásobovacích línií.

ISW sa tiež zmieňuje o odpore proruských blogerov a ruských nacionalistov vo svetle súčasného vojenského úspechu Ukrajiny. Mlčanie ruského ministerstva obrany je „zradou vojakov, ktorí bojovali a stále bojujú“ na Ukrajine, napísal jeden z nich.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine