Vyšetrovatelia OSN: Rusi na Ukrajine spáchali vojnové zločiny

Vyšetrovatelia OSN uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovanie civilných oblastí, niekoľko popráv, mučenie a sexuálne násilie, informuje agentúra AFP. Boli aj znásilňované, mučené a protizákonne zadržiavané deti. Vyšetrovacia komisia sa bude zaoberať aj tvrdeniami o nútených prepravách a adopciách detí. Pri ústnom predstavení prvých záverov komisie o tom informoval jej predseda Erik Möse.

23.09.2022 11:41
Izjum / Masové hroby / Foto: ,
Policajný vyšetrovateľ spisuje protokol počas exhumácie tiel v lese neďaleko východoukrajinského Iziumu 17. septembra 2022
debata (74)

„Na základe zhromaždených dôkazov komisia dospela k záveru, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny,“ povedal Möse Rade OSN pre ľudské práva pri prvej bilancii bombardovania civilných oblastí, vrážd, mučenia, zlého zaobchádzania a sexuálneho násilia po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu.

Pictures of the Week-Global-Photo Gallery Čítajte viac Expert: Buča? Ruská armáda je ešte brutálnejšia, ako bola v minulosti

Nór, ktorý predtým predsedal Tribunálu OSN pre vojnové zločiny spáchané v Rwande, hovoril aj o prípadoch, pri ktorých boli na Ukrajine „znásilňované, mučené a nelegálne zadržiavané deti“. Möse zdôraznil, že komisia je pri svojej práci nezávislá a nestranná. Uviedol aj dva prípady zlého zaobchádzania s ruskými vojakmi.

Ukrajinský vojak používa detektor kovov na...
Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...
+3Oleg Kotenko, komisár pre otázky osôb...

Rusko sa na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva nezúčastnilo. S vyšetrovacou komisiou, ktorá bola zriadená v marci, odmieta spolupracovať.

Ukrajina Izium hrob masový Čítajte viac Pri Iziume našli v masovom hrobe stovky ľudí, niektorých umučených

Predbežná ústna správa sa opierala o vyšetrovanie v Kyjeve, Černihive, Charkove a Sumách, kde zástupcovia komisie navštívili spolu 27 miest a hovorili s viac ako 150 obeťami a svedkami.

Rusko Ukrajina vojna Charkov uarus Čítajte viac Poľský server: Ako si obyčajní Rusi ospravedlňujú vojnu proti Ukrajine
74 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #OSN #vojnové zločiny #vojna na Ukrajine