Putin k útokom: Toto je odveta za Krym. Zelenskyj: Ukrajinu nezlomia

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že rozsiahle údery naprieč ukrajinským územím sú odvetou za "teroristické útoky" proti Rusku vrátane sobotňajšieho poškodenia strategického Kerčského mosta na anektovaný Krym. Strely dlhého doletu podľa neho zasiahli ukrajinské energetické, vojenské a komunikačné zariadenia. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že zasiahlo všetky stanovené infraštruktúrne a vojenské ciele.

10.10.2022 12:52 , aktualizované: 14:30
debata (191)

Ukrajinskými mestami od východu na západ krajiny vrátane Kyjeva v pondelok dopoludnia v niekoľkých vlnách otriasli výbuchy. Podľa agentúry Reuters išlo o najväčší koordinovaný útok na ukrajinské územie od prvých týždňov ruskej invázie. Ukrajinské úrady hlásia mŕtvych a zranených a výpadky v energetickej sieti, v Kyjeve podľa nich aj zábery na sociálnych sieťach rakety dopadli okrem iného na budovu filharmónie, múzea, ale aj detské ihrisko.

Viacero explózií bolo po niekoľkých mesiacoch...
Na snímke zničené autá po ruskom útoku v Kyjeve...
+14Hasiči zasahujú na mieste ruského útoku v...

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že útoky sú súčasťou špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu. Na tlačovom brífingu odkázal novinárov s otázkami na ministerstvo obrany.

„Ruské ozbrojené sily dnes masívne zaútočili presnými strelami s dlhým doletom na ciele vojenského velenia, komunikácie a energetickú sieť Ukrajiny. Účel útoku bol splnený. Všetky určené objekty boli zasiahnuté,“ povedal následne hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

VIDEO: Krymský most horí, cesta sa prepadla
Video

„Je jasné, že ukrajinské tajné služby nariadili, zorganizovali a vykonali teroristický útok s cieľom zničiť kľúčovú civilnú infraštruktúru,“ povedal Putin k útoku na Kerčský most. Kyjev sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásil, ale napríklad denník The New York Times s odvolaním sa na anonymného ukrajinského predstaviteľa cez víkend napísal, že výbuch na moste bol prácou ukrajinských tajných služieb.

„Ak budú pokusy o vykonanie teroristických útokov na našom území pokračovať, Rusko tvrdo odpovie v miere, ktorá bude zodpovedať hrozbe namierenej na Ruskú federáciu,“ povedal podľa agentúry TASS Putin na stretnutí s členmi ruskej bezpečnostnej rady.

VIDEO: Obhliadka škôd na Krymskom moste po výbuchu
Video

Ruským cieľom musí byť „úplné odstránenie ukrajinského politického režimu“, povedal podpredseda bezpečnostnej rady a ruský expremiér a exprezident Dmitrij Medvedev. Súčasná ukrajinská vláda podľa neho bude vždy pre Rusko „predstavovať stálu, priamu a jasnú hrozbu“.

„Odohrala sa prvá epizóda. Ďalšia bude nasledovať,“ dodal k ruskému útoku Medvedev.

Zelenskyj: Rusko útočí na energetickú infraštruktúru a proti civilistom

Rozsiahle ruské útoky, ktoré v pondelok ráno zasiahli mestá po celej Ukrajine, si vyžiadali mŕtvych a zranených, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Poplašné sirény sa rozozneli po celej krajine, výbuchy hlásia mestá od Ľvova po Charkov vrátane metropoly Kyjev. Cieľom úderov je podľa Zelenského energetická infraštruktúra aj ľudia.

Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. V Kyjeve sa prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl. Podľa Zalužného ruská strana k úderom okrem rakiet použila tiež letectvo a bezpilotné stroje.

„Snažia sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme. Úplne. Zničiť našich obyvateľov, ktorí spia doma v Záporoží. Zabiť ľudí na ceste do práce v Dnipre a v Kyjeve,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom na Telegrame. „Bohužiaľ, sú mŕtvi a zranení,“ dodal prezident a vyzval Ukrajincov, aby zostali v krytoch a dávali na seba aj svojich blízkych pozor.

„Jedinou stratégiou (ruského prezidenta Vladimira) Putina je terorizovať mierumilovné ukrajinské mestá, ale Ukrajinu nezlomia. Je to aj jeho odpoveď všetkým tým, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri: Putin je terorista, ktorý rokuje s pomocou rakiet,“ napísal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

Ukrajina Kyjev uarus raketový útok Rusko Čítajte viac 229. deň: Rusi ostreľovali Kyjev a ďalšie veľké mestá. Nemci posielajú prvý protivzdušný systém

Kuleba bol ráno v Keni, jednej zo zastávok svojej cesty po Afrike, pri ktorej už navštívil Senegal, Pobrežie Slonoviny a Ghanu. Teraz oznámil, že svoju cestu prerušil. „Od skorého rána som v neustálom kontakte s partnermi, aby sme koordinovali ráznu odpoveď na ruské útoky,“ uviedol Kuleba. Dodal, že hovoril s kanadskou ministerkou zahraničia Melanie Jolyovou a so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Çavuşogluom. Ten podľa Kulebu ruský útok tvrdo odsúdil. „Koordinujeme úsilie, aby sme zmobilizovali ráznu odpoveď v rámci Valného zhromaždenia OSN,“ uviedol Kuleba.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára, v posledných mesiacoch však ukrajinské sily prešli do úspešnej protiofenzívy na juhu a severovýchode krajiny.

Silná explózia v sobotu poškodila Kerčský most, ktorý Rusko vystavalo ako svoju spojnicu s nelegálne anektovaným Krymským polostrovom.

krymsky mos Čítajte viac Krymský most: Symbol Putinových anexií, plány mali nacisti, komunisti i Mikuláš II.

Rusko zasiahlo energetickú infraštruktúru vo Ľvovskej, Dnepropetrovskej, Vinnyckej, Ivano-Frankivskej, Kyjevskej, Chmelnyckej, Záporožskej, Charkovskej, Žytomyrskej a Kirovohradskej oblasti, uviedol vo vyhlásení Zelenskyj.

„Chcú paniku a chaos, chcú zničiť našu energetickú sieť. Sú zúfalí,“ dodal prezident.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin je terčom kritiky ruských nacionalistov

Sériu najmenej piatich explózií hlásili ľudia z Dnipra, štvrtého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho v centrálnej časti krajiny. Podľa svedkov v meste horí a nad domy stúpa dym. Podľa agentúry Unian rakety dopadali hlavne na tamojšie predmestie.

Najmenej tri rakety dopadli podľa starostu Ihora Terechova na východoukrajinský Charkov. Strely zasiahli energetickú infraštruktúru a v niektorej časti mesta sú bez prúdu a bez vody. Explózie sa ozvali v Konotope v Sumskej oblasti, kde oblasťou správa vyzvala obyvateľov, aby o dopadoch neinformovali na sieťach, napísala agentúra Unian. Naprieč oblasťami nefunguje elektrina.

Explózie zneli tiež vo Ľvovskej oblasti na opačnej strane krajiny a v tamojšej metropole Ľvov, kde podľa svedkov útok spôsobil masívny výpadok prúdu. Výbuchy potvrdil starosta mesta Andrij Sadovyj.

Výbuchy, zrejme spôsobené raketovými útokmi, hlásili ľudia tiež zo Žytomyru, Chmelnyckého a Ternopilu, miest ležiacich v západnej časti Ukrajiny. Podľa miestnych médií v niektorých štvrtiach v Chmelnyckom nefunguje elektrina.

Explózie otriasli podľa svedkov tiež juhoukrajinským prístavom Odesa, odkiaľ sa objavili informácie o použití bezpilotných lietadiel. Ukrajinská obrana zostrelila niekoľko striel mieriacich na Kryvyj Rih a výpadky prúdu i explózie hlásia z Poltavy.

Starosta mesta Buča pri Kyjeve Anatolij Fedorčuk podľa denníka informoval, že protivzdušná obrana metropoly zostrelila minimálne šesť ruských striel.

191 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #výbuch na Krymskom moste