Rusom dochádza munícia. Putin robí strategické chyby, tvrdia Briti

Rusku vo vojne na Ukrajine čoraz väčšmi dochádza munícia, vyplýva z najnovších odhadov britských tajných služieb, ktoré zverejnili v utorok.

11.10.2022 12:26
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin na fotografii z 3. októbra.
debata (149)

„Vieme – a vedia to aj ruskí vojnoví velitelia – že im dochádza vybavenie a munícia,“ uviedol riaditeľ britskej tajnej služby GCHQ Jeremy Fleming. Vyplýva to zo zverejneného prepisu Flemingovho vyjadrenia, z ktorého citovala stanica BBC.

VIDEO: Toto spôsobili ruské raketové útoky na ukrajinské mestá
Video

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho robí nesprávne úsudky a dopúšťa sa strategických chýb. Podľa Fleminga je navyše už aj ruskému ľudu jasné, aké dôsledky má „vojna, ktorú si sám Putin vybral“, pre nich samotných vo vlastnej krajine. Patria k nim napríklad obmedzené možnosti vycestovať a len nepatrný prístup k moderným technológiám v dôsledku sankcií zo strany Západu.

Generál Sergej Surovikin Čítajte viac Putin poslal proti Zelenskému surovca. Zachráni Rusov generál, ktorý zbombardoval Sýriu?

Vymenovanie nového veliteľa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ruského generála Sergeja Surovikina, je podľa britskej tajnej služby zrejme pokusom zlepšiť zrealizovanie ruských útokov na Ukrajine.

Míňajú sa priatelia, je zúfalý

„Domnievame sa, že Rusku sa míňa munícia a celkom určite sa mu míňajú priatelia… V dôsledku vyhlásenia mobilizácie sme videli, že sa mu míňajú vojaci. Takže sa domnievam, že odpoveď je jasná. Rusko a ruskí velitelia sú znepokojení stavom svojej vojenskej mašinérie,“ citovala Fleminga stanica BBC.

„Slovo, ktoré by som použil, je ‚zúfalý‘. Toto zúfalstvo môžeme pozorovať na viacerých úrovniach vo vnútri ruskej spoločnosti i vo vnútri ruskej vojenskej mašinérie,“ dodal.

vojna na Ukrajine, Kyjev, hasiči Čítajte viac 230. deň: Rusko pokračuje v útokoch, Američania posielajú systémy NASAMS

Na otázku o možnosti využitia jadrových zbraní zo strany Ruska na Ukrajine Fleming odpovedal, že by to bola „katastrofa“.

Britský rezort obrany od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu denne zverejňuje informácie o priebehu vojny s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb. Moskva v tejto súvislosti vyčíta Londýnu cielenú dezinformačnú kampaň.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine