248. deň: Drony v Sevastopole poškodili ruskú loď, Moskva viní z útoku Ukrajinu i Britániu

Útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na Čiernomorskú flotilu v krymskom prístave Sevastopoľ bol najväčší od začiatku takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Uviedol to Ruskom dosadený guvernér Sevastopoľa Michail Razvožajev. Ministerstvo obrany v Moskve v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie o "teroristickom" útoku na ruské lode, z ktorých jedna podľa vyhlásenia utrpela menšie škody.

29.10.2022 05:55 , aktualizované: 19:23
debata (295)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 248. deň
  • Ukrajinská armáda: Rusko napriek mobilizácii nenapreduje
  • Kľúčová cesta v Donbase je podľa armády už opäť pod kontrolou Ukrajiny
  • Rusko pozastavuje účasť na dohode o vývoze obilia z Ukrajiny
  • Z Ukrajiny ušlo doposiaľ 14,3 milióna ľudí, ďalších viac než sedem miliónov je vnútorne vysídlených

VIDEO: Výcvik mobilizovaných ruských vojakov.

Video

19:22 Rusko „oficiálne neoznámilo“ Turecku, že odstupuje od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Povedal to v sobotu nemenovaný predstaviteľ tureckých bezpečnostných síl, informuje agentúra AFP.Predmetnú dohodu totiž Moskve s Kyjevom sprostredkovali práve Turecko a Organizácia Spojených národov.

Rusko o svojom stiahnutí z tejto dohody, ktorej platnosť mala vypršať 19. novembra, dosiaľ oficiálne neupovedomilo ani OSN. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poľanskij však už medzičasom informoval, že sa to Moskva chystá spraviť ešte v priebehu soboty, uvádza spravodajská stanica CNN.

„Po pokuse o útok ukrajinského bezpilotného lietadla proti ruským vojenským lodiam zaisťujúcim bezpečné fungovanie obilnej dohody, ktorý sa podľa údajov ruského ministerstva obrany uskutočnil s pomocou Spojeného kráľovstva, pozastavuje Rusko účasť na tejto dohode,“ uviedol Poľanskij v príspevku na Twitteri. Dodal, že Rusko o tomto kroku čoskoro oficiálne upovedomí aj generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. (tasr)

18:39 Ukrajina obvinila v sobotu Rusko z toho, že pod „falošnou zámienkou“ zablokovala vývoz ukrajinského obilia. Moskva totiž oznámila, že pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme.

Ruské ministerstvo obrany predtým obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k „malému“ poškodeniu jednej z ruských lodí.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba komentoval následne ruské oznámenie o pozastavení zmienenej dohody s tým, že krajiny by mali „od Ruska požadovať skončenie jeho hier o život“. Ukrajina podľa Kulebu už predtým varovala, že Rusko chce z tejto dohody vycúvať, a že Moskva využite „falošnú zámienku“ na jej pozastavenie.

„Upozorňovali sme na plán Ruska zničiť čiernomorskú iniciatívu na vývoz obilia. Teraz Moskva využíva falošnú zámienku na zablokovanie obilného koridoru, ktorý zaisťuje potravinovú bezpečnosť pre milióny ľudí. Vyzývam všetky štáty, aby od Ruska žiadali, nech zastaví svoje hry o život a opätovne sa zaviaže sa k plneniu svojich povinností,“ uviedol Kuleba na sociálnej sieti Twitter. (tasr/sky news)

**17:53 Rusko pozastavuje svoju účasť na dohode o vývoze poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov v dôsledku údajných útokov dronom na ruské plavidlá na Kryme, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

„Vzhľadom na teroristický čin vykonaný režimom v Kyjeve s podielom britských špecialistov proti lodiam Čiernomorskej flotily a civilným plavidlám zapojeným do zabezpečovania obilných koridorov, Rusko pozastavuje svoju účasť na implementácii dohody o exporte poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov,“ uviedlo ministerstvo na platforme Telegram.

Rusko krátko predtým tiež informovalo, že na jeho lode, na ktoré v krymskom prístave Sevastopol zaútočili drony, sa vzťahovala zmienená dohoda o vývoze ukrajinského obilia sprostredkovaná OSN, píše britský denník The Guardian. Zároveň pripomína, že platnosť predmetnej dohody má vypršať 19. novembra, pričom generálny tajomník OSN António Guterres už vyzval na jej predĺženie.

17:30 Ruské ministerstvo obrany obvinilo britské námorníctvo zo zodpovednosti za septembrové výbuchy na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. Tvrdenia nepodložilo žiadnymi dôkazmi.

nnns Čítajte viac Moskva obvinila Britániu z útokov na Nord Stream, tá to odmieta

16:48 Rusko v sobotu prepustilo 52 ukrajinských vojnových zajatcov. Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal, že medzi prepustenými zajatcami sú dvaja bojovníci pluku Azov, ôsmi policajti a dvaja civilisti. Ukrajina zároveň prepustila 50 ruských vojnových zajatcov. (sita/sky news)

16:12 Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k „malému“ poškodeniu jednej z ruských lodí.

sevastopol krym ukrajina Čítajte viac Útok dronov na Sevastopoľ je podľa proruského gubernátora najväčším od začiatku vojny

14:48 Ruskí vojaci presunuli veľké množstvo svojich chorých a zranených spolubojovníkov z nemocníc v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, oznámili v sobotu predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa usilujú o opätovné ovládnutie oblasti.

Kremľom dosadené úrady vo väčšinou Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti predtým vyzvali civilistov, aby opustili jej hlavné mesto Cherson. Mesto už údajne opustili aj Moskvou vymenovaní predstavitelia tamojšej samosprávy. Pripojili sa tak desaťtisícom obyvateľov, ktorí ušli do ďalších Ruskom ovládaných oblastí pred očakávanou ofenzívou ukrajinských jednotiek.

„Takzvaná evakuácia votrelcov z dočasne okupovaného územia Chersonskej oblasti vrátane zdravotníckych zaradení pokračuje,“ oznámil v sobotu ráno vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. „Všetko vybavenie a lieky sú odvážané z chersonských nemocníc,“ dodal.

Agentúra AP pripomína, že tvrdenia armády nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu uviedol, že Rusko „rozoberá celý systém zdravotnej starostlivosti“ v Chersone a ďalších okupovaných oblastiach.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac ilegálne anektoval a následne tam vyhlásil stanné právo. Ďalšími anektovanými ukrajinskými oblasťami sú Donecká, Luhanská a Záporožská. (ap, tasr)

13:13 Európska únia už v rámci sankcií zmrazila Rusku majetok v celkovej výške viac než 17 miliárd eur. Uviedol to eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders, ktoré v sobotu citovala agentúra DPA. „Doposiaľ boli zmrazené aktíva 90 ľudí, čo predstavuje viac než 17 miliárd v siedmich členských štátoch, z toho 2,2 miliardy v Nemecku,“ povedal Reynders v rozhovore pre médiá z nemeckej skupiny Funke.

Od masívneho ruského vpádu na Ukrajinu, ku ktorému došlo vyše pred ôsmimi mesiacmi, uvalili štáty EÚ na putinovské Rusko už osem balíkov sankcií. Ukrajinskí politici opakovane žiadajú, aby sa zablokované ruské financie použili na rekonštrukciu vojnou zničenej Ukrajiny. (tasr)

12:48 Rusko napriek čiastočnej mobilizácii nenapreduje v dosahovaní svojich vojenských cieľov na Ukrajine, uviedla v sobotu ukrajinská armáda. Napriek prevahe zbraní a väčšiemu počtu vojakov vrátane povolaných záložníkov Rusko neobsadilo nové územie Ukrajiny, povedal v sobotu v Kyjeve hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že čiastočná mobilizácia 300.000 záložníkov bola ukončená, pričom 82.000 z nich malo byť vyslaných na frontovú líniu.

Ukrajina sa podľa Zalužného naďalej sústreďuje na oslobodzovanie okupovaných území a zabraňovanie ruským okupantom v obsadzovaní ďalších oblastí. Hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny to povedal na stretnutí so šéfom zboru náčelníkov štábov americkej armády generálom Markom Milleyom. (tasr/dpa)

12:11 Rusko v piatok vyhlásilo zakladateľku nezávislej televíznej stanice Dožď Nataliu Sindejevovú i dvoch ďalších tamojších novinárov za „zahraničných agentov“. Mená Sindejevovej, ako aj Vladimira Romenského a Jekateriny Kotrikadzeovej sa objavili na najnovšom zozname „zahraničných agentov“, ktorý zostavuje ruské ministerstvo spravodlivosti. Dôvodom, pre ktorý naň novinári pribudli, sú ich „politické aktivity“, uviedlo ministerstvo.

Televízia Dožď začala vysielať v roku 2008, pripomína AFP. Pokrývala ruské opozičné a protestné hnutie. Uplynulý rok bola za „zahraničného agenta“ označená aj samotná televízna stanica. Všetky najvýznamnejšie nezávislé médiá v Rusku vrátane rozhlasovej stanice Echo Moskvy a televízie Dožď boli v krajine uzatvorené alebo pozastavili svoju činnosť.

Na zoznam „zahraničných agentov“ v piatok pribudol okrem iných aj právnik Michail Beňjaš a youtuber Ivan Jakovina. (tasr/afp)

11:37 Z vojnou postihnutej Ukrajiny ušlo doposiaľ 14,3 milióna ľudí. Ďalších viac než sedem miliónov je v dôsledku ruskej agresie vysídlených v rámci samotnej Ukrajiny. Väčšinu z nich tvoria ženy. Uvádza sa to v štúdii, ktorú v piatok zverejnili Európsky podporný úrad pre azyl (EASO), Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Štúdia analyzovala situáciu okolo ukrajinských utečencov k augustu tohto roka. Spomedzi celkového počtu 14,3 milióna Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli do zahraničia, zhruba tri štvrtiny odišli do štyroch susedných členských krajín EÚ: do Maďarska, Poľska, Rumunska a na Slovensko, píše agentúra DPA. Do augusta sa rozhodlo vrátiť naspäť do vlasti viac než šesť miliónov ukrajinských utečencov. (tasr)

10:56 Ruské námorníctvo v sobotu ráno zmarilo útok dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme. Tvrdí to Moskvou dosadený dosadený gubernátor mesta Sevastopol, podľa ktorého boli všetky útočiace bezpilotné stroje zostrelené.

Sevastopol leží na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Je hlavným domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily.

„Dnes od 04.30 h viaceré systémy protivzdušnej obrany v Sevastopole niekoľko hodín odrážali útoky dronov,“ napísal na sociálnej sieti Telegram gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev. „Všetky UAV (bezpilotné lietadlá) boli zostrelené“. Gubernátor ďalej tvrdil, že počas útoku nedošlo k žiadnym škodám na „civilnej infraštruktúre“. (tasr/afp)

10:30 Nedávny presun pozostatkov kniežaťa Grigorija Potymkina z hrobky v okupovanom ukrajinskom meste Chersonu zrejme predznamenáva ruské stiahnutie z oblasti na západnom brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany.

Ruské médiá tento týždeň informovali, že úrady v okupovanej Chersonskej oblasti presunuli z chersonskej katedrály svätej Kataríny pozostatky kniežaťa Potymkina na ľavý breh Dnepra. Rovnako bol odvezený jeho pomník, ako aj pomníky ďalších ruských historických postáv: vojvodu Alexandra Suvorova či admirála Fjodora Ušakova.

Ministerstvo pripomína, že v ruskej národnej identite je Potymkin silno spojený s ruským dobýjaním ukrajinského územia v 18. storočí, čo podľa Londýna zdôrazňuje význam, aký ruský prezident Putin takmer určite prikladá historickému ospravedlneniu invázie na Ukrajinu. (čtk)

9:44 Moskvou dosadený dosadený gubernátor mesta Sevastopol v sobotu vyhlásil, že v oblasti Sevastopolského zálivu došlo k dronovému útoku. Sevastopol leží na ukrajinskom Krymskom polostrove, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko. Je hlavným domovským prístavom ruskej Čiernomorskej flotily.

„Plavidlá Čiernomorskej flotily odrážajú útok UAV (bezpilotného lietadla) v Sevastopolskom zálive,“ napísal v sobotu ráno na sociálnej sieti Telegram gubernátor Sevastopola Michail Razvožajev. Ubezpečil pritom obyvateľov, že pri útoku neboli zasiahnuté „žiadne objekty“ v meste Sevastopol a že celá „situácia je pod kontrolou“.

Razvožajev vo štvrtok informoval o útoku bezpilotného lietadla na miestnu tepelnú elektráreň Balaklava. Podľa jeho tvrdení však nedošlo k obetiam na životoch ani k vážnejším škodám. (tasr/afp)

9:20 Ako vyplýva z informácií zverejnených slovenským prepravcom plynu, spoločnosťou Eustream, denne sa plynovodom Bratstvo na Slovensko počas októbrových dní prepravilo vyše 36 miliónov metrov kubických plynu.

plyn NordStream1 potrubie Čítajte viac Ruský plyn naďalej prúdi na Slovensko. Zásobníky máme naplnené na 92 percent

8:58 Ukrajinské vojská získali v Donbase palebnú kontrolu nad dôležitou cestou medzi mestami Kreminna a Svatove v Donbase, uviedli ukrajinské armádne i civilné úrady. Ukrajinci v tejto časti Luhanskej oblasti pokračujú v protiofenzíve a snažia sa prelomiť novosformovanú líniu ruskej obrany.

„Podľa posledných údajov Ozbrojené sily Ukrajiny prevzali cestu pod plnú palebnú kontrolu a pokračujú tam bojové operácie, o ktorých budeme informovať neskôr,“ povedal verejnoprávnu stanicu Suspilne hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Serhij Čerevatnyj. Podobne sa v piatok večer vyjadril aj šéf Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj, podľa ktorého je cesta už „prakticky pod kontrolou ukrajinskej armády“.

Ruskí vojnoví spravodajcovia v piatok uvádzali, že ruská armáda odrazila na tomto úseku fronty v Donbase niekoľko ukrajinských útokov a sama vykonala protiútoky, pripomína vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informácie ani jednej z bojujúcich strán nebolo možné nezávisle overiť.

Americkí experti s odvolaním sa na správy ruských blogerov ďalej uvádzajú, že ruské sily sa môžu potýkať s pretrvávajúcim nedostatkom vojakov aj nízkou morálkou novomobilizovaných. Velenie údajne nadobudlo presvedčenie, že mobilizovaní nebudú ochotní bojovať, a preto ich umiestňujú až do druhej či tretej obrannej línie. (čtk)

8:21 Export ruského uhlia do Číny vzrástol v tomto roku približne o tretinu, objem dodávok však limituje nedostatočná infraštruktúra. Poukazujú na to viaceré zdroje z priemyslu.

parná lokomotíva, uhlie, žeriav Čítajte viac Rusko si našlo kupcov aj pre svoju vzácnu horninu. Vyváža toľko, že nestačí kapacita železníc

7:10 Ruská novinárka a manažérka pôsobiaca v prokremeľskom mediálnom holdingu prišla v piatok o život na vojenskej strelnici na anektovanom Kryme, oznámili ruské úrady a médiá. Svetlana Babajevová sa stala obeťou „zatúlanej guľky“, keď sa vinou porušenia bezpečnostných predpisov účastníkmi cvičnej streľby ocitla na palebnej línii, napísal list Kommersant s odvolaním sa na informácie mediálneho holdingu Rossija segodňa.

„Sveta, neúnavná Sveta, bola profesionálom najvyššieho stupňa s jasným novinárskym životopisom. Bol to ten najvrelejší človek, silno ‚fandiaci‘ Rusku. Bojovala, priala si podporovať našich hrdinov. Sveta, jej energia a zápal, nám bude veľmi chýbať,“ vyhlásil riaditeľ holdingu Dmitrij Kiseljov.

Babajevová bola v rokoch 2008 až 2012 šéfredaktorkou spravodajskej pobočky štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti v USA, v rokoch 2013 až 2016 šéfredaktorkou internetového denníka Gazeta.ru a od roku 2019 viedla kanceláriu holdingu v Simferopole na Kryme, ktorý Rusko na jar 2014 anektovalo. Prínos novinárky ocenil šéf ruskej správy Krymu Sergej Aksjonov aj proruský gubernátor čiastočne okupovanej Chersonskej oblasti Vladimir Saldo. „Veľmi ťa milujem, Sveta,“ napísala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová na sociálnej sieti.

Ukrajina na mediálnu skupinu Rossija segodňa uvalila sankcie a Kiseljova označila za ústrednú postavu kremeľskej propagandy podporujúcu okupáciu ukrajinských území, pripomenula agentúra Reuters.

6:36 Nepriateľstvo voči Rusku prekonalo v Česku všetky medze, české ministerstvo vnútra sa vyhráža (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, napísala v piatok moskovská tlačová agentúra Eurasia Daily. Reagovala tak na inštaláciu zobrazujúcu ruského prezidenta v čiernom vaku na mŕtvoly, ktorá sa objavila na sídle českého ministerstva vnútra. O tomto počine informoval osobne minister vnútra Vít Rakušan, upozornila ruská agentúra. Ukrajinské médiá, naopak, nápad ocenili.

Putin vo vreci na mŕtvoly Čítajte viac Česi zazipsovali Putina do vaku na mŕtvoly. Visí medzi českou a ukrajinskou vlajkou

5:55 Čiastočná mobilizácia v Rusku týkajúca sa operácie na Ukrajine bola dokončená, ohlásil v piatok podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimírovi Putinovi. Ten 21. septembra túto mobilizáciu nariadil po sérii neúspechov a strát ruských vojsk vo vojne proti Ukrajine. Mobilizáciu podľa médií sprevádzali zmätky, nedostatky a prehmaty, čo nakoniec pripustili aj úrady.

„Výnos o ukončení mobilizácie Putin doteraz nepodpísal,“ upozornil však denník Ukrajinská pravda. Ruská redakcia BBC zase pripomenula, že experti predpokladajú, že do armády bude povolaných oveľa viac ľudí, než oficiálne ohlásených 300-tisíc. Poukázala tiež na dohady, že mobilizácia – prinajmenšom pokiaľ Putin nepodpíše výnos o jej ukončení – môže byť len prerušená po dobu, kým sa vojenské správy vysporiadajú s pravidelným jesenným povolávaním brancov k povinnej vojenskej službe. Títo povolaní nemajú byť podľa Putinovho pokynu nasadzovaní na Ukrajine.

„Dnes bolo dokončené vypravenie občanov povolaných v rámci mobilizácie. Ďalšie povolávanie občanov bolo prerušené. Úloha povolať 300 000 ľudí, ktorú ste stanovili, bola splnená. Žiadne dodatočné úlohy sa neplánujú,“ povedal Šojgu podľa ruskej agentúry TASS. Početné stavy jednotiek nasadených do špeciálnej vojenskej operácie proti Ukrajine sa podľa ministra budú odteraz dopĺňať iba dobrovoľníkmi a záujemcami o službu v armáde na základe profesionálneho kontraktu.

Zatiaľ čo v médiách sa objavili správy – a niektoré z nich úrady potvrdili – o smrti mobilizovaných vojakov, odoslaných vzápätí po mobilizácii do boja, Šojgu zdôraznil, že osobitná pozornosť sa venuje príprave povolaných rezervistov. Vo výcvikových strediskách a vo vojenských priestoroch sa teraz v menších jednotkách zdokonaľuje 218 000 mužov. Po výcviku bolo do operačnej oblasti odoslaných 82 000 vojakov, z ktorých viac ako 41 000 už bolo zaradených do jednotiek.

Pri mobilizácii boli vojská posilnené vojakmi, medzi ktorými je viac ako 1 300 predsta­viteľov výkonnej moci rôznej úrovne a viac ako 27 000 podnika­teľov. Približne 13 000 občanov nečakalo na povolávací rozkaz, ale rovno si prišli splniť svoju povinnosť. Do vojsk boli poslaní ako dobrovoľníci, povedal Šojgu. Priemerný vek vojaka povolaného v rámci mobilizácie je 35 rokov. Minister tiež zdôraznil, že vojaci nasadení do bojových akcií získajú status vojnového veterána a príslušné sociálne výhody. Šojgu uistil, že problémy s výstrojom a stravovaním, ktoré sa vyskytli na začiatku mobilizácie, boli vyriešené.

Putin pri stretnutí s ministrom obrany zdôraznil, že na front je možné odoslať len dobre vycvičených mobilizovaných vojakov, a nechal si od Šojgu potvrdiť, že zatiaľ len 41.000 mužov je zaradených do bojových jednotiek, zatiaľ čo ostatní stále prechádzajú výcvikom. Šojgu to potvrdil s tým, že do boja je možné posielať len dobre vycvičených a vybavených vojakov. Prezident pripustil, že problémy na začiatku mobilizácie boli „pravdepodobne nevyhnutné“, pretože nič podobné sa dlho nedialo, ale je vhodné urobiť z toho zodpovedajúce závery a modernizovať celý systém.

O ukončení mobilizácie v Rusku zapochyboval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Rusko sa pokúša zosilniť tlak na naše pozície využitím mobilizovaných vojakov, ale tí sú natoľko zle vycvičení a vybavení a tak brutálne ich využíva velenie, že môžeme predpokladať, že už čoskoro Rusko môže potrebovať vyslať do vojny novú vlnu zmobilizovaných. Pripravujeme sa na to, " vyhlásil Zelenskyj podľa denníka Ukrajinska pravda. Zdôraznil tiež posilňovanie ukrajinskej protivzdušnej obrany v reakcii na ruské vzdušné útoky na energetickú infraštruktúru, uskutočňované aj za pomoci iránskych dronov.

© Autorské práva vyhradené

295 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine