Putin na summit G20 nepríde pre obavy z atentátu, tvrdí jeho exporadca

Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu a Ukrajiny. Uviedol to bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram.

10.11.2022 16:38
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (37)

Putinovu neúčasť na nadchádzajúcom summite G20 potvrdila vo štvrtok predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii Julija Tomská. Podľa jej slov bude ruskú delegáciu viesť šéf rezortu diplomacie Sergej Lavrov.

Vladimir Putin Čítajte viac Ostalo pri chcení. Samit G20 bude bez Putina, Zelenskyj tak má dvere otvorené

Markov napísal, že dôvodom neúčasti ruského prezidenta je „možný pokus o atentát na Putina zo strany tajných služieb Spojených štátov, Británie a Ukrajiny“.

Šéfa Kremľa na summit, ktorý sa uskutoční 15. a 16. novembra, pozval indonézsky prezident Widodo. Pozvánku dostal i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aj napriek tomu, že Ukrajina nie je členom G20. Zelenského účasť na summite potvrdil jeho hovorca Serhij Nykyforov. Dodal, že s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o účasť v režime videokonferencie.

Putinov exporadca sa vyjadril aj k stiahnutiu sa ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny na rozkaz ministra obrany Sergeja Šojgua. Podľa Markova ide o najväčšiu geopolitickú porážku Ruska od rozpadu Sovietskeho zväzu. Dodal, že k tejto situácii došlo pre „odmietanie skutočnej vojny a katastrofálne neskoré prijímanie potrebných rozhodnutí“.

cherson, ukrajina, vojna na ukrajine Čítajte viac Stiahnutie Rusov z Chersonskej oblasti je potupné, ale nie prekvapivé
37 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine