Ukrajina chce do konca februára usporiadať mierový summit na pôde OSN

Ukrajina by chcela usporiadať do konca februára budúceho roka mierový summit, najlepšie na pôde OSN.

26.12.2022 19:43
OSN / Organizácia spojených národov / Foto: ,
Symbol OSN pred budovou Organizácie spojených národov v New Yorku
debata (45)

V dnes zverejnenom rozhovore to agentúre AP povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. Prostredníkom na rokovaniach, ktoré by sa mali uskutočniť v čase prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, by podľa Kyjeva mal byť generálny tajomník OSN António Guterres.

Kuleba agentúre AP povedal, že je „úplne spokojný“ s výsledkami nedávnej návštevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Spojených štátoch.

USA vtedy Ukrajincom sľúbili okrem iného dodanie amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Šéf ukrajinskej diplomacie teraz prezradil, že americká vláda pripravila špeciálny plán, ako systém v krajine sprevádzkovať za menej než šesť mesiacov. Bežne pritom iba výcvik trvá jeden rok.

Kamala Harrisová, Nancy Pelosiová Čítajte viac Zelenskyj v USA: Pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do svetovej bezpečnosti

Ukrajina podľa Kulebu urobí všetko pre to, aby vojnu v roku 2023 vyhrala. Doplnil, že diplomacia zohráva vždy dôležitú úlohu. „Každá vojna končí diplomatickým spôsobom,“ povedal. „Každá vojna končí v dôsledku akcií podniknutých na bojisku a pri rokovacom stole,“ dodal.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj pripravuje desaťbodový mierový plán
45 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #vojna na Ukrajine