309. deň: Ukrajina opäť pod masívnou vzdušnou paľbou. Rusi vypálili desiatky rakiet

V dôsledku masívnych ruských vzdušných útokov hlásia ukrajinské mestá výpadky prúdu a poškodenia energetickej infraštruktúry. V Kyjeve, kde úlomky rakiet zasiahli dva rodinné domy, sú podľa starostu mesta Vitalija Klička najmenej traja zranení vrátane 14-ročného dievčaťa. Ľvov na západe Ukrajiny sa ocitol z 90 percent bez prúdu, oznámil jeho starosta Andrij Sadovyj, s havarijnými výpadkami prúdu sa potýkajú tiež obyvatelia Kyjeva a Odeskej oblasti na juhu krajiny.

29.12.2022 05:55 , aktualizované: 21:14
Ukrajina Rusko Vojna Invázia UARUS Foto: ,
Príslušníci záchranných zložiek prehľadávajú trosky domu zničeného po novom ruskom raketovom útoku v Kyjeve vo štvrtok 29. decembra 2022.
debata (598)

:

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 309. deň
  • Ukrajina hlási rozsiahly ruský raketový útok
  • Lavrov odmietol Zelenského mierový plán, Kyjev označil za nepripravený rokovať
  • Bielorusko oznámilo, že nad svojím územím zostrelilo ukrajinskú raketu

VIDEO: Ukrajinci vyťahujú Rusov zo zákopov. Aj granáty to istia.

Video
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
Na fotke prevzatej z videa zverejneného...
+4Na fotke prevzatej z videa zverejneného...

21:12 Ukrajina uviedla, že dopad rakety na územie v západnej časti Bieloruska mohol byť aj „zámernou provokáciou“ zo strany Ruska. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v reakcii na incident vo štvrtok večer vydalo ukrajinské ministerstvo obrany. Súčasne vyjadrilo pripravenosť vykonať vyšetrovanie, a to aj za účasti expertov „z radov štátov, ktoré nie sú spojené s podporou Ruska ako teroristického štátu“. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) monitorovaná agentúrou TASR.

Vo vyhlásení sa pripomína, že „Ukrajina naďalej odoláva ruskému barbarstvu a agresii, pričom využíva svoje bezpodmienečné právo na sebaobranu“. Kyjev si podľa vyhlásenia tiež uvedomuje „zúfalé a tvrdohlavé snahy Kremľa zatiahnuť Bielorusko do jeho agresívnej vojny proti Ukrajine“, preto ukrajinská strana „nevylučuje úmyselnú provokáciu zo strany teroristického štátu Rusko“.

18:39 Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo veľvyslanca Ukrajiny v súvislosti s dopadom rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany neďaleko mesta Brest na západe Bieloruska.

Ukrajinskému veľvyslancovi „bol vyjadrený dôrazný protest v spojitosti s odpálením protilietadlovej riadenej strely systému S-300 z územia Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení rezortu diplomacie v Minsku, z ktorého citovala agentúra AFP.

Minsk žiada od Kyjeva, aby celú udalosť okamžite vyšetril a varoval, že incidenty tohto druhu sa nesmú opakovať, pretože by mohli mať „katastrofálne dôsledky“.

16:40 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok na svojej stránke na platforme Telegram zverejnilo koláž s vystrelenou riadenou strelou Kalibr doplnenú o text „Kalibr sa nikdy neminie“. Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá poznamenala, že táto koláž bola zrejme zverejnená namiesto komentára k najnovšiemu vývoju vo vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Podľa BBC ruská armáda vo štvrtok v ďalšej vlne raketových útokov vystrelila na ciele na Ukrajine 69 rakiet. Kyjev informoval, že ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zneškodniť 54 z nich.

15:50 Rusko má podľa britského rezortu obrany jasné „ťažkosti pri odolávaní hrozbám zo vzduchu hlboko“ na území krajiny. V správe o vývoji vojny na Ukrajine ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva v tejto súvislosti poukázalo na to, že ruská letecká základňa v meste Engels bola 26. decembra terčom útoku už druhý raz za tri týždne. Ide pritom o jednu z hlavných operačných základní ruskej flotily strategických bombardérov.

Britské ministerstvo obrany dodalo, že Rusko čelí problému „mimoriadneho dopytu“ po moderných systémoch protivzdušnej obrany stredného dosahu. „Okrem poskytovania ochrany strategickým mestám ako je Engels, sú tieto systémy v súčasnosti vo veľkom počte požadované na ochranu poľných veliteľských stanovíšť neďaleko frontovej línie na Ukrajine,“ dodalo ministerstvo.

15:25 Britská vláda vyčlení v budúcom roku na podporu Ukrajiny 2,3 miliardy libier, povedal britský minister obrany Ben Wallace. Cieľom je podľa neho zabezpečiť, aby ukrajinská armáda mala zbrane, ktoré potrebuje pri snahe vytlačiť zo svojej krajiny ruských okupantov. Tiež povedal, že ohlásená suma zahŕňa aj nevojenskú a humanitárnu pomoc, píše agentúra Reuters.

Wallace sľúbil „podporu v hodnote ďalších 2,3 miliardy v budúcom roku, ktorou zabezpečíme, že (Ukrajinci) majú zbraňové systémy, ktoré potrebujú“. „Spojené kráľovstvo im v tejto chvíli bude pomáhať nakúpiť ich z iných častí sveta,“ citovala ministra britská tlačová agentúra PA.

15:00 Rusko urobilo obrovskú chybu, keď vojensky zaútočilo na susednú Ukrajinu. Taliansko bude Kyjev ďalej podporovať, kým si Moskva svoju chybu neuvedomí. Na tlačovej konferencii pred koncom roka to povedala talianska premiérka Giorgia Meloniová, podľa ktorej je pomoc Ukrajine najlepšou cestou k ukončeniu vojny. Meloniová tiež novinárom oznámila, že do konca februára podnikne cestu do Kyjeva.

„Budeme ďalej obhajovať medzinárodné práva Ukrajiny, jej suverenitu a slobodu,“ povedala Meloniová, podľa ktorej je vojenské napadnutie susednej krajiny úplne neprijateľné a Rusko ako pôvodca agresie zatiaľ neukazuje ochotu k dosiahnutiu mieru. Zároveň je podľa šéfky talianskej vlády potrebné rozlišovať medzi tým, aká je v tejto veci zodpovednosť ruskej vlády a akú vinu nesú ruskí občania.

14:15 Protivzdušnú obranu vo štvrtok aktivovali na základni Engeľs v juhoruskej Saratovskej oblasti, kde sú umiestnené strategické lietadlá ruských ozbrojených síl. Nachádza sa stovky kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Obrana tam zničila „neznámy objekt“, oznámili oblastní predstavitelia.

„Systém protivzdušnej obrany bol aktivovaný v Engeľskom okrese v strednej časti ruskej Saratovskej oblasti,“ napísal na sociálnych sieťach jej gubernátor Roman Busargin a dodal, že systém zneškodnil neidentifikovaný objekt.

13:05 Na bieloruské územie vo štvrtok dopoludnia dopadla ukrajinská raketa, informuje štátna bieloruská agentúra Belta. Minsk podľa nej príčinu incidentu prešetruje. Ukrajina sa vo štvrtok ráno a dopoludnia opäť musela brániť rozsiahlym ruským vzdušným útokom.

ATACMS, vojna na Ukrajine Čítajte viac Bielorusi tvrdia, že zostrelili ukrajinskú strelu S-300

12:45 Rusko podniká podobné masívne útoky na Ukrajinu a jej kritickú infraštruktúru od októbra každý týždeň, a ďalej tak pripravuje jej obyvateľov o svetlo a teplo v čase, keď teploty klesajú pod bod mrazu. „Nevieme, ako dlho vojna potrvá. Je to ťažké, keď sa každý deň musíte strachovať a odložiť všetko vo svojom živote,“ povedala agentúre AP Anastasija, zdravotníčka, ktorá sa prišla ukryť do stanice metra v centre Kyjeva.

12:40 Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj spresnil informácie o ostreľovaní: Rusko podľa prvých správ na Ukrajinu zaútočilo 69 raketami, z ktorých 54 sa ukrajinským silám podarilo zlikvidovať. Podľa oznámenia ukrajinských vzdušných síl išlo o riadené strely vypálené z lodí na mori a lietadiel.

12:30 Štvrtkový raketový útok Ruska na Ukrajinu spôsobil, že bez elektriny zostalo asi 40 % obyvateľov Kyjeva. Informoval o tom starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

„V súvislosti s nevyhnutnými bezpečnostnými opatreniami počas leteckého poplachu je po raketovom útoku bez elektriny 40 % zákazníkov v hlavnom meste. Inžinieri v súčasnosti pracujú na obnovení dodávok energií. Mesto dodáva teplo a vodu ako zvyčajne,“ napísal prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram.

12:00 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 104 560 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas stredy prišlo o život 790 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3018 tankov, 6047 bojových obrnených vozidiel, 4675 vozidiel a palivových nádrží, 2004 delostre­leckých systémov, 423 odpaľovacích raketových systémov, 212 systémov protivzdušnej obrany, 268 vrtuľníkov, 283 lietadiel, 1717 dronov, 653 striel s plochou dráhou letu, 16 lodí a 179 kusov špeciálnej techniky.

11:40 Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusko vypálilo na Ukrajinu riadené strely z lodí na mori aj z lietadiel.

V Kyjeve úlomky zostrelených rakiet zasiahli v juhovýchodnej časti mesta dva rodinné domy a v inej štvrti detské ihrisko, uviedla správa mesta. Starosta Vitalij Kličko v očakávaní výpadkov prúdu vyzval obyvateľov Kyjeva, aby si nabili telefóny a urobili zásoby vody. Nad Kyjevom protivzdušná obrana zostrelila všetkých 16 rakiet ohrozujúcich mesto, doplnila správa.

V Odese na juhu krajiny zasiahli úlomky rakety obytný dom, informoval server Ukrajinska pravda, incident ale nikomu nespôsobil ujmu na zdraví. Nad Odeskou oblasťou podľa serveru ukrajinské vzdušné sily zničili 21 rakiet, pri ruských náletoch ale aj tak utrpela energetická infraštruktúra. V regióne sú teraz havarijné odstávky prúdu.

V Charkove na východe Ukrajiny ruské strely podľa šéfa tamojšej oblastnej správy Oleha Synehubova zasiahli dve štvrte. Informácie o prípadných obetiach alebo ranených z miesta zatiaľ nie sú. V meste zastavili premávku metra.

11:20 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Olexij Makejev vyzval na ďalšiu pomoc svojej krajine v boji proti ruskej invázii.

„Mier nepadá z neba. Teba oň bojovať. A práve to robia Ukrajinci v mene všetkých Európanov,“ povedal Makejev novinám z nemeckej mediálnej spoločnosti Funke Mediengruppe.

Ukrajinci by privítali „viac odvahy a odhodlania od našich spojencov a partnerov“, uviedol veľvyslanec. Medzi cieľmi na rok 2023 Makejev vymenoval „úplné oslobodenie našej krajiny od ruských okupantov, obnovu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny, návrat našich krajanov domov, opätovné vybudovanie našej krajiny a ďalší pokrok v začleňovaní do EÚ a NATO“. Takisto znovu poprosil o ďalšie dodávky zbraní, „aby sa na Ukrajine zachránilo ešte viac civilistov“.

Pri otázke o možnom vyriešení konfliktu s Ruskom Makejev odkázal na desaťbodový plán ukrajinského prezident Volodymyra Zelenského, ktorého „mierový recept“ zahŕňa úplné stiahnutie ruských vojakov z ukrajinského územia, prepustenie všetkých vojnových zajatcov, zriadenie súdu na potrestanie ruských vojnových zločincov a záruky bezpečnosti pre Ukrajinu. Kremeľ všetky tieto podmienky odmieta.

11:00 Slovensko sa podľa Dmitrija Medvedeva stane súčasťou Štvrtej ríše, kde Nemecko sústredí svoje východoeurópske satelity. Rozpadne sa Európska únia, Spojené kráľovstvo a po občianskej vojne aj USA, kde sa do Bieleho domu nasťahuje Elon Musk. Západ Ukrajiny si rozdelia Poliaci s Maďarmi.

Rusko Ukrajina vojna, dmitrij medvedev Čítajte viac Čo sleduje Medvedev svojimi bizarnými prognózami?

10:10 Medzi najkrajšie sviatky v roku patria Vianoce. Kým však slovenské domácnosti ich už majú pomaly za sebou a dojedajú posledné zákusky, ukrajinské rodiny sa na sviatky ešte len chystajú.

Ukrajinka Nelia Čítajte viac Nelia z Charkova na Slovensku oslavuje Vianoce dvakrát

10:05 Ruských manželov sedemdesiatnikov zatkli v meste Podoľsk v Moskovskej oblasti po tom, čo sa pokúsili podpáliť miestny úrad pre odvod mužov do armády.

Ruská mobilizácia, vojaci Čítajte viac Ruských manželov dôchodcov zatkli za pokus podpáliť úrad pre odvod do armády

10:00 Nové rozsiahle raketové útoky, ktoré zasiahli Ukrajinu, postihli aj mesto Ľvov. Informoval o tom starosta mesta Andrij Sadovyj.

Sadovyj na Twitteri napísal: „Ľvov zasiahlo päť rakiet. Príslušné (pohotovostné) služby boli vyslané na miesto. Zisťujeme ďalšie informácie.“

Ľvov sa nachádza na západe Ukrajiny približne 65 kilometrov od poľských hraníc a pred bojmi doň ušlo mnoho civilistov, ktorí odtiaľ často pokračujú v ceste do Poľska.

9:55 Ukrajina hlásila ráno nový rozsiahly raketový útok Ruska. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov si myslí, že situácia na Ukrajine sa dostala do slepej uličky. Zopakoval tak v zásade rovnaké tvrdenie, ako v uplynulom dni americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) ohľadom situácie v Bachmute; Budanov ho však rozšíril na celú krajinu.

Podľa šéfa rozviedky sú boje na Ukrajine v patovej situácii a ani Ukrajina ani Rusko nie sú schopné urobiť podstatný pokrok. „Situácia jednoducho uviazla, neposúva sa,“ povedal ČTK Budanov. Dodal, že Rusko je v slepej uličke, ale Ukrajina ho „nemôže kompletne poraziť vo všetkých smeroch“, zatiaľ čo čaká na nové zbrane.

9:45 Výbuchy ráno zneli v mestách naprieč celou Ukrajinou. Z veľkej časti boli podľa úradov dôsledkom práce systémov ukrajinskej protivzdušnej obrany, ktorá zostreľovala prilietajúce strely. Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta varoval, že na krajinu zamierilo vyše 120 rakiet.

V Kyjeve úlomky zostrelených rakiet poškodili dva obytné domy vo štvrti v juhovýchodnej časti mesta, uviedla podľa Reuters správa mesta. Starosta Vitalij Kličko v očakávaní výpadkov prúdu vyzval na sociálnych sieťach obyvateľov Kyjeva, aby si nabili telefóny a urobili si zásoby vody.

V Charkove na východe Ukrajiny rakety podľa prvých informácií zasiahli jednu z mestských štvrtí, oznámil starosta mesta Ihor Terechov na sociálnej sieti Telegram. Informácie o prípadných obetiach alebo ranených podľa neho zatiaľ nie sú. V Odese na juhu krajiny zasiahli úlomky rakety obytný dom, informoval ruský servis BBC. V Odeskej oblasti rovnako ako aj inde boli ohlásené odstávky elektriny, ktorých cieľom je minimalizovať potenciálne škody na energetickej infraštruktúre.

Nad ránom sa ozvali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi aj v južných oblastiach okolo Chersonu a Mykolajiva a v západnej oblasti Žytomyru. Do ôsmej hodiny miestneho času (siedmej hodiny SEČ) bol podľa grafiky zverejnenej agentúrou Unian letecký poplach rozšírený na celú Ukrajinu.

„V hlavnom meste bol vyhlásený poplach! Prosím, bežte do krytov!“ napísalo vojenské velenie v Kyjeve na sociálnej sieti Telegram. Informácie o tom, aké škody mohol výbuch spôsobiť, zatiaľ nie sú k dispozícii.

9:00 Rusko nebude považovať mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za základ pre ďalšie rokovania. Moskva sa zároveň domnieva, že Kyjev ešte stále nie je pripravený na skutočné mierové rozhovory, uviedol vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

zelenskyj Čítajte viac Lavrov odmietol Zelenského mierový plán. Kyjev označil za nepripravený rokovať

8:28 Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu prisľúbil v stredu Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ako aj neochvejnú podporu svojej krajiny. Do Kyjeva pricestoval prvýkrát od vtedy, ako sa v máji zhostil svojho úradu.

Francúzsko už Kyjevu poskytlo napríklad húfnice Caesar a zriadilo tiež fond vo výške 200 miliónov eur určený na nákup vojenského vybavenia pre Ukrajinu priamo od francúzskych výrobcov.

Lecornu v stredu novinárom v Kyjeve povedal, že Francúzsko pomôže Ukrajine s údržbou už zaslaných zbraní. Zároveň hovoril aj o zmienenom fonde. Ten by sa podľa jeho slov mohol využiť na nákup zbraní ako napríklad rakiet typu Mistral, ktoré by poskytovali Ukrajine ochranu pred dronovými útokmi.

„Francúzsko si vybralo niekoľko spôsobov, ako pomáhať Ukrajine,“ povedal Lecornu. „Údržba toho, čo už Ukrajina dostala, je rovnako dôležitá, ako nová technika,“ dodal francúzsky minister. Uviedol tiež, že jeho stredajšie stretnutia s ukrajinským ministrom obrany Olexijom Reznikovom a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským sa týkali zabezpečenia „potrieb ukrajinskej armády v nasledujúcich týždňoch“.

Samotný Reznikov povedal, že najväčšou prioritou Ukrajiny je protivzdušná obrana, pričom Kyjev má záujem získať zo Západu viac delostreleckých systémov aj munície. (afp, tasr)

8:17 Ukončenie vojnového konfliktu na Ukrajine počas roku 2023 očakáva 51,8 percenta Slovákov, opačný názor má 38,8 percenta respondentov. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre TASR.

Charkov / Vojna na UA / Vojak / Vojaci / Armáda / Čítajte viac Prieskum: Ukončenie vojny na Ukrajine do roka očakáva 51,8 % Slovákov

8:09 Ukrajina dnes ráno oznámila novú vlnu ruských raketových útokov. V niekoľkých mestách vrátane Kyjeva bolo počuť výbuchy, ktoré sú ale podľa úradov dôsledkom práce systémov ukrajinskej protivzdušnej obrany zostrelujúcich prilietajúce rakety. Poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč v príspevku na sociálnej sieti Facebook varoval, že na krajinu mieri v niekoľkých vlnách viac ako 100 rakiet.

Podľa svedkov a ukrajinských médií boli výbuchy počuť v Kyjeve, Žytomyre a Odese. V Odesskej a Dnipropetrovskej oblasti boli ohlásené odstávky elektriny, ktorých cieľom je minimalizovať potenciálne škody na energetickej infraštruktúre.

Nad ránom sa ozvali sirény varujúce pred vzdušnými útokmi aj v južných oblastiach okolo Chersonu a Mykolajiva a v západnej oblasti Žytomyru.

7:37 Peruánski šamani a liečitelia veštia na budúci rok mier medzi Ruskom a Ukrajinou. „Všetko sa to upokojí. Nastane mier, pokoj. To sme videli,“ povedal šaman Cleofe Sedano a predpovedal, že mierová zmluva bude podpísaná do augusta.

UAVojak / Tank / Čítajte viac Peruánski šamani veštia na budúci rok koniec vojny medzi Ruskom a Ukrajinou

7:19 Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu podporil v stredu požiadavku Ukrajiny vylúčiť Rusko z Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). „Členstvo Ruska, štátu agresora, v BR OSN považujem za nezákonné. Rusko by nemalo byť členom BR OSN!“ napísal Reinsalu v statuse na platforme Twitter.

Vylúčenie Ruska z BR OSN požaduje Ukrajina s odôvodnením, že Rusko zaujalo miesto v BR OSN po Sovietskom zväze len na základe svojej žiadosti, čím Moskva obišla procedúry stanovené Chartou OSN. Zároveň tiež útokom na Ukrajinu a vojnou, ktorú proti nej vedie, hrubo porušuje Chartu OSN a hlavný cieľ OSN – zachovanie mieru. (tasr, bbc.com)

6:46 Ukrajinská armáda v stredu večer informovala, že čelila novej vlne ruských útokov takzvanými samovražednými dronmi. Ich terčom mali byť ciele na juhu a východe Ukrajiny. Vyplýva to z vyhlásenia juhoukrajinskej protivzdušnej obrany na Facebooku.

Podľa ukrajinskej armády bolo päť dronov zostrelených v Dnepropetrovskej oblasti. Lety dronov v skupinách boli podľa jej vyhlásenia spozorované aj v Doneckej, Záporožskej a Charkovskej oblasti. Hlásené boli aj v smere na Odesu. Podľa správ ukrajinskej agentúry Unian mnohé z týchto bezpilotných lietadiel zostrelili. (dpa, tasr)

6:41 Novým koordinátorom Čiernomorskej iniciatívy pre obilniny, ktorá má riadiť dodávky obilia z vojnou zmietanej Ukrajiny, sa v stredu stal kuvajtský viceadmirál vo výslužbe Abdalláh Abdal Samad Daští. O jeho vymenovaní rozhodol generálny tajomník OSN António Guterres.

Daští vo funkcii vystriedal sudánskeho koordinátora Amíra Mahmúda Abdallu, ktorý na tomto poste pôsobil od augusta. Daští odišiel z kuvajtských ozbrojených síl do výslužby v roku 2021. Má 40-ročné skúseností s „námornými operáciami, vedením a manažmentom, a to v rámci Kuvajtu aj v rámci mnohonárodných nasadení“, uviedol Guterresov úrad vo vyhlásení. V rokoch 2019–20 bol vojenským pridelencom Kuvajtu v Belgicku a zástupcom Kuvajtu pri NATO.

Takzvaná Čiernomorská dohoda, ktorú 22. júla na 120 dní podpísali OSN, Ukrajina, Rusko a Turecko, pomohla zmierniť celosvetovú potravinovú krízu spôsobenú vojnou na Ukrajine. Jej platnosť sa mala skončiť 19. novembra, ale bola predĺžená o ďalších 120 dní, informovala svojho času agentúra AFP.

V rámci tejto iniciatívy bolo z Ukrajiny vyvezených už viac ako 14 miliónov ton obilia, uviedla 15. decembra generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová. Iniciatíva súčasne umožnila Rusku, aby – bez obáv zo sankcií – cez Čierne more vyvážalo potraviny a hnojivá, ktoré sú taktiež kľúčovými pre svetové poľnohospodárstvo. (afp, tasr)

5:55 Spojené štáty sa diplomatickou cestou vyjadrili, že nechcú a nebudú priamo bojovať s Ruskom, takže neplánujú vyslať svojich vojenských špecialistov na Ukrajinu v súvislosti s presunom systémov protivzdušnej obrany Patriot do Kyjeva. Uviedol to v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre program „Veľká hra“ na Prvom kanáli ruskej štátnej televízie, napísala ruská tlačová agentúra TASS.

„Spýtali sme sa Američanov prostredníctvom kanálov, ktoré má naše veľvyslanectvo stále k dispozícii, či rozhodnutie dodať batériu Patriot vzhľadom na zložitosť jej použitia znamená, že tam (na Ukrajine – pozn. TASS) budú americkí špecialisti. Bolo nám pomerne rozsiahlo vysvetlené, že sa to neplánuje, práve preto, že Američania nechcú a nebudú bojovať priamo proti Rusku. Patriot bude uvedený do činnosti v priebehu niekoľkých mesiacov, až keď ukrajinská armáda túto technológiu zvládne,“ povedal Lavrov.

Ruský prezident Vladimir Putin už skôr podľa TASS povedal, že Ruská federácia bude schopná zničiť systémy protivzdušnej obrany Patriot, ak ich Washington pošle do Kyjeva. Poznamenal tiež, že „Patriot je dosť starý systém“ a nefunguje ako ruský S-300. Zároveň vyhlásil, že na tieto komplexy sa nájde „protijed“.

Ruský minister zahraničných vecí v televízii podľa agentúry DPA tiež povedal, že ruská armáda pracuje na nových plánoch na dosiahnutie prerušenia dodávok zbraní a munície, ktoré dostáva Ukrajina zo zahraničia. „Pozorujeme, že Ukrajina dostáva stále viac a viac lepších západných zbraní,“ uviedol.

Medzi armádnymi expertmi tak podľa Lavrova zaznievajú výzvy na prerušenie týchto zásobovacích trás. V tejto súvislosti sa podľa neho uvažuje o „železničných tratiach, mostoch či tuneloch“.

„Predpokladám, že spravia odborné rozhodnutia ohľadom toho, ako tieto zásielky sťažiť alebo v ideálnom prípade úplne zastaviť,“ uviedol. Ruská armáda na dosiahnutí toho podľa Lavrova do istej miery už pracuje, a to útokmi na ukrajinskú infraštruktúru. Poškodenia energetickej siete tam už teraz podľa ministra sťažujú dodávky nových zbraní.

Lavrov je presvedčený, že Moskva dosiahne na Ukrajine svoje ciele vďaka „trpezlivosti a vytrvalosti“. Lavrov sa takto podľa agentúry AFP vyjadril v rozhovore, ktorý v stredu odvysielala ruská štátna televízia. „Som presvedčený, že vďaka našej vytrvalosti, trpezlivosti a odhodlaniu budeme brániť ušľachtilé ciele, ktoré sú životne dôležité pre náš ľud a našu krajinu,“ povedal šéf ruskej diplomacie.

Zopakoval tiež postoj Moskvy, že ak chce Kyjev obnovenie mierových rozhovorov, mal by uznať ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí. „Našou absolútnou prioritou sú štyri nové ruské regióny… Mali by sa oslobodiť spod hrozby nacifikácie, ktorej čelili po mnoho rokov,“ povedal Lavrov.

AFP pripomína, že Rusko v súčasnosti nemá plnú kontrolu nad zmienenými ukrajinskými regiónmi, a síce Doneckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou oblasťou, ktorých získanie je, ako potvrdil aj Lavrov, hlavným cieľom Moskvy. Šéf ruskej diplomacie tiež uviedol, že Moskva si želá, aby sa konflikt na Ukrajine skončil, avšak s dosahovaním svojich cieľov sa neponáhľa.

„Neponáhľame sa… Chceli by sme čo najskôr ukončiť túto vojnu, ktorú Západ pripravoval… a rozpútal proti nám prostredníctvom Ukrajiny,“ uviedol Lavrov. „Sme trpezliví národ. Budeme chrániť našich krajanov, občanov a územia, ktoré boli po stáročia ruskými,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

598 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine