324. deň: Moskva tvrdí, že sa zmocnila Soledaru. Kyjev stratu mesta popiera

Ruské invázne vojská sa podľa Moskvy zmocnili východoukrajinského mesta Soledar, o ktoré zvádzala ťažké boje s ukrajinskými obrancami. Ruské ministerstvo obrany podľa tlačových agentúr oznámilo, že jeho armáda mesto dostala pod kontrolu vo štvrtok večer. Ukrajinská armáda stratu Soledaru poprela, boje podľa hovorcu východného zoskupenia ukrajinských síl Serhija Čerevatého pokračujú vo vnútri mesta. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

13.01.2023 06:00 , aktualizované: 23:24
Nemecko, Ukrajina, bojové vozidlo Marder Foto: ,
Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová sa rozpráva s vojakmi počas prezentácie bojového vozidla pechoty Marder v nemeckom Marienbergu 12. januára 2023. Nemecká vláda schválila poskytnutie bojových vozidiel pechoty Marder Ukrajine. Kyjev chce od Berlína aj tanky, ten však zatiaľ odmieta vyhovieť tejto požiadavke.
debata (618)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 324. deň
  • Ukrajinci odrazili ruské útoky pri 17 obciach na východe
  • ISW: Rusi zrejme dobyli celý Soledar
  • 15 eurokomisárov sa stretne v Kyjeve s ukrajinskou­ vládou
  • Buča či Irpiň by sa mali premeniť na turistické destinácie

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?.

Video
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

23:24 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) rozmiestni svojich pozorovateľov vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach. Oznámil to dnes šéf organizácie Rafael Grossi, ktorý budúci týždeň navštívi Ukrajinu. MAAE má v súčasnosti pozorovateľov v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá sa nachádza blízko bojového frontu a v minulosti bola ostreľovaná.

„Čoskoro bude MAAE trvalo prítomná vo všetkých ukrajinských jadrových elektrárňach, a to vrátane Černobyľu,“ uviedol Grossi. Podľa neho budú pozorovatelia monitorovať stav a fungovanie elektrární, poskytovať podporu ich obsluhe a informovať ústredie MAAE. Na Ukrajine tak bude mať atómová agentúra 11 alebo 12 svojich odborníkov.

Štyroch pozorovateľov má medzinárodná organizácia v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá je považovaná za najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe. V minulosti bola ostreľovaná, z čoho sa navzájom obviňovali ruská a ukrajinská armáda.

Budúci týždeň sa Grossi vydá na Ukrajinu, kde navštívi Černobyľ a niekoľko ďalších jadrových elektrární. V Kyjeve bude tiež rokovať s vládnymi predstaviteľmi. Na konci minulého roka bol šéf MAAE v Moskve. Jeho cieľom je vytvoriť okolo Záporožskej jadrovej elektrárne ochrannú zónu. „Moje rokovania s Ukrajinou a Ruskou postupujú, ale nie tak rýchlo, ako by mali,“ povedal Grossi. (čtk, iaea.org)

22:52 Ruská invázia spôsobila na ukrajinskom životnom prostredí škody v hodnote 46 miliárd dolárov, odhaduje ukrajinské ministerstvo životného prostredia. Vyplatenie tejto sumy v plnej výške chce Kyjev podľa denníka Ukrajinska pravda od Moskvy vymáhať.

Bohorodychne / UA / Čítajte viac Škody na životnom prostredí kvôli vojne Kyjev odhaduje na 46 miliárd dolárov

21:43 Ukrajinský vojak dislokovaný v meste Bachmut na východe Ukrajiny v piatok televízii CNN povedal, že jeho spolubojovníci sa stále držia na okraji neďalekého mesta Soledar, ktoré je v ostatných týždňoch dejiskom intenzívnych bojov s ruskými silami. Zotrvanie v Soledare podľa neho nemá už z vojenského hľadiska zmysel, keďže mesto je „celkom zničené“ a nie je v ňom jediná budova, ktorá „by vydržala ruské ostreľovanie“.

Systém Grad / Raketomet / Soledar / Čítajte viac Ukrajinský vojak pri Soledare: V meste sa bojuje, odsun je len otázkou času

19:23 Šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v piatok vyhlásil, že situácia v meste Soledar je „bitkou o Verdun 21. storočia“. Jermak týmito slovami pripomenul najdlhšie trvajúcu bitku prvej svetovej vojny z roku 1916 medzi Francúzskom a Nemeckom, ktorá viedla k obrovskému počtu obetí.

Soledar Čítajte viac Šéf úradu prezidenta Zelenského: Soledar je Verdunom 21. storočia

18:02 Ukrajinské jednotky sú stále na okrajoch neďalekého mesta Soledar, ktoré je už niekoľko týždňov pod intenzívnym útokom ruských síl. Pre televíziu CNN to povedal ukrajinský vojak Taras Berezovec umiestnený v neďalekom meste Bachmut.

Povedal, že zotrvanie v Soledare nemalo vojenský zmysel, pretože mesto bolo „úplne zničené“. „Neexistuje jediná budova, ktorá by prežila ruské ostreľovanie,“ tvrdí.

Morálka medzi jednotkami v prvej línii však podľa neho zostáva vysoká. Dodal, že verí, že rozhodnutie o stiahnutí sa padne v najbližších dňoch.

16:33 Ukrajinská vojenská tajná služba (HUR) varovala, že Rusko chce vytvoriť armádu pozostávajúcu z dvoch miliónov vojakov. Takisto upozornila, že Moskva by mohla v nasledujúcich dňoch ohlásiť ďalšiu vlnu mobilizácie do bojov na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy televízie Sky News.

„Prípravy na ohlásenie ďalšej vlny mobilizácie v Rusku už aktívne prebiehajú,“ uviedla HUR. Na základe rozsahu mobilizačných opatrení v Rusku sa domnieva, že tamojšia vláda plánuje vytvoriť armádu, ktorá bude mať približne dva milióny vojakov. Pripomenula nedávne zmeny v legislatíve týkajúcej sa mobilizácie a dodala, že výcvik tamojších síl už prebieha.

15:25 O strategickom význame Soledaru sa vedú diskusie, podľa niektorých názorov by jeho dobytie uľahčilo Rusom prístup k Bachmutu a skomplikovalo zásobovanie ukrajinských obrancov. Americkí analytici z ISW sa však vo svojej poslednej správe domnievajú, že „ruské informačné operácie“ význam Soledaru zveličili. Inštitút usudzuje, že obsadenie Soledaru neumožní ruským silám získať kontrolu nad dôležitými ukrajinskými zásobovacími trasami do Bachmutu ani sa lepšie rozmiestniť na obkľúčenie mesta v krátkodobom horizonte.

15:20 Pád Soledaru, kde sa nachádzajú rozsiahle soľné bane, by podľa agentúry AP pre Kremeľ znamenal vzácne víťazstvo po rade neúspechov na bojisku, ktorým čelia ruské vojská v posledných mesiacoch svojej invázie na Ukrajinu.

Dnešné vyhlásenie Moskvy pripisuje dobytie mesta ruským jednotkám a letectvu bez toho, aby spomenulo úlohu Vagnerovej žoldnierskej skupiny, ktorú založil Jevgenij Prigožin, poznamenala agentúra Reuters. Prigožin už v utorok hlásil, že jeho bojovníci majú nad Soledarom kontrolu a tvrdil, že tam bojujú výlučne jeho muži.

Moskva informuje o dobytí Soledaru dva dni po zmene v ruskej armáde, keď minister obrany Sergej Šojgu vymenoval za veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Niektorí analytici to považujú za krok, ktorý má uzemniť Prigožina a zároveň postaviť Gerasimova prípadne do úlohy obetného baránka, ak sa vojna bude naďalej vyvíjať pre Rusko zle, píše Reuters.

15:10 Fínsko by mohlo darovať Ukrajine malé množstvo tankov Leopard 2 nemeckej výroby, ak by sa tak rozhodlo urobiť viacero európskych krajín. Vo štvrtok to povedal fínsky prezident Sauli Niinisto.

Fínsko tanky Leopard 2 potrebuje na ochranu svojej dlhej hranice s Ruskom, Ukrajine by preto mohlo darovať len ich obmedzený počet, uviedol Niinisto pre fínsku agentúru STT.

„Ak sa budú tieto tanky posielať, tak ponuka Fínska by preto nemohla byť veľmi početná,“ povedal prezident.

Aj Poľsko už avizovalo, že Ukrajine by tieto typy nemeckých tankov poslalo v rámci väčšej koalície krajín. Nemecko však uviedlo, že Leopardy Ukrajine poslať neplánuje.

„Ak sa táto pozícia v súvislosti s tankami zmení a sformuje sa spoločná európska spolupráca, tak bude potrebný aj príspevok Fínska,“ uviedla kancelária fínskeho prezidenta v piatok pre Reuters.

14:45 Ukrajinský prezident Zelenskyj navrhol slovenskej prezidentke Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu zameranému na ukončenie vojny na Ukrajine. Oznámil to v piatok samotný Zelenskyj na sociálnych sieťach. „Všetky kroky, ktoré povedú k ukončeniu tejto brutálnej vojenskej agresie Ruska a nastoleniu trvalého mieru na Ukrajine, ako Slovensko podporíme,“ napísala Čaputová na Facebooku.

čaputová zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj navrhol Čaputovej, aby sa pripojila k jeho mierovému plánu

13:55 Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl podľa ruskojazyčného webu stanice BBC uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily sú stále v meste a bojujú. „Boje sa odohrávajú v samotnom meste. Informácia o tom, že sa ukrajinské sily stiahli zo Soledaru, nie je pravdivá. Boje tam pokračujú,“ uviedol Serhij Čerevatyj a podotkol, že nepriateľ tam má prevahu, keďže k Soledaru vrhol maximum svojich síl.

13:05 Ruský obranný priemysel veľmi pravdepodobne využíva prácu trestancov, aby uspokojil vojnové požiadavky. Vo svojej správe k vývoju ruskej invázie na Ukrajinu to uviedlo britské ministerstvo obrany. V najrozľahlejšej krajine sveta je podľa neho vo väzení vyše 400 000 ľudí a správa väzníc často čelí obvineniam z extrémnej brutality a korupcie.

„Najväčší ruský výrobca tankov podnik Uralvagonzavod v novembri 2022 oznámil miestnym médiám, že po rokovaní s Federálnou väzenskou službou (FSIN) zamestná 250 väzňov,“ píše britský rezort obrany.

Londýn zároveň pripomína, že väzenská práca má v Rusku dlhú tradíciu, avšak úrady znovu zaviedli nútenú prácu ako špecifický trestný postih v roku 2017.

12:10 Ruské invázne vojská sa podľa Moskvy zmocnili východoukrajinského mesta Soledar, o ktoré zvádzali ťažké boje s ukrajinskými obrancami. Ruské ministerstvo obrany dnes podľa tlačových agentúr oznámilo, že jeho armáda mesto dostala pod kontrolu vo štvrtok večer. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Kyjev sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadril, námestníčka ukrajinského ministra obrany ráno uviedla, že noc v Soledare bola „horúca“ a boje pokračovali.

„Večer 12. januára bolo dokončené oslobodenie mesta Soledar, ktoré je dôležité pre pokračovanie úspešných útočných operácií v doneckom smere,“ vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, pričom použil termín „oslobodenie“, ktorým Moskva označuje dobytie a okupáciu ukrajinských miest.

Podľa Konašenkova plná kontrola nad Soledarom umožňuje Rusom odrezať zásobovacie trasy ukrajinských jednotiek v Bachmute, ktorý sa nachádza niekoľko kilometrov juhozápadne od Soledaru a Rusko sa ho snaží dobyť už mesiace.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe o situácii na Ukrajine napísal, že ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celý Soledar. Podľa analytikov ISW však nejde o operačne významný vývoj – označili ho za „malé víťazstvo“ pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia Bachmutu.

12:00 Ukrajina v piatok oznámila, že odoláva „vysokointenzívnej“ ruskej ofenzíve v meste Soledar. Moskva na miesta bojov v Doneckej oblasti presúva ďalších vojakov.

Noc na piatok označila za „horúcu“ námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. „Nepriateľ premiestnil takmer všetky svoje sily do Doneckej oblasti a pokračoval vo vysokointenzívnej ofenzíve,“ povedala Maľarová s tým, že súčasná fáza vojny je „náročná“.

Pre Kremeľ je teraz jedným z hlavných cieľov obsadenie priemyselnej Doneckej oblasti, keďže nedosiahol pôvodné zámery, ako bolo obsadenie hlavného mesta Kyjev a zvrhnutie ukrajinskej vlády, píše AFP.

11:25 Severoatlantická aliancia oznámila, že premiestni niekoľko svojich prieskumných lietadiel z Nemecka do Rumunska, aby boli bližšie k bojiskám na Ukrajine.

Prieskumné lietadlá AWACS majú do Bukurešti doraziť v utorok, aby „posilnili prítomnosť Aliancie v regióne a monitorovanie ruskej vojenskej činnosti“, uviedlo NATO vo vyhlásení.

Niekoľko týchto lietadiel z leteckej základne neďaleko mesta Aachen na západe Nemecka bude po novom umiestnených na rumunskej leteckej základni v meste Otopeni neďaleko Bukurešti, asi 200 kilometrov od rumunsko-ukrajinských hraníc. Pobudnú tam niekoľko týždňov.

Prieskumné lietadlá AWACS dokážu identifikovať lietadlá vzdialené aj viac ako 400 kilometrov a podľa toho pomáhať pri koordinácii činnosti iných lietadiel a pozemných vojsk. Teoreticky tak slúžia ako lietajúce vojenské stanovištia, vysvetľuje DPA. V minulosti boli nasadené počas vojenských operácii proti militantnej organizácii Islamský štát v Afganistane.

Bachmut, vojna na UKrajine Čítajte viac Ukrajina dostane viac zbraní. Je jej cieľom oslobodenie Krymu?

11:00 Francúzsko dúfa, že Ukrajine dodá obrnené vozidlá typu AMX-10 RC do dvoch mesiacov. Vo vyhlásení to v piatok uviedol francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu.

Vyhlásenie ministra obsahovalo aj zhrnutie štvrtkového telefonátu so šéfom ukrajinského rezortu obrany Oleksijom Reznikovom, v ktorom Sébastien Lecornu zopakoval pokračovanie podpory pre Ukrajinu.

9:00 Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin v piatok navrhol konfiškáciu majetku Rusov, ktorí kritizujú ruskú armádu a „špeciálnu vojenskú operáciu“ na Ukrajine.

Volodin, blízky spojenec prezidenta Putina, súčasné tresty v podobe pokút pre kritikov krokov Ruska na Ukrajine nepovažuje za dostatočne prísne.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu vlani 24. februára. V Rusku označujú ofenzívu na Ukrajine ako „špeciálnu vojenskú operáciu“ a slová ako „vojna“ či „invázia“ sú v súvislosti s bojmi na ukrajinskom území zakázané.

Ruské štátne televízie od začiatku invázie na Ukrajinu zintenzívnili propagandu, ktorá ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine vychvaľuje ako hrdinov.

8:33 Ruské invázne sily pravdepodobne obsadili väčšinu, ak nie celé mesto Soledar v Doneckej oblasti, uviedol vo svojej najnovšej správe o situácii na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Podľa jeho analytikov však nejde o operačne významný vývoj – označili ho za „malé víťazstvo“ pre ruskú armádu, ktoré pravdepodobne nie je predzvesťou skorého obkľúčenia neďalekého väčšieho mesta Bachmut, ktoré sa Rusi pokúšajú dobyť už niekoľko mesiacov.

„Geolokačné zábery zverejnené 11. a 12. januára naznačujú, že ruské sily pravdepodobne kontrolujú väčšinu, ak nie celý Soledar, a pravdepodobne vytlačili ukrajinské sily zo západných okrajov obce,“ uvádza vo svojej správe ISW.

Ruské zdroje podľa ISW k 12. januáru tvrdili, že ruskí vojaci „čistia“ Soledar od zvyšných ukrajinských síl a ruskí vojenskí blogeri vo štvrtok zverejnili zábery bojovníkov z Vagnerovej žoldnierskej skupiny, ako sa voľne prechádzajú po. Ruské ministerstvo obrany zatiaľ dobytie Soledaru neoznámilo.

7:52 Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej operačnej zvodcu informuje o odrazení ruských útokov u 17 obcí na východe Ukrajiny za uplynulý deň, ale ani v nej v tejto súvislosti nespomína Soledar. O tomto meste píše v súvislosti s ďalšími obcami na východe Ukrajiny, ktoré sa podľa neho stali terčom nepriateľskej paľby. Vedenie ukrajinských síl okrem iného informuje aj o odrazení ruských útokov na Bachmut.

Americký inštitút pre výskum vojny ISW si všíme, že štáb informoval o tom, že ukrajinskí obrancovia odrazili aj ruské útoky proti osade Silj v Doneckej oblasti, čo je obec vzdialená cez kilometer severozápadne od Soledaru a leží za predchádzajúcimi ukrajinskými pozíciami. „Ukrajinský generálny štáb a ďalšie vysoko postavené vojenské zdroje väčšinou neinformovali o tom, že ukrajinské sily 12. januára odrazili ruské útoky proti Soledare, ako to bolo predtým,“ upozorňuje ďalej americký inštitút.

7:17 Ukrajinské úrady plánujú premeniť Buču, Irpiň a ďalšie mestá, ktorých mená smutne preslávila v súvislosti s ruskou inváziou, na turistické destinácie. Uvádza to oficiálna prezentácia ukrajinskej štátnej delegácie na veľtrhu cestovného ruchu Fitur v Madride, o ktorej informujú agentúry EFE a Europa Press. Veľtrh, na ktorom sa zúčastnia predstavitelia ukrajinskej štátnej agentúry na podporu turistiky, sa uskutoční budúci týždeň.

„Ukrajina chce premeniť niektoré miesta súvisiace s ruskou inváziou, ktorá sa stala známa na medzinárodnej úrovni, na turistické destinácie, a pomôcť tak rozvoju tohto odvetvia,“ uviedla ukrajinská agentúra. Krok by mal pomôcť hospodárskej obnove Ukrajiny a tiež tomu, „aby sa nezabudlo na strasti a deštrukciu“, ktoré tieto miesta zažili pri ruskej okupácii, uviedol úrad.

Agentúra uviedla, že na svojom zámere začala pracovať s radnicami miest Buča a Irpiň, ktoré obsadila ruská armáda na začiatku vojny na Ukrajine a kde sa podľa ukrajinských úradov ruskí vojaci dopustili krutosťou na civilnom obyvateľstve. Mestá by sa mohli zaradiť do ukrajinskej turistickej ponuky vedľa Kyjeva, Ľvova či bývalej jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorú v roku 2019 navštívilo 100-tisíc ľudí.

Podľa vyhlásenia úradu vojna zničila turistickú infraštruktúru len čiastočne. Podľa organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) však bol v dôsledku bojov zničený na Ukrajine veľký počet pamiatok, pripomína agentúra EFE.

6:39 Do Španielska pricestovalo 225 ukrajinských vojakov, ktorí tam dostanú základný výcvik. Dvadsať z nich sa okrem toho bude školiť na používanie systémov protivzdušnej obrany HAWK.

Vo svojom vyhlásení to uviedlo španielske ministerstvo obrany, ktorého šéfka Margarita Roblesová vo štvrtok neskoro večer Ukrajincov privítala na leteckej základni Torrejón neďaleko Madridu.

Väčšina zo skupiny Ukrajincov sú civilisti bez predošlých vojenských skúseností. Dostanú preto základný výcvik, ktorý bude zahŕňať napríklad starostlivosť o ľudí zranených v bojoch a postupy, ako čeliť podomácky vyrobeným výbušným zariadeniam, priblížil rezort obrany.

Ukrajina / UA / Čítajte viac Španielsko pošle Ukrajine obrnené transportéry, tanky sú v príliš zlom stave

Výcvik v meste Toledo, ležiacom južne od metropoly Madrid, je určený pre dovedna 400 ukrajinských vojakov, pričom predpokladá rotáciu každé dva mesiace. Ide o súčasť vojenskej pomocnej misie Európskej únie zameranej na podporu Ukrajiny.

Vo vyhlásení ministerstva sa ďalej uvádza, že pôjde o druhú skupinu ukrajinských vojakov – už počas novembra a decembra ich do Španielsko prišlo 64.

Španielsko v rámci vojenskej pomoci dodá Ukrajine šesť svojich systémov HAWK, dodala vo svojej správe americká spravodajská televízia CNN.

Tieto systémy sú americkej výroby a USA ich začali používať počas studenej vojny. Neskôr ich americká armáda nahradila modernejšími systémami protivzdušnej obrany Patriot.

6:00 Viac ako desiatka vysokopostavených predstaviteľov Európskej únie sa 2. februára v Kyjeve stretne s členmi ukrajinskej vlády. Stane sa tak deň pred konaním summitu EÚ a Ukrajiny, oznámila vo štvrtok hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Hovorkyňa, ktorá potvrdila predošlú správu magazínu Politico, priblížila, že Kyjev by mohlo navštíviť „zhruba 15 eurokomisárov“ z členských krajín EÚ.

Spresnila, že na Ukrajinu vycestujú eurokomisári, ktorí majú na starosti oblasti relevantné pre Ukrajinu, ako napríklad finančné záležitosti, otázku členstva v EÚ či energetiku.

Zoznam účastníkov cesty na Ukrajinu však ešte nie je sfinalizovaný, dodala Spinantová. Plánovaná návšteva demonštruje podľa jej slov „rozsah našej práce s Ukrajinou“ a ukazuje podporu EÚ tejto krajine.

Počas stretnutia 3. februára budú prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, predsedníčka EK Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel hovoriť o ďalšej finančnej a vojenskej podpore pre ukrajinské sily bojujúce proti ruským jednotkám.

© Autorské práva vyhradené

618 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine