Krízu a tlak neustála. Moldavská prozápadná vláda podala demisiu

Moldavská premiérka Natalia Gavrilicová v piatok oznámila, že spolu s vládou podáva demisiu. Ako dôvod premiérka uviedla nedostatok podpory vláde, ktorá sa snažila urýchliť reformy v krajine, ktorá ašpiruje na členstvo v Európskej únii.

10.02.2023 13:17 , aktualizované: 16:21
Gavrilicová Foto: ,
Moldavská premiérka Natalia Gavrilicová čaká na začatie Asociačnej rady EÚ-Moldavsko v budove Európskej rady v Bruseli v utorok 7. februára 2023.
debata (8)

Podľa agentúry Reuters tak končí turbulentných 18 mesiacov vlády sprevádzané ekonomickými otrasmi a následkami ruskej invázie na Ukrajinu.

Nominácia exministra

Niekoľko hodín po demisii vlády prozápadná prezidentka Maia Sanduová nominovala na nového premiéra svojho bezpečnostného poradcu Dorina Receana. Recean, ktorý je tiež tajomníkom bezpečnostnej rady a bývalým ministrom vnútra, podľa Reuters uviedol, že chce pokračovať v úsilí o získanie členstva Moldavska v EÚ. Za priority svojej vlády označil poriadok a disciplínu, oživenie ekonomiky, mier a stabilitu.

„Verím v moldavský ľud. Verím v Moldavsko,“ povedala Gavrilicová na tlačovej konferencii. „Verím, že sa nám podarí prekonať všetky výzvy a ťažkosti,“ dodala. Podľa Gavrilicovej je Moldavsko v EÚ očakávané s otvorenou náručou. „Moldavsko má priateľov. Ale keby mala vláda rovnakú podporu aj doma, potom by sme dokázali postúpiť ďalej dopredu a rýchlejšie,“ uviedla odstupujúca premiérka.

Kazachstan, vojna na Ukrajine Čítajte viac Kazachstan, Moldavsko, Azerbajdžan... Kto by bol na rade, keby Rusko ovládlo Ukrajinu?

Prezidentka odchádzajúcej šéfke vlády poďakovala okrem iného za to, že bez ohľadu na bezprecedentné problémy dokázala zachovať „stabilitu, mier a rozvoj tam, kde by iní chceli vojnu a bankroty“.

Moldavsko, kde žije asi 2,6 milióna obyvateľov, je vklinené medzi Ukrajinu a Rumunsko. Od začiatku vojny na Ukrajine sa dostalo pod enormný tlak zosilnený obavami, že by Rusko mohlo rozšíriť inváziu aj na moldavské územie, aby k Moskvou ovládaným územiam pripojilo Podnestersko.

Na moldavskú ekonomiku tiež tvrdo dopadla energetická kríza, pretože bola krajina dlho závislá na ruských zdrojoch. Počas posledného roka krajinu trápi rastúca inflácia a záťaž pre ňu predstavuje aj príliv ukrajinských utečencov.

Ukrajinský vojak / UA vojak / Čítajte viac Rusi zaútočili na Ukrajinu cez územie NATO, tvrdí Kyjev. Rumunsko to poprelo

Ruská redakcia BBC upozornila, že premiérka odstúpila deň po návšteve Bruselu, zatiaľ čo ekonomická situácia v krajine sa neustále zhoršuje a ceny energetických surovín rastú neprimerane aj voči príjmom strednej triedy, dražejú lieky a potraviny. Od vlaňajšieho septembra až do príchodu mrazov sa každú nedeľu v centre Kišiňovho konali protivládne demonštrácie. Ich organizátor, moldavský politik a mediálny magnát Ilan Šor pokladá demisiu vlády za svoje dielo.

„Mala nielen odstúpiť, ale skončiť vo väzení. Tak sa aj určite stane. Väzenie pre terajší režim za úplné porušovanie ústavy, zákonov, práv a slobôd občanov,“ povedal Šor, na ktorého vlani v októbri USA uvalili sankcie kvôli snahe zvrátiť demokratických vývoj krajiny. Politik sa skrýva v Izraeli pred trestným stíhaním za to, že z krajiny vyviedol miliardu dolárov zo štátnych prostriedkov, dodala BBC.

Sýria Rusko Ukrajina Invázia uarus Čítajte viac Politológ: Putin sa Donbasom neuspokojí, obávať sa môže Moldavsko
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #demisia vlády #Natalia Gavrilicová