Bilancia zemetrasenia presiahla 25-tisíc mŕtvych. Po 129 hodinách zachránili z trosiek päťčlennú rodinu

Ničivé pondelkové zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo najmenej 25 000 ľudských životov. Počet známych obetí katastrofy prekročil túto hranicu po tom, ako dnes popoludní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan aktualizoval bilanciu svojej krajiny na 21 848 obetí, informovala agentúra Reuters. Zo susednej Sýrie doteraz prišli informácie o 3 553 mŕtvych. Nové údaje od vlády či opozície, ovládajúcej časti rozdelenej krajiny, dnes agentúry neprinášali.

11.02.2023 07:49 , aktualizované: 18:55
Turecko Sýria Zemetrasenie Foto: ,
Tureckí záchranári odnášajú na nosidlách do sanitky 16-ročného mladíka Kamila Cana Agdasa, ktorého našli v sutinách budovy päť dní po ničivom zemetrasení v meste Kahramanmaraš na juhu Turecka.
debata (1)

Počet známych obetí medzitým v Turecku od piatkového večera narástol o ďalších asi 1 600. Úrad pre riešenie katastrof a mimoriadnych situácií (AFAD) v rannom hlásení uviedol, že z postihnutej zóny na juhu Turecka bolo evakuovaných bezmála 93 000 ľudí a že do krízových operácií je zapojených vyše 166 000 pracov­níkov. Erdogan pri popoludňajšom vystúpení v meste Sanliurfa dodal, že zranených má Turecko vyše 80 000.

Aj päť dní po otrasoch zároveň záchranári v troskách miest ďalej nachádzajú preživších, informovali podľa agentúry AP turecké médiá. V Nurdagi západne od regionálnej metropoly Gaziantep dnes údajne našli päťčlennú rodinu, ktorá vo svojom zrútenom dome strávila 129 hodín. V meste Antakya zase záchranári vyniesli zo sutín 36-ročného muža, píše AP, podľa ktorej sa v sobotu podarilo zachrániť celkovo deväť ľudí.

Počas sobotňajšieho pátrania v Turecku zachránili taktiež 70-ročnú dôchodkyňu a 16-ročného chlapca. „Aký je dnes deň?“ opýtal sa záchranárov tínedžer Kamil Can, ktorý bol 119 hodín uväznený pod troskami v tureckom meste Kahramanmaras. Keď ho vytiahli zo sutín, usmieval sa a zdalo sa, že je v poriadku.

Nie všetko sa však skončilo nádejne. Záchranári sa v sobotu skoro ráno dostali k 13-ročnému dievčaťu v troskách budovy v provincii Hatay a zaintubovali ho. Zomrela však skôr, ako jej mohli lekári amputovať končatinu a vyslobodiť ju, informovali noviny Hurriyet.

Aj keď odborníci tvrdia, že uväznení ľudia môžu pod troskami prežiť týždeň alebo aj viac, šance na nájdenie ďalších preživších sa rýchlo zmenšujú.

Turecko zemetrasenie živí niekoľkí záchrana Čítajte viac Turecko si o tragédiu koledovalo. V zasiahnutých oblastiach sa ignorovali zákony

Záchrannému tímu zo Slovenska sa v tureckých oblastiach postihnutých zemetrasením doteraz podarilo zachrániť 12 ľudí, informoval v piatok dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Situácia v Turecku je podľa jeho slov veľmi náročná. V oblasti pôsobí tiež tím českých záchranárov, ktorí v piatok ráno v meste Adiyaman vyslobodili dvoch preživších zo sutín zrútených domov.

Zasiahnu proti rabujúcim

Vláda podnikne rázne kroky proti ľuďom, ktorí sa podieľajú na rabovaní a ďalších zločinoch v miestach, ktoré tento týždeň postihlo v Turecku ničivé zemetrasenie. Podľa agentúry Reuters to dnes na návšteve postihnutej oblasti vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Agentúra AFP s odvolaním sa na turecké médiá uviedla, že v krajine bolo v súvislosti so zrútením budov zatknutých 12 ľudí. Neskôr informovala o najmenej 48 zadržaných osobách, ktoré úrady vinia z rabovania.

„Vyhlásili sme výnimočný stav,“ povedal pri návšteve oblasti katastrofy Erdogan. „To znamená, že odteraz by ľudia, ktorí sa podieľajú na rabovaní alebo únosoch, mali vedieť, že sa na nich vzťahuje pevná ruka zákona,“ uviedol turecký prezident. Nebolo však jasné aké prípady únosov má na mysli, upozornili agentúry.

Zničená budova v Antakyi v južnom Turecku.
Mehmet Nasir Duran (67) sedí na stoličke,...
+7Ľudia sa zahrievajú pri ohni v Elbistane, v...

Na juhovýchode Turecka sa pri zemetrasení zrútili tisíce budov. Medzi osobami, ktoré úrady v tejto súvislosti zatkli, je podnikateľ z provincie Gaziantep a jedenásť podnikateľov z provincie Şanliurfa, uviedla podľa AFP turecká agentúra DHA. Neskôr AFP s odvolaním sa na agentúru Anadolu informovala o zatknutí piatich desiatok ľudí v ôsmich postihnutých provinciách v súvislosti s rabovaním.

Erdogan tiež povedal, že v južnom Turecku sú stovky tisíc budov neobývateľné a že úrady čoskoro začnú proces prestavby. „Plánovali sme prestavbu státisícov budov,“ povedal. „V priebehu niekoľkých týždňov začneme podnikať konkrétne kroky,“ uviedol turecký prezident.

Rakúsko a Nemecko pozastavilo záchranné operácie

Rakúski a nemeckí záchranári pozastavili záchranné práce v Turecku. V mieste, kde pracovali, sa totiž zhoršuje bezpečnostná situácia, a obávajú sa preto o svoju bezpečnosť. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na podplukovníka rakúskej armády Pierra Kugelweisa a agentúra DPA.

„Medzi frakciami v Turecku narastá agresia,“ uviedol pre APA podplukovník Kugelweis. Dodal, že sa objavili aj správy o prestrelkách. „Je vidieť, že smútok pomaly ustupuje hnevu,“ povedal prevádzkový manažér humanitárnej organizácie I.S.A.R Steven Bayer.

Príslušníci rakúskej špecializovanej jednotky medzitým podľa agentúry APA popoludní záchranné práce čiastočne obnovili. Chráni ich turecká armáda.

Turecko / Zemetrasenie / Pátranie / Záchrana / Čítajte viac Slovenskí záchranári našli v troskách aj živých ľudí. Pracujú pri hlbokých mrazoch

Podľa Kugelweisa dorazilo v utorok do tureckej provincie Hatay 82 príslušníkov a príslušníčok rakúskej jednotky pre zvládanie katastrof. „Na nás Rakúšanov nikto nezaútočil, všetci sme v poriadku… Radi by sme aj ďalej pomáhali, no okolnosti sú také, aké sú,“ dodal Kugelweis.

Šéf WHO priviezol 35 ton lekárskeho vybavenia

Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths pricestovali v sobotu do zemetrasením zasiahnutého mesta Aleppo na severe Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z OSN.

Štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že Tedros má v pláne v Aleppe „navštíviť niektoré nemocnice a dočasné prístrešky so (sýrskym) ministrom zdravotníctva a guvernérom mesta Aleppo“.

Tedrosovo lietadlo priviezlo okolo 35 ton životne dôležitého lekárskeho vybavenia, dodala SANA. Druhé lietadlo so zdravotníckymi zásobami priletí do dvoch dní.

Po 35 rokoch otvorili hraničný priechod s Arménskom

Arménsko a Turecko v sobotu po 35 rokoch po prvý raz otvorili hraničný priechod medzi oboma krajinami pre dodávky humanitárnej pomoci do oblasti postihnutej ničivým zemetrasením, upozornila agentúra AFP.

Päť nákladných áut s dodávkami pomoci vrátane potravín a vody dorazilo do Turecka z hraničného priechodu Alican, napísal na sociálnej sieti Twitter osobitný vyslanec Turecka pre dialóg s Arménskom Serdar Kilič.

Štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla, že hraničný priechod otvorili krajiny prvýkrát od roku 1988. Vtedy Turecko poslalo pomoc do Arménska po tom, čo krajinu zasiahlo zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo 25 000 až 30 000 obetí.

Kilič poďakoval Arménsku a podpredsedovi arménskeho parlamentu Rubenovi Rubinjanovi. Dodal, že zásielka pomoci obsahovala aj lieky. Na twitteri zverejnil aj fotky.

Turecko zemetrasenie Čítajte viac Počet obetí presiahol 23-tisíc. Nádej v Turecku a Sýrii však žije. Ľudí našli aj po 104 hodinách

Arménsko a Turecko rozdeľuje pohľad na udalosti z rokov 1915 až 1918, keď pod vládou Osmanskej ríše zahynulo okolo 1,5 milióna Arménov. Jerevan to považuje za genocídu, čo Ankara odmieta. Turecko tiež podporuje Azerbajdžan, ktorý je v spore s Arménskom o Náhorný Karabach. Práve pre územný konflikt o Karabach sa z iniciatívy Arménska v roku 1993 uzavrela turecko-arménska hranica.

Zemetrasenie o sile 7,8 stupňa a stovky následných otrasov zasiahli v pondelok predovšetkým juh Turecka, pocítil ich však tiež severozápad Sýrie. Záchranári stále prehľadávajú trosky domov, zatiaľ čo klesajú šance na nájdenie ľudí, ktorí prežili, aj vzhľadom na nízke nočné teploty.

V Sýrii pátranie a humanitárne operácie komplikuje zložitá vnútropolitická a bezpečnostná situácia. Ťažký je prístup najmä do regiónov pod kontrolou povstaleckých skupín. Aj tam už pomoc v podobe stanov či prikrývok mieri, podľa záchranárskej organizácie Biele prilby, ktorá v oblastiach pôsobí, je však zatiaľ úplne nedostatočná. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v piatok odhadol, že v Sýrii zemetrasenie pripravilo o strechu nad hlavou až 5,3 milióna ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie v Turecku a Sýrii