Al-Káidu povedie Sajf Ádil. Egypťan znepokojuje Západ, USA núkajú 10 miliónov

Dlhoročný egyptský extrémista Sajf Ádil, ktorý sa podľa predpokladov nachádza v Iráne, sa v súčasnosti považuje za vodcu teroristickej siete al-Káida. Uvádza sa to správe Organizácie Spojených národov, založenej na poznatkoch tajných služieb jej členských krajín.

15.02.2023 09:39 , aktualizované: 16.02.2023 10:42
Sajf Ádil Foto:
Dlhoročný egyptský extrémista Sajf Ádil (na zábere zo septembra 2001) je považovaný za vodcu teroristickej siete al-Káida.
debata (4)

Správu OSN následne vo štvrtok potvrdilo aj americké ministerstvo zahraničných vecí. „Čo sa týka jeho prítomnosti (v Iráne), poskytovanie útočiska al-Káide je ďalším príkladom rozsiahlej (iránskej) podpory terorizmu, destabilizujúcich aktivít na Blízkom východe i mimo neho," povedal novinárom hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Šesťdesiatdvaročný Ádil bol dlhodobo tipovaný ako najpravdepodobnejší kandidát na nástupcu Ajmana Zawahrího, ktorý bol vlani zabitý počas amerického vzdušného útoku v afganskej metropole Kábul. K oficiálnemu vyhláseniu al-Káidy v tomto duchu však doposiaľ nedošlo, ako ani k inému potvrdeniu, že sa tento bývalý vojak egyptských špeciálnych jednotiek ujal funkcie.

USA Afganistan Biden Zawahrí zabitie potvrdenie Čítajte viac Čo sa stalo s telom vodcu al-Káidy? Taliban ho nenašiel

V tohtotýždňovej správe výboru Bezpečnostnej rady OSN pre monitorovanie sankcií na džihádistické organizácie Islamský štát (IS) a al-Káida sa uvádza, že podniknúť kroky na oficiálne uznanie Ádilovej novej úlohy zabraňuje al-Káide politická citlivosť voči Iránu a Afganistanu riadenému hnutím Taliban.

VIDEO: Pekelná strela. Pozrite si, čím zabili USA šéfa al-Káidy.
Video

„Prevažný názor členských štátov je ten, že (Ádil) je v súčasnosti faktickým vodcom al-Káidy. Vodcovstvo (tohto hnutia) nateraz predstavuje kontinuitu – avšak nemôže byť zatiaľ deklarované, lebo al-Káida je citlivá na to, že afganský Taliban nepriznáva Zawahrího prítomnosť v Kábule (v čase jeho zabitia), a pre to, že Ádil sa nachádza v iránskej islamskej republike,“ dodáva správa.

Bol v rozpakoch

Taliban bol zo zabitia Zawahrího v rozpakoch, keďže Spojené štáty i ostatných predtým ubezpečil, že nebude na afganskom území ukrývať jednotlivcov ani skupiny, ktorí ohrozujú Západ či jeho spojencov, dopĺňa The Guardian.

„Prítomnosť Zawahrího v centre Kábulu… demonštrovala pokračujúci a kooperatívny vzťah medzi al-Káidou a Talibanom,“ uvádza sa v správe OSN. Taliban tvrdí, že o prítomnosti Zawahrího v afganskom hlavnom meste nevedel.

APTOPIX Texas School Shooting Čítajte viac Amerika má na teroristov dvojaký meter, tvrdí expert

Ádil je západnými predstaviteľmi považovaný za znepokojivú hrozbu s preukázanou organizačnou schopnosťou a odhodlaním, ktorými si získal rešpekt v kruhoch islamistických extrémistov.

Svoju kariéru začal ešte v egyptskej odnoži organizácie Islamský džihád v 80. rokoch. Pripisuje sa mu zodpovednosť za útoky na americké veľvyslanectvá vo východnej Afrike z roku 1998, ktorými odštartovala teroristická aktivita al-Káidy v medzinárodnom meradle. Americké ministerstvo spravodlivosti ponúka za informácie vedúce k jeho zadržaniu odmenu desať miliónov dolárov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Egypt #al-Káida #Sajf Ádil