374. deň: Na ruskej strane padlo už viac ako 153-tisíc vojakov, uvádzajú Ukrajinci

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 153 120 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 930 ruských vojakov.

05.03.2023 08:00 , aktualizované: 19:42
Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine Foto:
Sochu talianskeho básnika a filozofa Dante Alighieriho, ktorú odhalili v roku 2015 pri príležitosti 750. výročia jeho narodenia, chránia vrecia s pieskom, aby sa zabránilo jej poškodeniu pri prípadnom ostreľovaní. Kyjev, piatok 3. marca
debata (499)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 374. deň
  • Ukrajina končí vykurovaciu sezónu s prebytkom kapacity, tvrdí ukrajinský minister energetiky
  • Spojené kráľovstvo poskytne Kyjevu dvojnásobok sľúbeného počtu tankov Challenger 2
  • V Poľsku muž podpálil sanitky, ktoré mali smerovať na Ukrajinu
  • Na ruskej strane padlo už viac ako 153-tisíc vojakov, uvádzajú Ukrajinci
  • Rusko vyhlásilo pátranie po účastníkovi nedávnej diverzie v Brianskej oblasti
  • Rusko bude mať do troch mesiacov nedostatok zdrojov na vedenie agresívnej vojny

VIDEO: Ťažké boje na Donbase.

Video
Ukrajina, Rusko, vojna Čítajte viac 373. deň: Podoľak: Bachmut je stále v rukách ukrajinskej armády

20:59 Rusko bude mať do troch mesiacov nedostatok zdrojov na vedenie agresívnej vojny. V rozhovore pre USA Today to povedal šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

vojna na Ukrajine, banner Čítajte viac Rusko bude mať podľa Ukrajiny do konca jari nedostatok zdrojov na vedenie vojny

19:42 Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý si odpykáva šesťročný trest odňatia slobody za zneužitie moci, v rozhovore nemeckému denníku Bild okrem iného uviedol, že je „absolútne presvedčený“ o rozhodujúcej úlohe ruského prezidenta Vladimira Putina vo svojom trestnom stíhaní.

Saakašvili je tiež presvedčený, že jeho strana Jednotné národné hnutie v októbri roku 2012 prehrala parlamentné voľby a prišla o moc v dôsledku rozsiahlej operácie ruskej tajnej služby.

V rozhovore pre Bild, o ktorom v nedeľu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Saakašvili tvrdí, že Rusko dalo zakladateľovi vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzinovi Ivanišvilimu „dve miliardy dolárov“ na volebnú kampaň.

Ivanišvili podľa Saakašviliho vydáva Gruzínsko do rúk ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Dodal, že Ivanišvili nechce, aby sa Saakašvili vrátil na Ukrajinu a "pomohol Zelenskému, ktorého súčasne označil za novodobého Winstona Churchilla – vojnového a povojnového britského premiéra.

Gruzínske orgány a Moskva zatiaľ na Saakašviliho obvinenia nereagovali.

18:54 Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľnom rozhovore pre stanicu CNN povedal, že akékoľvek rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začnú až vtedy, keď ruský prezident Vladimir Putin pochopí, že nezvíťazí a zastaví svoju agresívnu ofenzívu.

„Podľa môjho názoru je potrebné, aby Putin pochopil, že s touto inváziou a svojou imperialistickou agresiou neuspeje – a že musí stiahnuť jednotky. To je základom pre rozhovory,“ poznamenal Scholz.

„Keď sa pozriete na návrh Ukrajincov (o prímerí), je jednoduché chápať, že sú pripravení na mier. Je nevyhnutné niečo spraviť. Musí to (však) urobiť Putin,“ uviedol.

Na otázku, či by sa mala uzavrieť taká dohoda, ktorá ukončí vojnu s tým, že Ukrajina by sa vzdala znovuzískania anektovaného Krymského polostrova či častí Donbasu na východe krajiny, Scholz povedal, že žiadne rozhodnutie nebude prijaté bez ukrajinskej strany. „Nebudeme rozhodovať za nich. My ich podporujeme,“ dodal v tejto súvislosti.

18:00 Ruské ministerstvo vnútra zaradilo na zoznam hľadaných osôb bývalého dôstojníka ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Iľju Bogdanova. Ide o jedného z údajných účastníkov nedávneho útoku na dve pohraničné dediny v Brianskej oblasti, ktorá leží na západe európskej časti Ruska a susedí s Ukrajinou.

Podľa britskej stanice BBC, monitorovanej agentúrou TASR, ruské médiá informovali, že Iľja Bogdanov bol identifikovaný na videozázname z Brianskej oblasti natočeného členmi ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorí sa prihlásili k zodpovednosti za štvrtkový útok na dve dediny v ruskom pohraničí s Ukrajinou.

Ruské úrady nešpecifikovali dôvod vyhlásenia pátrania po Bogdanovovi. Nie je presne známe ani to, kedy bol zaradený na zoznam hľadaných osôb.

Bogdanov v minulosti slúžil ako nadporučík pohraničnej stráže Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). V roku 2014 však nelegálne prekročil rusko-ukrajinskú hranicu a zapojil sa do bojových operácií v Donbase na ukrajinskej strane.

16:35 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 153 120 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas soboty prišlo o život 930 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 3414 tankov, 6692 bojových obrnených vozidiel, 5299 vozidiel a palivových nádrží, 2426 delostre­leckých systémov, 488 odpaľovacích raketových systémov, 248 systémov protivzdušnej obrany, 289 vrtuľníkov, 302 lietadiel, 2071 dronov, 873 striel s plochou dráhou letu, 18 lodí a 232 kusov špeciálnej techniky.

Ruské straty sú v ostatných týždňoch na prudkom vzostupe. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl informoval o prekročení hranice 100-tisíc mŕtvych len pred viac ako dvomi mesiacmi – 22. decembra.

15:57 V Poľsku obvinili z podpaľačstva 35-ročného muža, ktorý podpálil sanitku, ktorá mala byť súčasťou konvoja smerujúceho na pomoc na Ukrajinu. V nedeľu o tom na svojej webstránke informovala stanica TVN24.

Pri piatkovom incidente pri juhopoľskom mestečku Radlów bola v dôsledku požiaru úplne zničená jedna sanitka a ďalšiu, ktorá bola zaparkovaná vedľa nej, takisto poškodili plamene. Rozsiahle poškodenie postihlo aj ďalšie dve záchranárske vozidlá.

V sobotu ráno malo byť z Poľska na Ukrajinu vyslaných desať sanitiek, napokon však mohlo odísť len šesť nezničených vozidiel.

15:07 Ukrajina dostane od Spojeného kráľovstva dvakrát toľko tankov Challenger 2, ako Londýn pôvodne sľúbil. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka pre rádio Slobodná Európa.

Podľa Prystajka Spojené kráľovstvo prisľúbilo Ukrajine 14 tankov Challenger 2, ale po februárovej návšteve prezidenta Volodymyra Zelenského v Británii sa rozhodlo, že sa tento počet zdvojnásobí.

Britský premiér Rishi Sunak nedávno povedal, že britské tanky dorazia na Ukrajinu v priebehu marca. Ukrajinskí vojaci už koncom januára začali s výcvikom na tankoch Challenger 2 v Spojenom kráľovstve.

15:03 Evakuácia ľudí z ukrajinského mesta Bachmut v Doneckej oblasti sa spomalila na minimum. Pre spravodajskú televíziu CNN to povedal zástupca starostu mesta Oleksandr Marčenko.

V telefonáte zo susedného mesta Marčenko povedal, že každý deň evakuujú len päť až desať ľudí. V čase, keď v Bachmute vrcholil evakuačný proces, z mesta denne odchádzalo až 600 obyvateľov. „Nepriateľ zasahuje všetko, útočí na viacposchodové budovy a obytné zóny. Sú tam nálety, delostrelectvo, mínometné ostreľovanie… Nepriateľ útočí na mesto všetkým, čím môže,“ vyhlásil Marčenko a dodal, že neexistuje spôsob, ako sa tam dostať.

V Bachmute naďalej zostáva 4000 až 4500 ľudí, ale Marčenko poznamenal, že je ťažké presvedčiť ich, aby odišli.

14:39 Ukrajina v nedeľu vyhlásila, že naďalej odoláva útokom ruských síl, ktoré sa usilujú obkľúčiť mesto Bachmut. Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo za uplynulý deň odrazených „viac ako 130 nepriateľských útokov“ okrem iného na mestá Kupiansk, Lyman, Bachmut a Avdijivka. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Nepriateľ pokračuje vo svojej snahe obkľúčiť mesto Bachmut,“ uviedol v nedeľu ráno generálny štáb Ukrajiny. Hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj v sobotu konštatoval, že situácia v tomto východoukrajinskom meste je „ťažká, ale pod kontrolou“.

13:55 Ruskí mobilizovaní záložníci dostali príkaz bojovať na Ukrajine „strelnými zbraňami a lopatami“. Dôvodom môže byť nedostatok munície. Vyplýva to z z najnovšej správy britských tajných služieb, o ktorých v nedeľu informovalo britské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Londýn: Ruskí záložníci bojujú na Ukrajine strelnými zbraňami a lopatami

13:19 Dobre fungujúce schémy dovozu smartfónov do Ruska sa ocitli v ohrození. Distribútori v „spriatelených“ krajinách totiž z dôvodu nových sankcií USA odmietajú dodávať zariadenia s hodnotou presahujúcou 300 dolárov. Referuje o tom web Moscow Times s odvolaním sa na ruský denník Izvestija a zdroje na trhu so spotrebnou elektronikou.

Nemenovaný zdroj uviedol, že smartfóny sa síce v USA nevyrábajú, ale sankcie by mohli postihnúť „vo všeobecnosti všetky zariadenia využívajúce americké patenty a technológie“. To by znamenalo, že by sa mohli vzťahovať i na produkty z Číny či Kórejskej republiky.

Moscow Times dodáva, že najnovšie sankcie USA zakazujú dodávať Rusku rôzne druhy elektroniky, napríklad klimatizácie, ventilátory a chladničky, ktoré sa v USA predávajú za viac ako 750 dolárov, tlačiarne nad 300 dolárov, vysávače nad 100 dolárov, umývačky riadu, malé spotrebiče a mnohé ďalšie.

12:02 Ukrajina končí vykurovaciu sezóny s prebytkom kapacít a dostatočnými zásobami plynu a uhlia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Podľa neho Rusko od októbra minulého roka uskutočnila 31 leteckých útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny, z toho bolo 14 rozsiahlych raketových útokov a 17 útokov prostredníctvom tzv. kamikadze bezpilotných lietadiel. Pri útokoch boli zasiahnuté kritické energetické zariadenia.

„Ukrajinskí energetici však dokázali udržať energetický systém aj napriek zničeniu neporušený, a kolaps, v ktorý nepriateľ dúfal, nenastal,“ podotkol Haluščenko.

10:53 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu vyhlásil, že Ankara tvrdo pracuje na predĺžení dohody o vývoze obilnín z ukrajinských prístavov, ktoré zablokovala ruská invázia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Dohodu o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov sprostredkovala Organizácia Spojených národov (OSN) a Turecko vlani v júli. Táto dohodla pomohla obmedziť narastajúce ceny potravín, čo v rozvojových krajinách prehĺbilo hladomor. Platnosť dohody má vypršať 18. marca.

„Pracujeme na tom, aby predĺženie dohody prebehlo bezproblémovo,“ uviedol Čavušoglu a dodal, že o záležitosti rokoval aj s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Pôvodná dohoda bola predĺžená v novembri. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths však upozornil, že jej ďalšie predĺženie môže byť spojené s ťažkosťami.

8:48 Dvaja ukrajinskí piloti podstupujú v súčasnosti v Spojených štátoch testy s cieľom zistiť, ako dlho by trval ich výcvik riadenia bojových lietadiel. S odvolaním sa na amerických predstaviteľov o tom v sobotu informovali stanica NBC News a agentúra Reuters.

F-16 Čítajte viac V USA testujú dvoch ukrajinských pilotov, ako rýchlo zvládnu výcvik

8:31 Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut. Ruské sily si zrejme zabezpečili dostatočnú výhodu, pokiaľ ide o polohu, aby mohli zvrátiť situáciu v určitých častiach Bachmutu, ale doteraz nedonútili ukrajinské sily stiahnuť sa a pravdepodobne nebudú môcť mesto čoskoro obkľúčiť, napísal inštitút vo svojej správe.

Ruský postup v Bachmute je podľa ISW pomalý a postupný a rovnako nenaznačuje, že by Rusi mohli mesto prevziať nejakým „frontálnym útokom“. Skôr to vraj vyzerá, že sa snažia Ukrajincov donútiť opustiť obranné pozície. „Možno pôvodne mali v úmysle ukrajinské sily v Bachmute obkľúčiť, ale ukrajinské velenie signalizovalo, že sa pravdepodobne radšej stiahne, ako aby riskovali obkľúčenie,“ dodal inštitút.

Ako uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb, ruské sily sa rovnako ako v predchádzajúcich dňoch sústredili najmä na operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske. Za posledných 24 hodín podnikli Rusi šesť raketových a 24 ďalších vzdušných útokov a v 65 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov smerovali na civilnú infraštruktúru.

8:05 Ukrajina bude tento rok pracovať na zvýšení spolupráce s európskymi inštitúciami. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to uviedol v sobotu po stretnutí s predsedníčkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou. Informovala agentúra DPA.

„Úlohou je všetko aktívne pripraviť na členstvo našej krajiny v Európskej únii, zvýšiť dodávky zbraní Ukrajine a posilniť sankcie voči Rusku,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore.

Zelenskyj opakovane vyzýva na rýchlejšie prístupové rokovania s EÚ. Ako priblížil, s Metsolovou viedol rozhovory počas konferencie v západoukrajin­skom Ľvove.

Podujatie sa zameriavalo na odhalenie ruských zločinov spáchaných, odkedy Moskva pred rokom spustila svoju inváziu, no tiež rehabilitáciu obetí násilia, uviedol Zelenskyj. Tí, ktorých takéto činy postihli, musia dostať možnosť vrátiť sa do normálneho života, zdôraznil.

Metsolová v súvislosti so snahami Ukrajiny o vstup do EÚ vyjadrila nádej, že prístupové rokovania sa začnú už tento rok. Podľa vlastných slov na ňu urobilo dojem tempo, akým krajina dosahuje pokrok.

„Dúfam, že by sa mohli prístupové rokovania začať už tento rok. Budúcnosť Ukrajiny je v Európskej únii,“ uviedla podľa agentúry AFP Metsolaová na návšteve západoukrajinského mesta Ľvov. Konečné rozhodnutie bude závisieť od vlád jednotlivých členských štátov EÚ, z ktorých niektoré sú skeptické ohľadom toho, či sa Ukrajina dokáže spamätať z vojny a prijať potrebné demokratické a protikorupčné reformy, aby sa v krátkom čase kvalifikovala na členstvo, poznamenal k tomu denník The Guardian.

Akonáhle sa začnú formálne rokovania, Európska komisa bude posudzovať, či Kyjev splnil kritériá pre členstvo, a potom vydá stanovisko. Následne lídri terajšej dvadsaťsedmičky rozhodnú, či a kedy Ukrajinu prijmú. Tento proces často trvá viac ako päť rokov a pre niektoré kandidátske krajiny, ako je napríklad Turecko či niektoré štáty západného Balkánu, sa takmer zastavil, uviedol The Guardian.

Na konferencii v Ľvove Metsolaová tiež uviedla, že bez vyvodenia zodpovednosti, slobody a spravodlivosti nemôže byť mier. „Politika ústupkov nikdy nefungovala,“ dodala.

8:00 Zástupca bachmutského starostu Alexander Marčenko britskej BBC povedal, že v uliciach mesta pokračujú boje medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi, ale že Rusi mesto neovládli. Bachmut je podľa neho prakticky zničený, nezostala v ňom jediná nepoškodená budova. Živorí tam približne 4 000 až 4 500 civilistov, ktorí nemajú dodávky vody, plynu ani elektriny. Podľa agentúry AP v sobotu prišla o život jedna žena, dvaja muži potom utrpeli zranenia, keď sa cez provizórny most snažili Bachmut opustiť. Podľa ukrajinských vojakov, ktorí pomáhajú civilistom, je teraz príliš nebezpečné z mesta odchádzať autom. Ľudia tak musia odchádzať pešo.

Marčenko obvinil Rusov, že nemajú za cieľ zachrániť mesto a že chcú spáchať „genocídu ukrajinského ľudu“. Rusi používajú taktiku „spálenej zeme“, uviedol.

„Domnievam sa, že by sme nepriateľovi nemali dať ani centimeter našej pôdy,“ povedal Marčenko. „Mali by sme chrániť našu zem, mali by sme chrániť našich ľudí a mali by sme chrániť podniky, ktoré tu sú“.

„Chcú zničiť Bachmut, chcú zničiť mesto tak, ako to urobili s Mariupolom a Popasnou,“ uviedol podľa BBC s odkazom na dve mestá na východe Ukrajiny, ktoré sú teraz pod kontrolou Ruska.

499 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine