Gruzínci vyhrali: Sporný zákon po vzore Ruska stiahli, prezidentka gratuluje

Vládnuca strana Gruzínsky sen vo štvrtok oznámila, že sťahuje návrh zákona o zahraničných agentoch, ktorý vyvolal hromadné protesty v krajine.

09.03.2023 08:33 , aktualizované: 20:46
Georgia Protests Foto: ,
Demonštrantmi s vlajkami Gruzínska, EÚ a Ukrajiny protestujú pred parlamentom v Tbilisi proti prijatiu zákona o zahraničných agentoch.
debata (39)

„Ako vládnuca strana zodpovedná za každého člena spoločnosti sme sa rozhodli bezpodmienečne stiahnuť tento návrh, ktorý sme podporili,“ uviedla strana na svojej webovej stránke.

Georgia Protests Čítajte viac Majdan v Tbilisi? Načo je Gruzínsku "ruský" zákon?

Podľa návrhu sa mali všetky organizácie, ktoré na svoju činnosť dostávajú viac ako 20 percent financií zo zahraničia, registrovať ako „zahraniční agenti“. Inak im hrozili vysoké pokuty.

Gruzínske ministerstvo vnútra vo štvrtok oznámilo, že demonštranti zadržaní počas protivládnych protestov konaných 7. a 8. marca v Tbilisi boli prepustení.

Prezidentka zablahoželala demonštrantom k „víťazstvu“

Po stiahnutí návrhu gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová zablahoželala demonštrantom, ktorí masovo protestovali proti spornému návrhu. „Chcem zablahoželať ľuďom k ich prvému víťazstvu. Som hrdá na tých, ktorí pozdvihli svoje hlasy,“ povedala Zurabišviliová v televíznom prejave z New Yorku. „Naša cesta do Európy je sprevádzaná nedôverou voči vláde,“ dodala.

Zurabišviliová už skôr avizovala, že v prípade prijatia bude zákon vetovať.

gruzínsko Čítajte viac Gruzínsky majdan: Do ulíc opäť vyšli tisíce. Lídri protestov dali vláde ultimátum

Podobný zákon už platí v Rusku, kde sa často zneužíva na pozastavenie alebo ukončenie činnosti mimovládnych organizácií a spravodajských médií s kritickým postojom voči vláde a Kremľu.

Opozícia pokračuje v protestoch

Gruzínske opozičné strany sa vo štvrtok zaviazali pokračovať v protivládnych protestoch napriek sľubu vládnucej strany stiahnuť sporný návrh zákona.

„Keďže nie sú žiadne záruky, že Gruzínsko je pevne na prozápadnej ceste, tieto (naše) kroky neprestanú,“ uviedla v spoločnom vyhlásení skupina opozičných strán.

gruzínsko Čítajte aj V Gruzínsku to vrie. Premiér obhajuje zákon po vzore Ruska, prezidentka ho bude vetovať

Demonštranti sa obávajú, že návrh zákona by mohol potláčať slobodu médií a občiansku spoločnosť. Žiadali preto vládu, aby od navrhovanej legislatívy upustila. Podľa nich Gruzínsko nadobúda čoraz autoritárskejší charakter, čo mu môže skomplikovať vstup do EÚ aj NATO. Polícia proti demonštrantom brutálne zakročila.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Gruzínsku