Prigožinovi dochádzajú žoldnieri. Nábor robí v 42 mestách, od väzení prešiel k posilňovniam

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin dnes oznámil otvorenie 58 náborových stredísk v 42 mestách po celom Rusku. Podľa agentúry AFP sa snažia doplniť svoje jednotky, ktoré utrpeli veľké straty v bojoch na východe Ukrajiny.

10.03.2023 18:18 , aktualizované: 19:17
prigožin Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou Jevgenija Prigožina v piatok 3. marca 2023 je tento šéf Vagnerovej skupiny na bližšie neurčenom mieste na Ukrajine, zrejme ale v okupovanom Bachmute.
debata (28)

Žoldnieri Vagnerovej skupiny sú nasadení v prvej línii niekoľkomesačnej vyčerpávajúcej bitky o východoukrajinské mesto Bachmut a Prigožin skôr priznal, že mnoho bojovníkov jeho organizácie tam prišlo o život. Dnes tiež uviedol, že Ukrajina pri meste pripravuje protiútok. „Samozrejme robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme tomu zabránili,“ povedal.

VIDEO: Hrôza vojny. Ako vyzerá Rusmi obliehaný Bachmut
Video

„V 42 mestách Ruskej federácie boli otvorené strediská náboru do Vagnerovej skupiny. Prichádzajú noví bojovníci, ktorí nás budú sprevádzať, aby bránili svoju krajinu a svoje rodiny,“ uviedol dnes Prigožin vo vyhlásení vydanom jeho tlačovou službou. K oznámeniu bol pripojený súpis týchto stredísk, z ktorých väčšina sa nachádza v posilňovniach a v kluboch bojových umení.

Vo väzniciach dostal stopku

Prigožin má v súčasnosti napäté vzťahy s ruským ministerstvom obrany, ktoré vinia z chýb vo vojne na Ukrajine a z neposkytovania dostatočného množstva munície potrebnej na pokračovanie ofenzívy v Donbase. Prigožin sa tiež opakovane sťažoval, že prišiel o možnosť vykonávať nábor v ruských väzniciach, kde Vagnerova skupina predtým vo veľkom verbovala väzňov do vojny na Ukrajine výmenou za odpustenie trestu.

putin Čítajte viac Prigožina strieda Putin. Moskva verbuje vo väzniciach „potravu pre ukrajinské delá“

„Napriek kolosálnemu odporu ukrajinských ozbrojených síl pôjdeme vpred. Napriek polenám, ktoré sú nám na každom kroku hádzané pod nohy, to spoločne prekonáme,“ sľúbil Prigožin vo vyhlásení. Neupresnil, koľko žoldnierov chce prostredníctvom týchto centier naverbovať, ani v akom časovom horizonte.

V ďalšom vyhlásení z dnešného dňa Prigožin naopak poďakoval ruskej vláde za „heroické“ zvýšenie výroby munície, ktorá teraz pokrýva „všetky nevyhnutné potreby“. V rovnakom oznámení si však čoskoro zjavne protirečil, keď uviedol, že sa "obáva hladu po munícii a strelive, a to nielen pre súkromnú vojenskú spoločnosť Vagner, ale aj pre všetky jednotky ruskej armády.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac Londýn: Ruskí záložníci bojujú na Ukrajine strelnými zbraňami a lopatami
28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina