V Haagu začal súd s kosovským exprezidentom, čelí obvineniam za vojnové zločiny, hrozí mu doživotie

Niekdajší kosovský prezident Hashim Thaçi po začatí procesu v holandskom Haagu vyhlásil, že sa cíti nevinný. Informovala o tom agentúra Reuters. Thaçi spolu s tromi vedúcimi predstaviteľmi bývalej Kosovskej oslobodzovacej armády (UÇK) čelí obvineniu, že sa v čase povstania za nezávislosť od Srbska dopustili vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Niekdajším lídrom UÇK hrozí až doživotné väzenie.

03.04.2023 10:36
Kosovo Thaci Haag Srbsko Foto: ,
Bývalý kosovský prezident Hashim Thaçi (vľavo) predstupuje pred kosovský tribunál, pri obhajobe proti obvineniam z vraždy, mučenia a prenasledovania, ktoré sa údajne dopustili počas vojny jeho krajiny za nezávislosť od Srbska v Haagu, 3. 4. 2023.
debata (19)

„Rozumiem obvineniu a som plne nevinný,“ povedal

Thaçi pred súdom, ktorý je súčasťou kosovského súdnictva, ale z bezpečnostných dôvodov sídli v holandskom Haagu.

Kosovo, vlajka, znak Čítajte aj Kosovo oficiálne požiadalo o vstup do EÚ. Krajine schválili pravidlá uvoľnenia vízového režimu

V nedeľu sa v Prištine zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí bývalému prezidentovi a ďalším spoluobvineným vyjadrovali podporu. V rukách mali napríklad transparenty s nápisom „Našu históriu nemožno prepísať“. V predvečer začatia procesu sa po celom Kosove objavili plagáty s fotkami Thaçiho a tiež obvineného Kadriho Veseliho s nápisom „Hrdinovia vojny a mieru“, napísal dnes server Dnevnik.hr.

UÇK v rokoch 1998 až 1999 bojovala proti režimu v Belehrade s cieľom dosiahnuť nezávislosť Kosova od Srbska. Vojna si vyžiadala až 13.000 mŕtvych, z väčšiny kosovských Albáncov. Boje sa skončili po 78 dňoch náletov NATO. Kosovo vyhlásilo samostatnosť v roku 2008. Viaceré krajiny ju však doteraz neuznali, a to vrátane Srbska, Číny, Ruska, ale aj štyroch krajín EÚ.

Aleksandar Vučič Čítajte aj Srbský prezident neuzná Kosovo 'ani de facto, ani de jure'. Chce vytvoriť ľudové hnutie

Bývalý politický šéf UÇK Thaçi v roku 2020 rezignoval na úrad kosovského prezidenta po tom, ako sa dozvedel o svojom formálnom obvinení. Následne bol zatknutý a prevezený do Holandska.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Haag #Kosovo #prezident Hashim Thaçi