Luxemburský premiér Bettel kritizoval Orbána a maďarský zákon proti LGBT

Luxemburský premiér Xavier Bettel v prejave na pôde Európskeho parlamentu v stredu ostro kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána a legislatívu prijatú maďarským parlamentom namierenú proti LGBT komunitám. S odvolaním sa na spravodajský web Euronews na to vo štvrtok upozornil server mandiner.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20.04.2023 12:06
LGBTI / LGBTQ / Dúha / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (148)

„Hanbím sa, keď vidím, že niektorí moji kolegovia chcú získavať hlasy na úkor menšín,“ povedal v stredu ráno Bettel, ktorý sa otvorene hlási k homosexualite. „To sa už v našej histórii stalo,“ cituje Euronews luxemburského premiéra.

VIDEO: Krajniak o pápežovej podpore LGBTI+ komunity
Video

Maďarský zákon schválený v júni 2021 pod oficiálnym názvom Zákon o ochrane detí obsahuje ustanovenie, ktoré zakazuje alebo výrazne obmedzuje zobrazovanie homosexuality a zmeny pohlavia v mediálnom obsahu a vzdelávacích materiáloch určených publiku mladšiemu ako 18 rokov.

Belgicko EÚ EP LGBTIQ uznesenie Čítajte viac Diplomatická prestrelka. Menczer odkázal Lipavskému: Ruky preč od maďarských detí!

Právna norma vyvolala obrovský politický rozruch a žalobu pred Európskym súdnym dvorom, ktorú podala Európska komisia a ktorú podporuje 15 členských štátov vrátane Luxemburska.

Hungary Gay Pride Čítajte viac Švédsko sa pridalo ku kritike Maďarska, za zákon namierený proti LGBTI+ ľuďom

EK podala vlani v decembri žalobu na Súdny dvor EÚ proti maďarskej legislatíve, ktorá diskriminuje ľudí pre sexuálnu orientáciu a rodovú identitu. Podľa žaloby maďarský zákon porušuje niektoré pravidlá vnútorného trhu, základné práva jednotlivcov (najmä ľudí z komunity LGBTQI+) a hodnoty EÚ. Žalobu podporuje 15 členských krajín EÚ, vrátane Luxemburska.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Xavier Bettel #LGBTI+