Ruskej a čínskej propagande sa darí ako nikdy. Ťaží zo zmien na Twitteri

Účty na sociálnej sieti Twitter, ktoré prevádzkujú autoritárske vlády v Rusku, Číne a Iráne, ťažia z nedávnych zmien na tejto sociálnej sieti - umožňujú im ľahšie získavať nových sledujúcich a šíriť propagandu a dezinformácie medzi väčším publikom. S odvolaním sa na výskumníkov venujúcich sa tejto téme to napísala agentúra AP.

25.04.2023 07:59
Twitter Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (9)

Platforma prestala označovať štátom kontrolované médiá a neblokuje už ani ich automatickú propagáciu alebo odporúčanie ich obsahu užívateľom siete. Obe tieto nedávne zmeny pomáhajú Kremľu využívať platformu na šírenie klamstiev a zavádzajúcich tvrdení o invázii na Ukrajinu, politike Spojených štátov a ďalších témach, píše agentúra.

VIDEO: Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií
Video

Účty ruských štátnych médií majú teraz o 33 percent viac zobrazení ako pred niekoľkými týždňami, teda pred vykonaním zmien, zistila v Londýne sídliaca nezisková organizácia Reset, ktorá sleduje využívanie sociálnych médií autoritárskymi režimami na šírenie propagandy. Štátne mediálne agentúry prevádzkované Iránom a Čínou zaznamenali podobný nárast.

Vladimír Putin, ruský prezident Čítajte viac Ako sa Putin stal hrdinom africkej televízie

Zistenia Resetu potvrdzuje prieskum amerického inštitútu Atlantická rada. Mnohé z desiatok účtov od chvíle, keď ich Twitter označil ako médium pridruženého štátu, strácali svojich sledujúcich. Po zmenách však nemálo z nich zaznamenalo významný nárast sledujúcich, píše AP.

Tá zároveň pripomína, že spoločnosť Twitter po tom, ako ju vlani kúpil miliardár Elon Musk, zaviedla nový, mätúci systém overovania a Musk prepustil veľkú časť zamestnancov spoločnosti, vrátane tých, ktorí sa venovali boju s dezinformáciami. Umožnil tak návrat neonacistov a ďalších osôb, ktoré boli predtým z platformy vylúčené, a ukončil pravidlá sociálnej siete zakazujúce šírenie dezinformácií o ochorení covid-19, píše AP.

Twitter Čítajte viac Ruskí trolovia sa na Twitteri v dôsledku prepúšťania vymkli spod kontroly

Platforma niekoľko rokov označovala štátom kontrolované médiá ako sú ruská televízia RT alebo čínska tlačová agentúra Nová Čína. Na začiatku apríla Twitter toto označenie pripojil tiež okrem iného k hlavnému účtu americkej verejnoprávnej rozhlasovej siete NPR, akokoľvek dovtedy explicitne uvádzal, že táto inštitúcia do kategórie nespadá, keďže disponuje redakčnou nezávislosťou. Označenie u všetkých v tichosti zmizlo po tom, ako NPR a ďalšie médiá protestovali a oznámili, že už nebudú Twitter používať.

VIDEO: Na ruské zlo nezabudnú. Nad Bučou veje ukrajinská vlajka
Video

Spoločnosť Twitter rovnako ako predchádzajúce zmeny krok nevysvetlila. Majiteľ firmy Musk minulý týždeň v rozhovore s BBC povedal, že jeho firma sa snaží byť pri klasifikácii médií presná, miliardár zároveň v poslednom čase opakovane dáva najavo nesympatie voči tradičným médiám.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #hoax #vojna na Ukrajine #dezinformácia