434. deň: Stiahnutie Vagnerovcov z Bachmutu by mohol byť „zlomový bod“ v bojoch o mesto

Rozhodnutie žoldnierskej Vagnerovej skupiny stiahnuť sa na budúcu stredu z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“ v bojoch o toto východoukrajinské mesto. V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

05.05.2023 05:55 , aktualizované: 22:11
Volodymyr Zelenskyj, Mark Rutte, Holandsko Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a holandský premiér Mark Rutte počas návštevy vojenskej základne Soesterberg v Holandsku 4. mája 2023.
debata (507)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 434. deň
  • Ukrajinci za posledný deň odrazili vyše 60 ruských útokov
  • V Kyjeve testujú izraelský systém Železná kupola
  • V Chersone začne o 20. hodine platiť zákaz vychádzania
  • OBSE: Rusi odvliekli z Ukrajiny stovky tisíc detí
  • Rusko tvrdí, že vysoká hladina vody ohrozuje priehradu blízko Záporožskej elektrárne
  • V Turecku sa pobili delegáti Ruska a Ukrajiny. Rus skončil v nemocnici

VIDEO: Výbuchy, skaza, smrť – ale Bachmut držíme, odkazujú Ukrajinci.

Video
Vojenské cvičenie ukrajinskej pohraničnej stráže

Pred protiofenzívou trénujú novovzniknuté jednotky v lesoch

Fotogaléria
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže kráčajú...
Vojaci ukrajinskej pohraničnej stráže testujú...
+2Vojak ukrajinskej pohraničnej stráže chytá dron...
Holandsko Ukrajina ICC Zelenskyj uarus návšteva Čítajte viac 433. deň: Zelenskyj: Ukrajina už je de facto členom NATO. Po vojne budeme riadnym členom

22:11 Pohraničníci z ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) vraj zadržali Slováka, ktorý v neoprénovom odeve nelegálne priplával do ruskej Leningradskej oblasti z Estónska cez hraničnú rieku Narva. Zadržali ho na ruskom brehu rieky ešte v pondelok 1. mája, stíhajú ho od stredy 3. mája. Uvádza to TASR, ktorá tieto informácie získala z piatkových správ ruských spravodajských webov RBK a Fontanka.ru.

Muž zo Slovenska, ktorého fotografiu s rozmazanou tvárou zverejnila tlačová služba FSB, údajne plával cez rieku s detským plávacím kolesom, na ktorom mal ruksak so svojimi osobnými vecami. Boli v ňom napríklad tenisky, igelitky či uterák.

Slovák vraj zastával proruské názory a do Ruska sa rozhodol emigrovať pre zdražovanie, svoj nesúhlas s politikou Európskej únie a rastúcu akceptáciu LGBT na Západe.

Za nelegálne prekročenie hraníc mu v Rusku hrozí až šesťročné väzenie.

21:53 Rusko chce z obcí a miest pri frontovej línii v okupovanej Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny celkovo evakuovať približne 70 000 civilistov. Povedal to v piatok Andrij Kozenko, popredný predstaviteľ tamojšej ruskej okupačnej správy, uviedol denník The Guardian a odvolal sa na článok ruskej agentúry TASS.

„Celkovo sa očakáva presun približne 70.000 ľudí. Stále hovoríme, že existujú prioritné kategórie – sú to deti, rodiny s deťmi. K dnešnému dňu sa už začala relokácia obyvateľov z Položského rajónu, presúvajú sa do mesta Berďansk. Momentálne je ich približne 500,“ povedal Kozenko.

Ruská okupačná správa ďalej informovala, že „presun obyvateľov z obcí ostreľovaných ukrajinskou armádou v Záporožskej oblasti je dobrovoľný“. Šéf ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij už predtým povedal, že evakuácia sa týka dovedna 18 tamojších obcí a miest vrátane Enerhodaru, pri ktorom a nachádza Záporožská atómová elektráreň (ZAES).

The Guardian dodáva, že Ukrajina dlhodobo obviňuje Rusko z násilnej deportácie ukrajinských detí, ktorú Moskva popiera.

Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal 17. marca v tejto súvislosti dokonca zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú prezidentskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú. Podľa ICC totiž existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že obaja sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva vrátane detí z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska. Rusko nie je členom ICC a jurisdikciu tohto súdu neuznáva.

20:05 Poľské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca. Urobilo tak na protest proti výrokom bývalého ruského predstaviteľa, ktorý naznačil, že zavraždenie poľského veľvyslanca v Rusku by bolo prijateľné, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Pavel Astachov, ktorý v rokoch 2009 – 2016 zastával funkciu ruského detského ombudsmana, hovoril v televíznom programe moderovanom ruským propagandistom a prokremeľským komentátorom Vladimirom Solovjovom. Rozhovor poskytol po tom, čo poľské úrady obsadili budovu slúžiacu ako škola pre ruských diplomatov vo Varšave.

Astachov uviedol, že zavraždenie veľvyslanca ako odveta „za nepriateľské kroky… je v rámci medzinárodného práva“. „Dobre ma to naučili v škole KGB na fakulte kontrarozvied­ky,“ dodal.

Obsadenie danej budovy školy bolo najnovším incidentom, ktorý prispel k ďalšiemu vyhroteniu vzťahov medzi Ruskom a Poľskom – spojencom Kyjeva, ktorý zásobuje ukrajinskú armádu zbraňami, píše AP.

Astachov zároveň v rozhovore pripomenul obsadenie ďalších nehnuteľností Poľskom, zároveň aj zmrazenie ruských bankových účtov a minuloročný incident, pri ktorom jeden z aktivistov vo Varšave polial ruského veľvyslanca v Poľsku Sergeja Andrejeva červenou tekutinou.

Ako podotkol, po tom, čo Andrejeva poliali tekutinou, čakal, či „poľského veľvyslanca nájdu plávať v rieke Moskva“.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že si predvolalo Andrejeva a odovzdalo mu protestnú nótu o Astachovovom vyhlásení, ktoré „vyzývalo na vraždu veľvyslanca Poľskej republiky v Moskve“.

18:30 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová tvrdí, že ruské jednotky chcú ovládnuť mesto Bachmut na východe Ukrajiny do 9. mája. V snahe dosiahnuť tento cieľ sťahujú žoldnierov z Vagnerovej skupiny z iných častí frontovej línie, uviedla v piatok Maľarová podľa agentúry Reuters. Dodala, že ukrajinské jednotky v Bachmute sú nielen v defenzíve, ale vedú aj útoky.

Maľarová to povedala v čase, keď zakladateľ vagnerovcov Jevgenij Prigožin deklaroval, že jeho muži sa do 10. mája z Bachmutu stiahnu pre veľké straty a nedostatočné zásoby munície.

„Rusi inklinujú k symbolike a ich kľúčovým historickým mýtom je 9. máj,“ konštatovala Maľarová s tým, že Rusi „si naozaj stanovili cieľ ovládnuť Bachmut do tohto dátumu.“

Aj podľa hovorcu východnej skupiny vojsk ukrajinskej armády Serhija Čerevatého ruská armáda v Bachmute naďalej útočí a ťažké boje pokračujú.

Boje o Bachmut trvajú od augusta minulého roka. Napriek postupu sa ruským jednotkám — i s účasťou vagnerovcov — stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

Reuters konštatuje, že hoci má mesto Bachmut, kde pred vojnou žilo asi 70 000 obyvateľov, z vojensko-strategického hľadiska sporný význam, obe strany oň zvádzajú urputné boje, v ktorých zaznamenávajú veľké straty.

Rusko si Deň víťazstva pripomína každoročne 9. mája vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok potvrdil, že na tohtoročnej prehliadke v Moskve sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý prednesie prejav.

O Putinovej účasti sa špekulovalo vzhľadom na incident, ktorý sa odohral v noci na stredu. Podľa Kremľa išlo o pokus o útok bezpilotným lietadlom na sídlo ruského prezidenta. Ruský Vyšetrovací výbor tvrdí, že útok inicioval „kyjevský režim“.

15:41 Proruskí hackeri v piatok dopoludnia vyradili z prevádzky webovú stránku francúzskeho Senátu, hornej komory tamojšieho parlamentu. K zodpovednosti za počítačový útok sa prihlásila hackerská skupina, ktorá sa na platforme Telegram identifikuje ako NoName.

Podľa agentúry AFP hackeri vyhlásili, že ich útok bol reakciou na to, že „Francúzsko spolupracuje s Ukrajinou na novom balíku ‚pomoci‘, ktorý môže zahŕňať zbrane“.

Skupina NoName deklarovala, že v marci na niekoľko hodín vyradila z prevádzky aj webovú stránku dolnej komory francúzskeho parlamentu – Národného zhromaždenia.

14:55 Rozhodnutie žoldnierskej Vagnerovej skupiny stiahnuť sa na budúcu stredu z Bachmutu by mohlo byť „zlomovým bodom“ v bojoch o toto východoukrajinské mesto. V rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN to povedal hovorca ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj.

„Ak nezmenia svoju logiku a nedokážu doplniť zásoby, myslím si, že to možno považovať za zlomový bod v boji o Bachmut. Títo (Vagnerovci) sú kľúčovou silou, ktorá bojovala o Bachmut. Deväť mesiacov tam mali väčšinu času monopol,“ povedal Čerevatyj.

14:00 Európsky hospodársky a sociálny výbor (EHSV) žiada prijatie opatrení, ktoré by umožnili vyvodenie zodpovednosti voči Rusku za environmentálne škody spôsobované jeho agresiou na Ukrajine. Informuje spravodajca TASR.

Výbor pripomenul, že počas svojho aprílového plenárneho zasadnutia, v kontexte vojny na Ukrajine, prijal stanovisko k právu na zdravé životné prostredie v Európskej únii. Predstavitelia EHSV v ňom vyzvali na kriminalizáciu ruských vojnových aktivít na základe európskeho práva i na ochranu životného prostredia.

„Vojna si vyberá krutú daň na ukrajinských ekosystémoch. Dostupné správy ukazujú, že boli zničené veľké plochy lesov a šíri sa znečistenie ovzdušia a vody. "Vojna ohrozuje bohaté prírodné dedičstvo, škody na životnom prostredí poškodzujú ekosystémy i ľudské zdravie a ohrozujú poľnohospodársku výrobu,“ uvádza sa v stanovisku EHSV, ktoré pripomína, že podľa sekretariátu Dohovoru o biologickej diverzite je Ukrajina domovom 35 percenta európskej biodiverzity aj napriek tomu, že zaberá len šesť percent územia kontinentu.

13:28 Európska únia v piatok obvinila Rusko z ďalšieho vyostrovania vojny proti Ukrajine. TASR informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

„Tento týždeň poznamenalo ďalšie vystupňovanie protiprávnej agresie Ruska na Ukrajine, keď tam posilnilo náhodné a krvavé ostreľovanie civilných oblastí,“ uviedol v Bruseli vo vyhlásení hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, k

Ako príklad pripomenul útoky raketami a dronmi na Odesu a Kyjev, ale tiež ostreľovanie ťažkými zbraňami, ktoré zničilo veľký supermarket, železničnú stanicu a benzínovú pumpu v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

„Najnovšie barbarské činy Ruska zabili v meste Cherson vyše 20 ľudí a zranili ďalších takmer 50 osôb – všetko to boli civilisti,“ spresnil hovorca. Dodal: „Toto bezohľadné zabíjanie civilistov a ničenie civilnej infraštruktúry musí okamžite prestať.“

13:26 Na Ukrajine obvinili podnikateľa z mesta Ľvov na západe krajiny za predaj 45 luxusných áut v hodnote viac ako tri milióny eur do Ruska. Oznámila to v piatok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Predaj vozidiel prebiehal od augusta minulého roku. K zákazníkom patrili vyšší manažéri ruskej spoločnosti Gazprom a štátnej televízie RT (predtým Russia Today). RT je na Západe vnímaná ako propagandistický kanál, píše DPA.

Prepraviť autá cez územie Európskej únie sa podľa SBU čiastočne podarilo na základe falošných dokladov.

13:15 Na štvrtkovom stretnutí krajín čiernomorského regiónu v tureckej Ankare vypukla potýčka medzi členmi ukrajinskej a ruskej delegácie. Potvrdzuje to video zverejnené na sociálnych sieťach ukrajinským predstaviteľom Olexandrom Marikovským. TASR prevzala piatkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

bitka rusko ukrajina Marikovskyj Čítajte viac V Turecku sa pobili delegáti Ruska a Ukrajiny. Rus skončil v nemocnici

12:40 Stredajší incident s dronmi v Kremli bol nepriateľským činom a Rusko naň bude reagovať prijatím konkrétnych krokov. Vyhlásil to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Útok na Kremeľ bol nepriateľským činom. Nemali by sme čakať na ďalšie incidenty

10:37 Ruská žoldnierska Vagnerova skupina k 10. máju stiahne od ukrajinského Bachmutu svoje jednotky do tylových táborov a pozície odovzdá ruskému ministerstvu obrany. Vyhlásil to dnes na telegrame šéf zoskupenia Jevgenij Prigožin, ktorý sa už skôr ostro sťažoval na nedostatočné dodávky munície pre svoje sily. Rusko sa snaží východoukrajinský Bachmut obsadiť už niekoľko mesiacov.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Prigožin nad mŕtvymi vagnerovcami kričí: Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?

„Sťahujem jednotky Vagnerovej skupiny z Bachmutu, pretože pri nedostatku munície sú odsúdené na nezmyselnú smrť,“ uviedol Prigožin vo vyhlásení, ktoré je adresované náčelníkovi generálneho štábu, ministrovi obrany, prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskému ľudu.

9:49 Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij v ruskom Krasnodarskom kraji, je to už druhý prípad tento týždeň. Oznámila to ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na záchrannú službu. Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska pri Azovskom mori. Správy o útokoch bezpilotných lietadiel na rôzne ruské ciele alebo incidentoch na železnici prichádzali aj v minulých dňoch.

„Bezpilotné lietadlo zaútočilo na územie ropnej rafinérie v obci Ilskij, čo spôsobilo požiar na ploche 60 metrov štvorcových. Otvorený oheň je v súčasnosti uhasený,“ povedal nemenovaný zdroj z ruskej záchrannej služby. Podľa úradu pre mimoriadne situácie sa oheň podarilo uhasiť ešte pred príchodom hasičov a nikto nebol zranený.

9:05 Ruský predstaviteľ Renat Karčaa varoval, že v priehrade Nova Kachovka na juhu Ukrajiny rekordne stúpla hladina. Voda môže podľa neho pretrhnúť hrádze a poškodiť časti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) ovládanej Ruskom. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry Reuters.

Karčaa, poradca generálneho riaditeľa ruskej energetickej firmy Rosenergoatom, sa obáva, že voda z priehrady Nova Kachovka by zaplavila elektrické vedenie do prečerpávacích staníc Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES).

„To vytvorí problémy vo fungovaní elektrárne a aj riziká pre jadrovú bezpečnosť,“ uviedol Karčaa pre ruskú agentúru TASS.

Vlani v novembri satelitné zábery ukázali značné poškodenia priehrady po stiahnutí sa ruských okupačných síl z neďalekého Chersonu. Obe strany sa navzájom obviňovali, že plánujú narušiť priehradu a zaplaviť rozsiahle územie po prúde rieky Dneper.

8:48 Je veľmi nepravdepodobné, že Rusko použije svoje jadrové zbrane, uviedla riaditeľka amerických tajných služieb (DNI) Avril Hainesová.

Hainesová hovorila o rizikách použitia jadrových zbraní pred výborom amerického Senátu pre ozbrojené zložky (SASC). Podrobnosti v prípade Ruska však neposkytla.

Napätie medzi Moskvou a Washingtonom sa zvýšilo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu a ruský prezident Vladimir Putin opakovane upozornil, že Rusko je v prípade potreby pripravené použiť svoj jadrový arzenál na obranu svojej územnej celistvosti.

Putin tiež vo februári pozastavil účasť Moskvy na Novej dohode START s USA, obmedzujúcej počet jadrových zbraní oboch krajín.

zväčšiť Avril Hainesová, riaditeľka amerických tajných... Foto: SITA/AP, Mariam Zuhaib
hainesová Avril Hainesová, riaditeľka amerických tajných služieb (DNI), počas vypočutia v Senáte vo štvrtok 4. mája 2023.

Washington dlhodobo tvrdí, že odborníci nepozorujú žiadne náznaky o príprave Ruska použiť jadrové zbrane. Napriek tomu zostávajú obozretní.

Kremeľ minulý piatok (28. apríla) zľahčil význam myšlienky, že Rusko by sa mohlo pripravovať na test jadrových zbraní. Všetky krajiny, ktoré majú jadrové zbrane, podľa Kremľa rešpektujú moratórium na ich testovanie.

8:21 Ukrajinské jednotky za posledný deň odrazili cez šesťdesiat útokov ruských jednotiek pri mestách Lyman, Bachmut či Marjinka v Doneckej oblasti, kde teraz ruské invázne sily sústreďujú svoje ofenzívne operácie. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej správe.

Najtvrdšie boje sa ďalej vedú v Bachmute, kde sa ruské jednotky už mesiace usilujú o obkľúčenie a následné dobytie mesta. Ukrajinci sa tam ale aj naďalej snažia držať svoje pozície.

08:02 V Kyjeve testujú systém na detekciu rakiet vyvinutý v Izraeli a mohol by byť spustený do dvoch mesiacov. Obyvateľom Kyjeva potom poskytne viac času na ukrytie sa pred ruskými raketovými útokmi, uviedol ukrajinský veľvyslanec v Izraeli Jevhen Korničuk.

Izrael sa minulý rok dohodol s Ukrajinou na poskytnutí tejto technológie, hoci odložil splniť jej ďalšie požiadavky na zbrane. Kyjev žiadal napríklad systém Železná kupola, ktorý Izrael chráni pred raketemi vypálenými palestínskymi militantmi z pásma Gazy.

Korničuk priblížil, že testovaný systém pracuje s údajmi z ukrajinských radarov. „Umožňuje identifikovať rôzne objekty, vrátane balistických rakiet, a vypočítava ich smerovanie…“ povedal. To umožňuje uzavrieť len niektoré časti krajiny, namiesto toho, aby bola uzavretá celá krajina.

Systém má slúžiť ako varovanie pre obyvateľov a upozorniť ich na ruské útoky raketami alebo dronmi buď zvukom sirén alebo notifikáciami na mobilných telefónoch.

Izrael, Aškelon, Iron Dome, Železná kupola, raketa Čítajte viac Železná kupola Izrael chráni. Má aj slabiny?

V prípade Izraela rozdeľuje krajinu na približne 1700 zón, pričom Tel Aviv a Jeruzalem sú rozdelené do štyroch alebo piatich zón. Pri spustení alarmu v jednotlivých zónach je veľmi presný, zatiaľ čo v zónach, kde zásah nehrozí, môžu ľudia pokračovať v každodennom živote.

„Umožní nám to uzavrieť Kyjev na základe sektorov,“ povedal Korničuk.

Izraelský systém by sa mal neskôr používať okrem ukrajinskej metropoly aj v ďalších piatich mestách, dodal.

07:37 Stovky tisíc detí z Ukrajiny mohli byť prevezené do Ruska od roku 2015, po tom, čo Moskva anektovala Krymský polostrov, uviedli medzinárodní experti.

ukrajina Čítajte viac Rusi zrejme od anexie Krymu pretvorili na svoj obraz stovky tisíc ukrajinských detí

06:47 Ukrajinské úrady zhabali miliardárovi žijúcemu v exile majetok v hodnote viac ako 254 miliónov eur. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Miliardár Vadym Novynskyj bol z Ukrajiny vyhostený pre obvinenia, že **Rusku pomáha v rámci invázie*, čo on sám popiera. Je to už druhýkrát v tomto roku, čo SBU zabavila jeho majetok, pričom v apríli mu takto zhabala v prepočte vyše 87 miliónov eur.

Novynskyj je významným podporovateľom ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá je spájaná s ruskou pravoslávnou cirkvou a jej moskovským patriarchátom.

Kyjev na neho ešte v decembri uvalil sankcie spolu s niekoľkými predstaviteľmi tejto cirkvi, ktorá tvrdí, že minulý rok prerušila všetky svoje väzby na Rusko a samú seba označuje za obeť politickej honby na čarodejnice.

5:55 Cherson sa pripravuje na takmer trojdňový zákaz vychádzania, ktorý ukrajinská správa zdôvodnila chystanou operáciou bezpečnostných zložiek. Ukrajinská armáda Cherson a s ním aj časť oblasti oslobodila po mesiacoch ruskej okupácie vlani na jeseň. Rusi sa stiahli náprotivný breh rieky Dnepr a odvtedy mesto a jeho okolie pravidelne ostreľujú. Ohlásenie zákazu vychádzania podnietilo špekulácie, že by sa mohla blížiť dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva.

V Chersone bude zákaz vychádzania od piatkových 20:00 h miestneho času (19:00 h SELČ) do pondelkového rána do 6:00 h. „Počas týchto 58-hodín je zakázané pohybovať sa na uliciach mesta,“ uviedol nedávno gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin v aplikácii Telegram.

Prokudin obyvateľom odporučil, aby sa zásobili potravinami a liekmi. Povolené budú len krátke prechádzky v okolí bydliska, ľudia však budú musieť mať pri sebe doklady. Toto dočasné obmedzenie je podľa gubernátora potrebné, aby bezpečnostné zložky mohli vykonávať svoju prácu bez ohrozenia obyvateľov.

K ukončeniu vojny vedie len jedna cesta – navrátenie našich hraníc k modelu z roku 1991. Ukončiť túto vojnu bez vyriešenia územných sporov je nemožné, nerealistické. Ukrajina sa nikdy nevzdá časti svojho územia," uviedol ešte v apríli šéf ukrajinskej rozviedky Kyrylo Budanov. Podľa neho je možné, aby tento cieľ Ukrajina dosiahla ešte tento rok.

Pre ukrajinské jednotky by to znamenalo vyhnať ruských vojakov z Luhanskej a Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a zo Záporožskej a Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Na Donbase sa bojuje už od roku 2014, veľkú časť spomínaného okupovaného územia ale Rusko obsadilo až po svojej minuloročnej februárovej invázii. Kyjev chce tiež späť získať Krymský polostrov, ktorého ruskú anexiu z roku 2014 neuznáva.

507 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine