Rusi tvrdia, že zatlačili späť sily, ktoré prenikli do Ruska, a zabili 70 ľudí

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa ruským silám podarilo späť na Ukrajinu zatlačiť zvyšky jednotiek, ktoré v pondelok prenikli do Belgorodskej oblasti. Viac ako 70 útočníkov bolo zabitých, citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ministerstva. Podobné správy z bojiska nie je možné nezávisle overiť.

23.05.2023 14:07
debata (129)

„Diverzanti, ktorí napadli Belgorodskú oblasť, boli zablokovaní a porazení,“ uviedlo ruské ministerstvo. Ešte dopoludnia však podľa tamojšieho gubernátora v oblasti pokračovali strety. „Zvyšky nacionalistov boli zahnaní späť na územie Ukrajiny, kde budú neustále ostreľovaní dovtedy, kým budú definitívne zlikvidovaní. Zlikvidovaných bolo vyše 70 ukrajinských teroristov, štyri vojenské obrnené autá a päť pick-upov,“ dodalo ruské ministerstvo obrany.

belgorod, vojna, rusko Čítajte viac Strety v Belgorodskej oblasti pokračujú. Média zaznamenali výbuch v sídle FSB

Ako však na twitteri uviedol spravodajca denníka Financial Times na Ukrajine Christopher Miller, podarilo sa mu spojiť s Denisom Nikitinom, ktorý velí Ruskému dobrovoľníckemu zboru, jednej z jednotiek, ktorá sa na akcii zúčastňuje. Dodal, že operácia v Belgorode stále pokračuje.

Video
Rusi ovládajú Bachmut? Ukrajinské špeciálne jednotky sú stále v meste / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ruská Belgorodská oblasť na hraniciach s Ukrajinou sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“. Ukrajina poprela, že by mala s udalosťami v Belgorodskej oblasti čokoľvek spoločné, a uviedla, že za nimi stoja ruskí partizáni. Aj podľa médií do oblasti prenikli oddiely ruských dobrovoľníkov. Konkrétne malo ísť o ruských občanov z Legie Sloboda Rusku a práve Ruského dobrovoľníckeho zboru, ktorý od minulého leta bojuje ako súčasť ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus Čítajte viac Ruskí partizáni zaútočili na Rusko. Chcú oslobodiť krajinu od Putinovej "diktatúry"
129 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine