Odpoveď pre KĽDR. USA a Južná Kórea nacvičujú obrovské vojenské manévre pre prípadný útok

Juhokórejská a americká armáda začali rozsiahle spoločné vojenské cvičenie s ostrou streľbou, pri ktorom simulovali odrazenie útoku zo strany KĽDR. Podľa agentúry Reuters to oznámilo juhokórejské ministerstvo obrany. Manévre Južnej Kórey a USA vyvolávajú hnev Pchjongjangu, ktorý ich označuje za nácvik invázie a pravidelne na ne reaguje raketovými či inými zbrojnými testami.

25.05.2023 14:13
vojenské cvičenie Južnej Kórei a Ameriky, tanky... Foto: ,
Tanky K-2 juhokórejskej armády pri streľbe na spoločnom cvičení s americkými jednotkami v Južnej Kórei, 25. máj 2023.
debata (4)

Päťdňových manévrov v oblasti Pchočchonu neďaleko hranice s KĽDR sa zúčastňuje asi 2500 vojakov z Južnej Kórey a USA. Nasadené boli tanky, húfnice, bojové vrtuľníky i „neviditeľné“ stíhačky, ktoré sú vďaka technológii stealth ťažko zachytiteľné radarom, oznámilo ministerstvo. Podľa neho ide o najväčšie juhokórejsko-americké cvičenie svojho druhu.

„Cvičenie ukazuje našu pripravenosť rezolútne odpovedať na jadrové a raketové hrozby a prípadný útok zo strany Severnej Kórey,“ dodalo ministerstvo.

USA Čína Taiwan prieliv loď plavba Čítajte aj USA, Južná Kórea a Japonsko začali spoločné vojenské cvičenia. Americká vojenská loď preplávala cez Taiwanský prieliv

Minulý týždeň severokórejské štátne médiá označili chystané juhokórejsko-americké manévre za prípravu na vojnu a uviedli, že Washington a Soul „budú čeliť zodpovedajúcej odvete“.

Video
Nácvik streľby: torpédoborec USA, na ktorý sa hnevá Čína, v akcii

Podľa médií líder KĽDR Kim Čong-un tiež schválil záverečné prípravy vypustenia prvého severokórejského špionážneho vojenského satelitu. Podľa expertov družica umožní KĽDR v prípade vojny presnejšie zasiahnutie cieľov.

kórea Čítajte aj Južná Kórea po šiestich rokoch opäť označila KĽDR za nepriateľa

Americká analytická skupina 38 North oznámila, že na novom severokórejskom odpalisku bola v uplynulých dňoch zaznamenaná zvýšená aktivita, ktorá môže svedčiť o tom, že sa vyslanie družice blíži.

Rozsiahla ukážka pozemnej a leteckej sily oboch krajín je v súlade s postojom juhokórejského prezidenta Jun Sok-jola o tom, že mier na polostrove možno dosiahnuť drvivou vojenskou prevahou a nie odkázanosťou na dobrú vôľu KĽDR, pripomína Jonhap.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Južná Kórea #Americká armáda #vojenské cvičenia