Francúzi opäť protestujú proti dôchodkovej reforme, účasť na demonštráciách klesá

Protesty proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku začali v utorok slabnúť, keď do ulíc vyšlo doposiaľ najmenej ľudí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

06.06.2023 21:09
Francúzsko protesty reforma dôchodková Foto: ,
Demonštranti opäť protestujú proti dôchodkovej reforme v meste Bayonne na juhu Francúzska 6. júna 2023.
debata

Proti dôchodkovej reforme v utorok protestovalo podľa francúzskej vlády približne 281 000 ľudí po celej krajine. Ide o najmenšiu účasť od začiatku protestov v januári tohto roka.

Podľa francúzskeho ministerstva vnútra demonštrovalo v Paríži len 31 000 ľudí. Podľa údajov vlády boli protesty najmasovejšie 7. marca – zapojila sa do nich 1,28 milióna demonštrantov. Podľa odborového zväzu CGT protestovalo v utorok v Paríži asi 300 000 ľudí a v celom Francúzsku asi 900 000. Aj podľa údajov odborov to bola najnižšia účasť od začiatku protestov.

Na celkovom 14. dni protestov sa v utorok zúčastnili stovky tisíce ľudí, no vo viacerých mestách bola účasť výrazne nižšia ako v marci, keď bolo hnutie proti dôchodkovej reforme na vrchole. „Po šiestich mesiacoch sú odbory stále zjednotené a úroveň hnevu, frustrácie a motivácie je vysoká. Počujem, ako ľudia niekedy hovoria, že všetkému je koniec, ale nie je to pravda,“ uviedla nová šéfka ľavicových odborov CGT Sophie Binetová.

Francúzsko dôchodky reforma ústavná rada Čítajte viac Ústavný súd vo Francúzsku zamietol druhú sťažnosť proti dôchodkovej reforme

Šéf umiernenejšej odborovej organizácie CFDT Laurent Berger však priznal, že hnutie sa blíži ku koncu. Utorkový protest proti dôchodkovej reforme bude podľa neho posledný v takomto formáte.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron podpísal novú dôchodkovú legislatívu v apríli, pričom vláda použila kontroverzný no zákonný mechanizmus, aby sa vyhla hlasovaniu o zákone v parlamente.

V rámci dôchodkovej reformy sa napríklad zvýši vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov. Podľa Macrona je reforma nevyhnutná na to, aby francúzsky dôchodkový systém v najbližších rokoch neskolaboval.

francúzsko, protest, paríž, násilie Čítajte viac Delobuchy, plamene aj násilie. Desaťtisíce Francúzov opäť protestovali proti dôchodkovej reforme
debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #dôchodková reforma