Takmer štvrtina Britov považuje pandémiu covidu za výmysel, ukázal prieskum

Takmer štvrtina Britov sa domnieva, že pandémia covidu-19 v skutočnosti vôbec neexistovala a tretina sa domnieva, že išlo o súčasť snahy donútiť občanov k očkovaniu. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky dnes predstavila londýnska univerzita King's College. Dáta z prieskumu, ktorý sa venoval aj ďalším konšpiračným teóriám, podľa denníka The Guardian ukázali, že im veria oveľa viac ľudí, než sa všeobecne predpokladá.

13.06.2023 13:57
covid Foto: ,
Turisti prechádzajú okolo národného pietneho miesta covidu venovaného tým, ktorí zomreli počas pandémie koronavírusu. V utorok sa začalo obrovské trojročné verejné vyšetrovanie britskej reakcie na pandémiu, pričom úvodná časť sa zaoberá vyšetrovaním či sa utrpeniu a smrti dalo vyhnúť lepším plánovaním.
debata (11)

V Británii žijú podľa prieskumu milióny ľudí, ktorí veria konšpiračným teóriám, a to aj tým, ktoré pôsobia absurdne. Napríklad 19 percent respondentov odpovedalo, že považujú za úplne pravdivé alebo pravdepodobne pravdivé tvrdenie, že teroristické útoky v londýnskom metre z roku 2005 vykonala vláda, aby získala podporu pre svoje vojenské angažmán na Blízkom východe.

Británia, protesty, koronavírus Čítajte viac Tisíce britských študentov žalujú univerzitu pre uzávery počas pandémie

Vôbec najviac ľudí v prieskume pritakalo teóriu, že digitálne meny vydávané centrálnymi bankami budú vládam slúžiť na kontrolu občanov a obmedzovanie ich slobody – myslí si to 35 percent oslovených ľudí. Nedôveru k vláde vyjadruje aj fakt, že 33 percent ľudí považuje projekt takzvaných pätnásťminútových miest, teda miest so všetkými potrebnými službami v dochádzkové vzdialenosti, za spôsob vládnej kontroly a dohľadu. Rovnaký podiel respondentov uviedol, že na ovládanie občanov podľa nich vláde slúži aj súčasná kríza spojená s vysokými životnými nákladmi.

opičie kiahne, lekárka, medicína, vírus, baktéria, infekcia, doktor Čítajte viac Možnosť úniku covidu z laboratória, by sa nemala vylučovať, tvrdí čínsky vedec. Vláda tieto tvrdenia odmieta

Výskumníci, ktorí prieskum vykonávali, označili jeho výsledky za „šokujúce“. „Protest je kľúčovou súčasťou každej zdravej demokracie a ľudia niekedy majú legitímne obavy ohľadom motivácií za rozhodnutiami vlády a ďalších, ale je znepokojujúce vidieť, že jeden zo siedmich ľudí hovorí, že by bolo prijateľné použiť násilie dajme tomu pri proteste proti digitálnym menám alebo pätnásťminútovým mestám“ uviedol profesor Bobby Duffy z King's College.

Prieskum sa vykonával on-line tento rok v apríli, zodpovedalo v ňom 2274 dospelých.

Británia koronavírus vyšetrovanie vláda, COVID 19, Covid Bereaved Families for Justice Čítajte viac V Británii sa začalo vyšetrovanie reakcie vlády na COVID-19. Obyvatelia môžu predkladať dôkazy
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #konšpirácie #pandémia koronavírusu