Záplavy si na východnom brehu Dnepra vyžiadali už 17 životov. Vo vode našli baktérie cholery

Počet obetí pretrhnutia Kachovskej priehrady na juhu Ukrajiny stúpol na 17, uviedol v utorok Ruskom dosadený šéf okupovanej časti Chersonskej oblasti podľa agentúry AFP a ruskojazyčného webu BBC. Údaj sa týka východného brehu rieky Dneper, ktorý ovládajú ruské invázne vojská.

13.06.2023 15:20 , aktualizované: 17:30
cherson, kachovka, záplavy Foto: ,
Domy pod vodou, ktorá je znečistená ropou v zaplavenej štvrti Cherson na Ukrajine, 10. júna 2023.
debata (1)

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko o deň skôr informoval o najmenej desiatich mŕtvych a 42 nezvestných na západnom brehu toku ovládanom Ukrajincami.

K dnešnému ránu bolo potvrdených 12 mŕtvych v obciach Hola Prystaň a Olešky, uviedol na telegrame Andrej Aleksejenko, ktorého Moskva dosadila do pozície šéfa Chersonskej oblasti, už ruské invázne jednotky z časti okupujú. Predtým Ruskom dosadené úrady informovali o ôsmich mŕtvych, podotkla AFP. Podobné vyhlásenia úradov nemožno v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Pred a po. Zaplavené oblasti po zničení Kachovskej priehrady
Video

Server Meduza v pondelok s odvolaním sa na dobrovoľníkov, ktorí pomáhali obyvateľom počas katastrofy, napísal, že ruská okupačná správa obec Hola Prystaň uzavrela. Podľa dobrovoľníkov sú v zatopenej oblasti nezvestné stovky obyvateľov a krok proruskej správy by mohol súvisieť so snahou zakryť vysoký počet obetí, uviedol spravodajský kanál Agentstvo. Minulý týždeň dobrovoľníci uviedli, že v Oleškách ich ruská okupačná správa nepúšťala do jednej ulice. Podľa nich to mohlo súvisieť s tým, že je na mieste možno mnoho obetí. O deň neskôr aktivisti upozornili, že im úrady začali brániť v prístupe do celých Olešiek.

Krymský most Čítajte viac Odrezali Rusi vlastných od vody? Po zničení Kachovky takmer vyschol Severokrymský kanál

Ukrajinský šéf Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin dnes podľa serveru Ukrajinska pravda informoval, že voda v zaplavených oblastiach naďalej klesá. "K dnešnému ránu je priemerná úroveň zatopenia 2,7 metra, to je o 27 centimetrov menej ako včera (v pondelok) večer. Na západnom brehu Dnepra zostáva zatopených asi 3 600 domov v 31 obciach, za posledný deň voda ustúpila z 200 domov, píše server.

V oblasti zaplavenej po zničení priehrady dnes ekológovia našli baktérie spôsobujúce choleru, uviedol náčelník odboru štátnej inšpekcie ochrany životného prostredia Oleh Pavlenko podľa webu espreso.tv, podľa ktorého žiadne ohnisko choroby odborníci doteraz nezistili. "Monitorujeme južný okruh, denne odoberáme vzorky vody a analyzujeme ich. Už je niekoľko prípadov objavenia baktérií cholery a e.coli, "uviedol Pavlenko. Pred nebezpečenstvom prepuknutia cholery po poklese vôd už skôr varovalo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva. Odborníci poukazujú na dôležitosť preventívnych opatrení. Napríklad voda zo studní sa môže používať až po vyhodnotení vzoriek.

kachovka Čítajte viac Ekocída po Kachovke: Z Čierneho mora je smetisko a zvierací cintorín

Hrádza obrovskej Kachovskej priehrady sa pretrhla minulý týždeň v utorok v skorých ranných hodinách a odvtedy voda zaplavila rozsiahle územie na dolnom toku Dnepra. Podľa Kyjeva priehradu vyhodili do povetria ruské sily, ktoré ju okupovali, Moskva to ale odmieta a tvrdí, že priehrada sa pretrhla vinou ukrajinského ostreľovania. Tisíce ľudí kvôli zničeniu Kachovskej priehrady prišli o domov a desaťtisíce sú bez prístupu k pitnej vode. Záplavy zničili poľnohospodárske plodiny, vyplavili míny a spôsobili rozsiahle škody na životnom prostredí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cholera #vojna na Ukrajine #Dneper #Kachovská priehrada