Internovať Rusov na Západe? Treba ich mať pod drobnohľadom, hovorí Pavel

Český prezident Petr Pavel v rozhovore pre ukrajinskú redakciu rádia Slobodná Európa uviedol, že západné tajné služby by mali viac sledovať Rusov žijúcich mimo svojej domoviny. Takýto monitoring Rusov na Západe prirovnal k situácii Japoncov v USA počas druhej svetovej vojny.

15.06.2023 14:18
pavel Foto: ,
Prezident Česka Petr Pavel počas stretnutia s príslušníkmi medzinárodnej bojovej skupiny NATO v Centre výcviku Lešť.
debata (412)

Pavel v rozhovore, na ktorý upozornil český iDnes, vyjadril pochopenie pre Rusov žijúcich v západných krajinách, ktorí musia čeliť ťažkostiam po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu. Jedným dychom však dodal, že v čase vojny by mali byť bezpečnostné opatrenia týkajúce sa ruských občanov prísnejšie ako v normálnych časoch. Na Západe žijú milióny ruských občanov.

Ukrajinci zostreľujú drony Šáhid českým Viktorom
Video

„Všetci Rusi žijúci v západných krajinách by mali byť monitorovaní oveľa viac ako v minulosti, pretože sú občanmi národa, ktorý vedie agresívnu vojnu..... To je jednoducho daň za vojnu,“ povedal Pavel.

ČR prezident inaugurácia Pavel Čítajte viac Pavel: Keby bola Ukrajina členom aliancie, mala by najskúsenejšiu armádu v NATO

Opatrenie Pavle prirovnal k internácii Japoncov. „Za druhej svetovej vojny boli potomkovia Japoncov žijúci v Spojených štátoch tiež pod prísnym monitorovacím režimom," vysvetlil český prezident.

Internácia Američanov japonského pôvodu prebiehala v Spojených štátov počas druhej svetovej vojny. Od roku 1942 bolo do internačných táborov vo vnútrozemí USA presunutých až 112 000 obyvateľov, 62 % z nich malo americké občianstvo. Dôvodom bolo presvedčenie americkej vlády, že by ľudia japonského pôvodu mohli v čase vojny napomáhať nepriateľovi – Japonskému cisárstvu. Tábory nechal zriadiť vtedajší americký prezident Franklin D. Roosevelt.

Systém Grad / Raketomet / Raketa / Paľba / Vojna na UA / UA Vojak / UA Armáda / Čítajte viac Ukrajinská protiofenzíva naberá spád, hlavná skúška však ešte len príde

Po konci vojny sa takto väznení Japonci domáhali odškodnenia. Americká vláda to dlhé roky odmietala. Až v roku 1983 nakoniec uznala svoju zodpovednosť a doteraz žijúcim ľuďom, ktorí boli v táboroch uväznení, vyplatila 20 000 dolárov. Zo 112 000 väzňov sa však odškodnenie podľa údajov z minulých rokov dožila len polovica, dodáva iDnes.

Slová českého prezidenta rozvírili vlnu emócií. Portugalský politik a bývalý štátny tajomník pre európske záležitosti Bruno Macaes na svojom Twitteri vo štvrtok napísal, že „Pavel si berie USA za taký bezpodmienečný vzor, že mu aj tie najtemnejšie stránky americkej histórie slúžia ako vodítko.“

412 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #vojna na Ukrajine