Prigožin načasoval úder zámerne. V meste bol Gerasimov i Šojgu

Akcia vagnerovcov bola zrejme starostlivo naplánovaná zámerne na piatok 23. júna. Podľa informácií na Telegrame bol totiž v Rostove na Done práve v ten deň náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov na inšpekcii veliteľstva Južného vojenského okruhu. Na poslednú chvíľu sa mu zrejme podarilo z mesta uniknúť, rovnako ako aj ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi.

24.06.2023 14:17
debata (91)
Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video

Je pravdepodobné, že akcia vagnerovcov bola na piatok naplánovaná zámerne z dvoch dôvodov, všíma idnes.cz.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...
Prigožin žiada, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done
Video

Okrem Gerasimova bol na inšpekcii aj vplyvný námestník ministra obrany Alexej Krivoručko. Kým Gerasimovi sa podľa informácií na telegrame na poslednú chvíľu zrejme podarilo z Rostova utiecť, Krivoručka zrejme zajali a zostáva v rukách vagnerovcov.

Prigožin podľa ruského exilového portálu Meduza však uviedol, že v Rostove bol na inšpekcii zrejme aj minister obrany. „Šojgu práve zbabelo utiekol z Rostova. O 21:00 zbabelo utiekol ako ženská. Aby nemusel vysvetľovať, prečo zdvihol vrtuľníky, ktoré zničili našich chlapov, prečo začal raketové útoky,“ citoval Prigožina portál Meduza.

Pozrite si na mape, kde je Lipeck a ako ďaleko je do Moskvy

Druhým dôvodom mal byť nadchádzajúci víkend. Vagnerovci sa totiž spoliehali na pomalšiu reakciu bezpečnostného aparátu.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Uspeje Prigožin? Alebo ho zlikvidujú? Otázky a odpovede

Žoldnieri Vagnerovej spoločnosti sa v uplynulých mesiacoch dostávali do sporov s bojovníkmi iných novovzniknutých súkromných vojenských skupín, ktoré sú údajne napojené na ruskú plynárenskú spoločnosť Gazprom. Ruské ministerstvo obrany ani Gazprom existenciu týchto žoldnierskych skupín však nepriznávajú. O zoskupeniach s názvami Potok (Prúd), Fakel (Pochodeň) alebo Plamja (Plameň) bojujúcich na Ukrajine sa však na konci apríla kriticky vyjadroval napríklad šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin.

vagnerovci, vagnerova skupina, žoldnieri Čítajte viac Vagnerovci pri Bachmute vedú spory s ruskými žoldniermi iných zoskupení

„Džin bol vypustený z fľaše,“ napísal bezpečnostný analytik Frank Gardner pre BBC. Situácia sa môže vyvinúť mnohými spôsobmi, v každom prípade ide však o skvelé načasovanie pre ukrajinskú armádu a jej protiofenzívu, píše Gardner. Kremeľ a vagnerovci teraz podľa neho budú bojovať medzi sebou a stiahnu svoje najlepšie jednotky z ukrajinského frontu. Dianie by tiež mohlo zásadne podkopať morálku ruskej riadnej armády, dodal analytik.

putin, prigožin Čítajte viac Zlý deň pre Putina, zlý deň pre Rusko, zhodujú sa komentátori

Prominentný nepriateľ Kremľa a kedysi najbohatší Rus Michail Chodorkovskij v sobotu vyzval Rusov, aby podporili Prigožina v pokuse zvrhnúť velenie ruskej armády.

Jevgenij Prigožin, Rostov na Done Čítajte viac Prigožin hrozí, Moskva v pohotovosti. Chodorkovskij: Podporme aj diabla, keď zaútočí na Kremeľ

„Teraz je nutné pomôcť a potom neskôr, ak to bude nutné, bojovať aj proti nemu,“ napísal Chodorkovskij o Prigožinovi na sociálnej sieti.

Podľa bývalého ropného magnáta je potrebné podporiť „aj diabla“, pokiaľ sa rozhodne zaútočiť na Kremeľ. „A áno, toto je len začiatok,“ dodal.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #vagnerovci