Pochovali mladíka, ktorého smrť rozbúrila Francúzsko. Macron zrušil návštevu Nemecka

V Nanterre pri Paríži sa v sobotu blízki rozlúčili so 17-ročným Nahelom, ktorého v utorok zastrelil pri dopravnej kontrole policajt. Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli pokračujúcim nepokojom vo svojej vlasti odložil štátnu návštevu Nemecka

01.07.2023 16:07
Francúzko, polícia tínedžer usmrtenie protesty... Foto: ,
Mladíci počas zrážok s príslušníkmi poriadkových síl v meste Nanterre na predmestí Paríža 29. júna 2023.
debata (13)

Podľa agentúry AFP sa pohreb konal bez účasti verejnosti. Nahelova smrť vyvolala vo Francúzsku masové protesty.

Nahel mal rád motorky a rap. Vyrastal v Nanterre na sídlisku Pablo-Picasso, neďaleko parížskej obchodnej štvrti La Défense. Jeho život bol poznačený drobnými konfliktmi so zákonom.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

„Nahel bol pohodový chlapec. Dobre, urobil pár priestupkov, ale v akej realite je toto dôvod, aby ho zabili?“ povedala novinárom 65-ročná Saliha, ktorá žije v rovnakej štvrti.

Francúzsko, nepokoje Čítajte viac Zastrelený mladík vo Francúzsku mal auto s poľskými značkami. Sú tam teraz populárne

Pri štvrtkovom sprievode na mladíkovu pamiatku demonštranti kritizovali, že polícia a ďalšie francúzske poriadkové zložky sú podľa nich voči mladým ľuďom s africkými koreňmi nespravodlivé. Nahelova rodina pochádzala z Alžírska.

„Nahel je syn nás všetkých,“ uviedli ďalší demonštranti na protestnej akcii, ktorá sa nakoniec zvrhla v násilnosti.

Zlomená Nahelova matka Mounia ho opísala ako svojho najlepšieho kamaráta, ktorý bol pre ňu všetkým. Jeho smrť ale nevyčíta celej polícii. „Nemám to za zlé políciu, mám to za zlé jednej osobe – tej, ktorá vzala život môjmu synovi,“ povedala.

Francúzsko, streľba Čítajte viac Vo Francúzsku zúria boje. Demonštranti útočili na policajné stanice a rabovali

Francúzskom od utorka zmietajú nepokoje. V noci na sobotu polícia podľa ministerstva vnútra zadržala 1311 ľudí. Ministerstvo zároveň za noc na sobotu eviduje okolo 1350 zapálených vozidiel a 234 poškodených budov ohňom či inak.

Mladíkov osud rezonuje aj za hranicami Francúzska, predovšetkým práve v Alžírsku. Alžírsky minister zahraničia vyjadril kvôli smrti mladíka pri policajnom zákroku znepokojenie a uviedol, že Francúzsko má voči ľuďom ako Nahel povinnosť ochrany.

Nahel prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní auta. Keď odmietol uposlúchnuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Mladý muž zraneniu krátko nato podľahol. Video streľby sa rýchlo rozšírilo na sociálnych sieťach a Francúzov hlboko šokovalo.

Macron odložil cestu do Nemecka

Francúzsky prezident Emmanuel Macron kvôli pokračujúcim nepokojom vo svojej vlasti odložil štátnu návštevu Nemecka, ktorá sa mala začať v nedeľu. Podľa médií to oznámil úrad spolkového prezidenta v Berlíne. Macron sa v piatok predčasne vrátil zo summitu Európskej únie v Bruseli, aby sa stihol zúčastniť na rokovaní medzirezortného krízového štábu.

„Francúzsky prezident Macron dnes telefonicky hovoril s nemeckým prezidentom (Frankom-Walterom) Steinmeierom a informoval ho o situácii vo svojej krajine. Prezident Macron požiadal o odklad svojej plánovanej štátnej návštevy Nemecka,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia Steinmeierovho ú­radu.

„Návšteva by sa mala uskutočniť v náhradnom termíne čo najskôr,“ citovala ďalej agentúra DPA z vyhlásenia. Steinmeier podľa nej nad zrušením návštevy vyjadril ľútosť, ale uviedol, že „plne chápe situáciu v susednej krajine“. Vyjadril tiež nádej, že „násilie v uliciach sa čo najskôr skončí a že sa podarí obnoviť sociálny zmier“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje