Vo Francúzsku opäť horeli policajné stanice, noc však bola pokojnejšia. Tisíce zadržaných sú maloletí

Dnešná noc bola vo francúzskych uliciach, ktoré v uplynulých dňoch zažili násilné protesty kvôli zabitiu 17-ročného mladíka pri policajnej kontrole, relatívne pokojná. Druhý deň po sebe sa zaobišla bez závažnejších incidentov, píše dnes ráno francúzska tlač. V Paríži a okolí výrazne klesol počet zadržaných.

04.07.2023 10:23
Francúzsko, nepokoje Foto: ,
Na snímke polícia zatýka protestujúceho mladíka v piatok 30. júna 2023 v Štrasburgu vo východnom Francúzsku.
debata (17)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok neskoro večer vyzval na „udržanie masívnej prítomnosti“ polície a bezpečnostných zložiek v uliciach. Podľa neho to má prispieť k „návratu pokoja a poriadku“. V noci na dnes, podobne ako v predchádzajúcich dňoch, bolo pripravených na zásah na 45.000 policajtov a žandárov v celom Francúzsku.

Príslušníci poriadkových síl stoja pri výbuchu...
Mladí ľudia utekajú pred zásahom polície počas...
+13Demonštrant uteká počas tretej noci zrážok s...

Podľa francúzskej tlače bolo v Paríži a okolitom regióne do pondelkových 23.30 h zadržaných 17 ľudí. Deň predtým to bolo 40 a minulý štvrtok polícia zadržala v porovnateľnom čase 400 ľudí.

Polícia v celej krajine za celú noc zadržala 72 ľudí, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo vnútra. Počas noci žiadni policajti neutrpeli zranenia, bolo zapálených 159 vozidiel a založených 202 požiarov na verejných komunikáciách. Terčom útokov sa stala policajná stanica i žandárske kasárne.

Francúzko / Prostesty / Výtržnosti / Čítajte aj Stará mama zastreleného mladíka vyzvala Francúzov na ukončenie nepokojov

Od piatka bolo v súvislosti s demonštráciami zadržaných 3900 ľudí, z ktorých zhruba 1250 bolo maloletých, píše agentúra AFP s odvolaním sa na údaje ministerstva spravodlivosti. Takmer štyri stovky ľudí stáli pred súdom v zrýchlenom konaní. V Štrasburgu padli tresty vo výške niekoľko mesiacov odňatia slobody.

Francúzsko, streľba Čítajte aj Vo Francúzsku zúria boje. Demonštranti útočili na policajné stanice a rabovali

Na podporu policajta, ktorý čelí obvineniu z úmyselného zabitia, sa na internete vybralo takmer 1,4 milióna eur. Zbierku na webe GoFundMe, kde tvrdí, že policajt robil svoju prácu, založil bývalý politik Jean Messiha, ktorý podporoval prezidentskú kandidatúru krajne pravicového kandidáta Érika Zemmoura. Do pondelkového popoludnia prispelo viac ako 58.000 ľudí, z ktorých najväčšiu sumu 3000 eur venoval anonymný darca.

francúzsko Čítajte aj V pochybnej zbierke pre policajta, ktorý zabil v Paríži tínedžera, sa vybralo 850-tisíc eur

V podobnej zbierke na pomoc rodine zabitého mladíka sa vybralo necelých 200.000 eur, uviedol denník The Guardian.

Francúzskom od minulého utorka otriasajú násilné nepokoje, ktoré vyvolala smrť 17-ročného Nahela M, ktorého zastrelil policajt pri dopravnej kontrole. Epicentrami násilností boli parížske predmestia a ďalšie veľké francúzske mestá.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #nepokoje #výtržnosti #násilnosti #Emmanuel Macron