Exriaditeľ CIA vyzval na zvýšenie tlaku na Rusko, Putin je podľa neho v ťažkej situácii

Bývalý riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) David Petraeus sa domnieva, že Washington by mal zvýšiť tlak na Rusko, ktoré v súčasnosti čelí množstvu ekonomických a vojenských problémov. Povedal to v rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

06.07.2023 19:43
Petraeus Foto:
Bývalý riaditeľ CIA David Petraeus
debata (61)

Podľa bývalého šéfa CIA je „Putin vo veľmi ťažkej situácii“ vzhľadom na nedávnu vzburu Wagnerovej skupiny a ekonomické sankcie, takže Spojené štáty podľa neho „musia pokračovať v uťahovaní skrutiek“. Petraeus dodal, že Rusko „prelieva veľa krvi na bojisku“ a tiež utrpí značné straty „v ekonomike a v tyle“. „Nie je všetko také zlé, ako mnohí z nás dúfali. Majú však problémy vzadu,“ povedal.

Putinove vyhlásenie k národu k vojne na Ukrajine

Video

Petraeus okrem iného pripomenul rast rozpočtového deficitu Ruska, odchod viac ako tisícky veľkých západných spoločností z Ruska vrátane veľkých ropných spoločností, ako aj ukončenie veľkej časti obchodu s Európou. Vážnym problémom Putinovho režimu je podľa Petraeusa aj únik mozgov. „Stratili státisíce svojich najlepších a najbystrejších. Tých, ktorí už nechcú žiť v krajine, ktorá je svetovým vyhnanstvom,“ podotkol Petraeus.

Vladimir Putin Čítajte viac Mohol by Putin pracovať pre CIA? Odpovedá bývalý tajný agent

Bývalý riaditeľ CIA vyzval na aktívnejšie protiopatrenia proti obchádzaniu sankcií Ruskom, najmä s cieľom minimalizovať vývoz technológií cez tretie krajiny. „Je to skutočná hra na mačku a myš. Vyžaduje si veľa vytrvalosti a pozornosti k detailom… Musíme sa toho naďalej držať. A som si istý, že sa nám to podarí,“ zakončil Petraeus.

Putin Čítajte viac Rusko krváca. Zverejnilo príjmy z ropy a plynu za prvý polrok, je to obrovský prepad

Vývoz kľúčových mikročipov a elektroniky, ktoré Rusko potrebuje pre svoj vojenský priemysel, sa podľa USA vrátil na úroveň spred roka 2022, pretože Rusko sa naučilo lepšie obchádzať sankcie uvalené voči nemu.

Petraeus Čítajte viac Petraeus: Ak Putin siahne po jadrových zbraniach, USA zničia ruské vojská
61 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #Vladimir Putin