KĽDR odpálila raketu dlhého doletu k Japonskému moru

Severná Kórea odpálila balistickú raketu dlhého doletu smerom k Japonskému moru. Oznámila to juhokórejská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Jonhap. K odpalu došlo v čase zvýšeného napätia v oblasti, KĽDR totiž len pred dvoma dňami obvinila USA z provokatívnych špionážnych aktivít v blízkosti jej územia a pohrozila "šokujúcimi" následkami.

12.07.2023 07:32
debata (3)

Podľa juhokórejskej armády došlo k odpalu z oblasti v Pchjongjangu alebo jeho okolí približne o 10.00 h miestneho času.

KĽDR naposledy odpálila raketu dlhého doletu 13. apríla, pričom išlo o medzikontinen­tálnu balistickú raketu Hwasong-18.

Sestra hovorí o špionáži

Japonsko bezprostredne po odpale odhadovalo, že „raketa alebo rakety“ dopadnú mimo jeho výhradnej ekonomickej zóny, a to do mora približne 550 kilometrov východne od Kórejského polostrova.

Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vydala v uplynulých dvoch dňoch ostré vyhlásenia, v ktorých tvrdila, že americké vojenské špionážne lietadlá „prenikli“ do oblasti nad výlučnou ekonomickou zónou KĽDR.

ICBM / Medzikontinentálna balistická strela / Raketa / KĽDR / Severná Kórea / Čítajte viac Severná Kórea odpálila ďalšie dve balistické rakety

Zároveň varovala, že KĽDR podnikne „jasné a rozhodné“ kroky proti americkým pozorovacím lietadlám v tejto oblasti a vyhrážala sa aj prípadným „šokujúcim“ incidentom.

K najnovšiemu odpalu došlo zároveň v čase, keď sa v Litve koná summit Severoatlantickej aliancie a v Indonézii zase summit Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Kim Jo-Čong Čítajte viac Kimova sestra tvrdí, že lietadlá KĽDR odrazili americké špionážne lietadlo
3 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #balistická raketa