"Berija bol hrdina." Putin chváli Stalinovho krvavého kata

Vladimir Putin označil Lavrentija Beriju, ktorý stál na čele sovietskej tajnej služby NKVD v rokoch 1938 - 1945 a mal na svedomí masové represie, za hrdinu, ktorému Sovietsky zväz vďačí za vznik atómových zbraní. Šéf Kremľa pritom nespomenul mená vedcov, ktorí pracovali na atómovom projekte.

14.07.2023 14:00
Lavrenti Beria Stalins family Foto:
Obávaný šéf sovietskej tajnej služby Lavrentij Berija na kolenách so Stalinovou dcérou Svetlanou. V pozadí za stolom sedí Stalin. Fotografia je zo začiatku 30. rokov 20. storočia.
debata (287)

Putin hovoril o Berijovi, ktorého po Stalinovej smrti zastrelili, na fóre Výpočtová technika a komunikácia – kvantový svet, informuje spravodajský portál Agentstvo. Prezident tak reagoval na slová účastníka fóra, ktorý sa po zmienke o soche Viery Muchinovej Robotník a kolchozníčka rozhovoril o symboloch z roku 1937. Práve rok 1937 sa do sovietskych dejín zapísal ako obdobie najkrvavejšieho teroru. Keď sa rečník spýtal Putina, či možno vedcov nazvať hrdinami našej doby, prezident medzi nich zaradil aj šéfa stalinskej tajnej služby.

Rusko musíte milovať, inak vás označia z rusofóba
Video
Zdroj: TV Pravda

„Každá doba si vyžaduje svojich hrdinov,“ povedal Putin, ktorý svojho času ocenil aj krvavého diktátora Stalina ako „efektívneho manažéra“, ktorý podľa neho zohral podstatnú rolu pri porážke nemeckého nacizmu a vybudovaní priemyselnej a vojenskej veľmoci. „Ak si spomeniete na rok '37, začalo sa to Lavrentijom Pavlovičom Berijom, ktorý viedol atómový projekt a bol čiastočne spojený aj s raketovým projektom,“ zdôraznil teraz šéf Kremľa.

V skutočnosti vedeckým vedúcim tohto projektu, tvorcom sovietskych atómových reaktorov a atómovej bomby bol akademik Igor Kurčatov, pripomína Agentstvo. Spomína sa to aj v uznesení Rady ministrov Sovietskeho zväzu z roku 1949, ktoré podpísal komunistický diktátor Josif Stalin. Sovietske rakety zase vznikli pod vedením legendárneho otca vesmírneho programu Sergeja Koroľova.

Stalin Čítajte viac Stalina poprel jeho žiak, hovorí Chruščovova dcéra

Práce na vytvorení atómových reaktorov a bomby v Sovietskom zväze sa skutočne začali už v 30. rokoch 20. storočia. Berija sa nimi však zaoberal až v roku 1945, pripomína Agentstvo, podľa ktorého šéfa tajnej služby vymenovali za vedúceho osobitného výboru pre vytvorenie týchto zbraní hromadného ničenia až po skončení Veľkej vlasteneckej vojny. S vedeckým vývojom však ani potom nemal nič spoločné.

Michal Štefanský Čítajte viac Historik: Stalin strašil Gottwalda vpádom amerických vojsk

Putin podporuje oživenie stalinského kultu v Rusku, osobitne od februára minulého roku, keď rozpútal vojnu proti Ukrajine. Očakáva od neho posilnenie vlasteneckých nálad v čase bojov s napadnutou susednou krajinou, ktorej vládu označuje za nacistickú. Tento rok vo februári, počas osláv osemdesiateho výročia víťazného konca bitky o Stalingrad, na ktorých sa zúčastnil aj Putin, vo Volgograde odhalili novú Stalinovu bustu.

Putin Stalingrad Čítajte viac Putin v Stalingrade. Z koho bude Paulus?

Berija je už dlho ikonickou historickou postavou štátneho koncernu Rosatom, ktorý prevádzkuje jadrové elektrárne v Rusku. V roku 2021 chcel koncern vztýčiť dve jeho sochy v pavilóne atómovej energetiky na moskovskej stálej Výstave úspechov národného hospodárstva. Napokon sa Rosatom rozhodol nahradiť ich silikónovými figurínami.

Proti vyzdvihnutiu Beriju na piedestál sa postavili deti a vnúčatá vedcov, ktorí bombu skutočne vytvorili. Žiadali Putina, aby sa nevelebila pamiatka hlavy Stalinovej tajnej služby, ktorého pre jeho rolu v represáliách ruský najvyšší súd začiatkom 21. storočia odmietol rehabilitovať.

Rosatom minulý rok objednal 15 liatinových búst Beriju, ktoré sa majú používať ako darčeky.

Beriju krátko po smrti Stalina v júni 1953 zatkli a v decembri, po polročnom väznení, popravili. Pri jeho zatknutí pred sedemdesiatimi rokmi hral hlavnú rolu maršal Georgij Žukov.

Georgij Žukov Čítajte viac Stalin spadol z koňa, zaskočil ho Žukov

© Autorské práva vyhradené

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Stalin #vojna na Ukrajine