Bielorusko tvrdí, že vagnerovci v krajine cvičia miestnych vojakov

Žoldnieri ruskej Vagnerovej skupiny sa podieľajú na výcviku bieloruských vojakov pri meste Asipovičy. V piatok to oznámilo bieloruské ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP a britskej televízie Sky News.

14.07.2023 20:06
Bielorusko, vagnerovci Foto: ,
Pohľad na bieloruský vojenský tábor v dedine Tsel, 90 km juhovýchodne od Minska 7. júla 2023.
debata (12)

„Neďaleko Asipovičov prebieha výcvik jednotiek vojsk územnej obrany. Bojovníci súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner pôsobia ako inštruktori viacerých vojenských disciplín,“ vyhlásilo bieloruské ministerstvo.

Podľa ruského spravodajského webu Meduza však nie je jasné, koľko vagnerovcov sa nachádza na území Bieloruska.

Portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na hovorcu ukrajinskej pohraničnej stráže dnes zároveň napísal, že pohraničníci žiadne známky presunu vagnerovcov do Bieloruska nepozorovali.

Progožin Čítajte viac „Preskočilo mi,“ vysvetlil Prigožin vzburu. Prispela aj rakovina, dodávajú žoldnieri

Bieloruskí vojaci si vo výcvikovom tábore údajne osvojujú zručnosti pohybu na bojisku a taktickej streľby a získavajú poznatky v oblasti ženijnej prípravy a taktickej medicíny.

V spomínanom meste Asipovičy sa podľa Sky News nachádza zatiaľ nevyužitý prázdny tábor a možno aj sklad taktických jadrových zbraní, ktoré Rusko podľa svojich vyjadrení rozmiestnilo v Bielorusku.

„Pre bieloruskú armádu je (výcvik) nepochybne veľmi užitočná skúsenosť. Vagnerovci nás môžu veľa naučiť. Od skončenia vojny v Afganistane sme sa nezúčastnili na žiadnych bojoch,“ povedal jeden z príslušníkov bieloruských jednotiek s narážkou na sovietsku inváziu do tejto krajiny v roku 1979.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video

Miesto pobytu majiteľa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina nie je v súčasnosti známe, píše AFP. Avšak bieloruský investigatívny projekt Hajun naznačil, že Prigožin mohol tento týždeň stráviť noc v blízkosti mesta Asipovičy, neďaleko ktorého sa konajú cvičenia. Údajne sa objavila snímka, ktorá zobrazuje Prigožina v tomto výcvikovom tábore.

Vagnerovci, ktorí zohrávali v bojoch na Ukrajine dôležitú úlohu, sa koncom júna nakrátko vzbúrili a pokúsili sa zvrhnúť vedenie ruskej armády. Po dohode s Kremľom sprostredkovanej bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom sa stiahli.

vagner Čítajte viac Odovzdali tanky i 2 500 ton munície. Vagnerovci sa už bojov na Ukrajine výrazne nezúčastňujú

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a podporuje ho aj v jeho invázii na Ukrajinu. Svojich vlastných vojakov do vojny proti Ukrajine síce nevyslalo, ale poskytlo Moskve k útoku proti susednej krajine svoje územie a letecké základne. V počiatočnej fáze invázie odtiaľ ruské vojská viedli ofenzívu na Kyjev a ruské sily tiež Ukrajinu z bieloruského územia opakovane ostreľovali.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Šéf Kremľa sa stretol s Prigožinom. Vzbúrencov nepotrestal, je preto v ťažkej pozícii
12 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #vojna na Ukrajine #Vagnerova skupina #vagnerovci